Rezerv alan ilan edilen eski emniyet müdürlüğü ve çevresinde ise onlarca bina aylar öncesinden bitim aşamasına gelmesine rağmen aylardır tek çivi çakılmıyor.

Adıyaman için elzem olan birkaç konuyu son derece açık ve anlaşılır bir dille yazmaya çalışacağım;

Kiralık mesken ve iş yeri sorunu.

6 Şubat depremi sonrasında yapımına ilk başlanan yerlerden biri rezerv alan ilan edilen eski emniyet binası ve çevresiydi.

Otogarın kuzeyine düşen TOKİ konutları çok daha sonra başlamasına rağmen aylar öncesinden teslim edildi.

Rezerv alan ilan edilen eski emniyet müdürlüğü ve çevresinde ise onlarca bina aylar öncesinden bitim aşamasına gelmesine rağmen aylardır tek çivi çakılmıyor.

Meydan ya da şehir projesi olarak adlandırılan 1. etap Cumhuriyet İlköğretim Okulu'ndan başlayıp eski Sosyal Sigortalar müdürlüğü binasına kadar devam ediyor.

Yaklaşık 2 ay kadar önce Çevre Şehircilik Müdürlüğü çalışanları ya da yetkilileri tarafından birinci etaba giren esnaf ve mesken sahiplerine bir ay içerisinde binalarını boşaltmaları yönünde bildirimde bulunuldu.

1. etapın yıkımına tam olarak ne zaman başlanacağı belli değil ama eli kulağında olduğu kesin.

Bu etapta tam olarak kaç bağımsız bölümün olduğu bilinmese de ortalama rakamın 800 ya da 1000 olduğu tahmin ediliyor.

Şimdi bu meskenleri ya da iş yerleri yıkılacak olan 800 ya da 1000 kişinin bir ya da bir buçuk yıl kadar geçici süreliğine işlerine nerede devam edecekleri konusu netlik kazanmış değil. Hatta bu konuda bugüne kadar yapılmış bir açıklama ya da hazırlık da söz konusu değil.

Emlak Konut tarafından depremin ilk günlerinde eski emniyet müdürlüğü ve çevresinde yapımına başlanan ama 6 aya yakın bir zamandır çivi çakılmayan onlarca binanın akıbeti bizatihi mülk sahipleri tarafından dahi bilinmiyor.

Yine özellikle Atatürk Bulvarı ve çevresinde yapımına aylar öncesinden başlanan birçok binanın kabası da bitmek üzere. 2025 yılının ortalarında çoğunun kullanılabilir duruma geleceği öngörülüyor.

Hak sahiplerinin mağdur edilmemesi durumunda meydan projesine de şehir projesine de şehirle ilgili yapılacak her türlü projeye de baştan sona destek olduğumuz herkesin malumudur.

Şimdi burada başta Adıyaman Valiliği ve Belediyesi olmak üzere Çevre Şehircilik Müdürlüğü AFAD ve Sayın vekillerimize büyük bir görev düşüyor.

Eski emniyet müdürlüğü ve çevresinde Emlak Konut tarafından yapılan ve aylar önce bitme aşamasına gelen konut ve iş yerlerinin teslimi bir an önce yapılmalıdır

Atatürk Bulvarı üzerinde ve çevresinde yapılan konut ve iş yerleri bitme aşamasına gelmeden 1. etabın yıkımına başlanmamalıdır.

Rezerv alan ilan edilen bölgelerdeki binaların hak sahiplerine teslim edilmesiyle ve Atatürk Bulvarı ve çevresinde yapılan binaların da bitirilmesi ile binlerce bağımsız mesken ve iş yeri kullanılır hale gelecektir.

Bütün bunların 4 ya da 6 ay gibi kısa bir sürede teslim edileceği herkesin öngörüsü.

Rezer alan ilan edilen bölgede yapılan binaların teslim edilmesiyle yüzlerce kiracı kendi yerlerine taşınacaktır; dolayısıyla yüzlerce kiralık iş yeri ya da mesken boşalmış duruma gelecektir.

Aynı şekilde Atatürk Bulvarı ve çevresindeki binaların da bitmesi durumunda yine yüzlerce kiracı kendi yerlerine taşınacağından yüzlerce bağımsız bölüm boş duruma gelecektir.

Dolayısıyla birinci etabın yıkılması çok büyük bir mağduriyet oluşturmayacaktır. Çünkü burada halihazırda ikamet edenler, teslimi yapılan ev ya da iş yerlerine taşınanların yerine taşınma imkanı bulacaktır.

Aksi takdirde 1. etabın yıkılmasıyla büyük bir kaosun ve kira fiyatlarında fahiş bir artışın önüne geçmek mümkün olmayacaktır.

Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Eski emniyet müdürlüğü ile çevresindeki binalar teslim edilmeden ve Atatürk Bulvarı'ndaki ve çevresindeki binalar da kullanılır hale gelmeden 1. etabın yıkımına başlanmamalıdır.

Bu konuyla ilgili varsa bir çalışma açıklanmalı yoksa bu yönde bir çalışma başlatılacağı hak sahiplerine bildirilmelidir.

Valisinden belediye başkanına, vekillerinden siyasilerine, stk'larından derneklerine kadar kim varsa birbirini ziyaret etme ve bunu da hizmetmiş gibi sunma hastalığından bir an önce vaz geçmelidir

Şehirle ilgili ciddi bir proje söz konusu olduğunda herkes ne düşündüğünü açıkça kamuoyuyla paylaşmalıdır.

Bin yıl geçse bir daha asla olmayacak şehir meydanımızı çarşı projesine kurban verdik kimseden ses çıkmadı.

1. etabın başlanacak olmasıyla mağdur olacak yüzlerce esnaf ya da mesken sahibiyle ilgili ne düşünüldüğü konusunda kimseden ses çıkmıyor.

Bu konuda en büyük görev belediye başkanına düşmesine rağmen ne yazık ki kendileri şehirle ilgili hayatı hiçbir proje ile ilgili hiçbir açıklamada bulunmuyor.

Vatandaş deseniz uzun bir süredir zaten yaşadığı mağduriyetlerle ilgili muhatap olacak kimseyi bulamıyor.

Planlı programlı ve istişareler sonucunda birçok problemin üstesinden gelmek mümkünken ne yazık ki şehir birbirlerinden habersiz ilgili ve yetkililerin aldığı kararlar ve yaptığı işler sonucunda her geçen gün daha yaşanılmaz da karmaşık hale geliyor.

Valisinden belediye başkanına, vekillerinden siyasilerine, stk'larından akil adamlarına kadar böyle bir günde bir araya gelinip şehirle ilgili bir karar alınmayacaksa ne zaman bir araya gelinip nasıl bir karar alınacak?