Ruslara savaş ilan ediyorsun. Eline iki tana alman zırhlısı geçince hemen Ruslara saldırıyorsun ve sarı kamışta o kadar babayiğitleri boşu boşuna öldürtüyorsun!

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NIN PASLI ÇİVİLERİ

Birinci Dünya Savaşı Osmanlı topraklarını paylaşma savaşıdır. 1. Ve 2. Balkan Savaşlarında Balkanlar zaten elden çıkmıştı, Kuzey Afrika toprakları elden çıkmıştı, Suriye, Filistin elden çıkmıştı. Irak Cephesinde bir avuç yaralı asker ümitsizce direniyordu.

Osmanlı topraklarını koruyamayan yaşlı ve yaralı bir aslandı, Rusların, İngilizlerin, Fransızların, İtalyanların gözü Anadolu’da idi çünkü Anadolu Osmanlı İmparatorluğunun doğduğu topraklardı.

Osmanlı’nın önünde üç değil iki seçenek kalmıştı: Ya Anadolu’yu korumak için savaşacak veya teslim olacaktı. Birinci Dünya Savaşı konusunda çok kişinin beyninde paslı çiviler var. Onlardan biri de Nihat Ali Akdağ, sayfama attığı yorumda diyor ki:

“Yine tarihi çarpıtıyorsunuz Alper Bey. Niye Osmanlı 1. Dünya Savaşı’na girmek zorundaydı? Zaten düşmanlarınız savaşıyordu, bırakın yesinler birbirlerini. Niye taraf olalım biz? Niye savaşa girelim, çok güçlü ordumuz ve bahriyemiz mi vardı da savaşa giriyoruz?..”

“Düşmanlar nerede savaşıyordu?..” sorusunu bu arkadaş kendisine sormuyor çünkü bilmiyor. Bütün savaşlar Osmanlı toprakları üzerindeydi, bütün savaşlar Osmanlı topraklarını paylaşma savaşı idi.

Ve şöyle devam ediyor:

“Sırf Enver Paşa'nın hayal peşinde koşmasından biz bu savaşa girdik! Senin işin ne Ruslara savaş ilan ediyorsun. Eline iki tana alman zırhlısı geçince hemen Ruslara saldiriyorsun ve sarı kamışta o kadar babayiğitleri boşu boşuna kışa soğuğa öldürtüyorsun!”

Batum’a çıkartma yapıp Osmanlı topraklarına girdiğinde Enver Paşa Rusları ellerinde karanfillerle karşılayıp şunu mu demeliydi:

“Sevgili Rus düşmanlarımız topraklarımıza hoş geldiniz. Buyrun, Trabzon, Rize, Arvin sizindir. Biz savaşmak istemiyoruz Kars, Erzurum, Bitlis, Van da sizindir!..”

Çanakkale Boğazı’ndan geçmek isteyen İngiliz, Fransız Donanması da kırmızı karanfillerle karşılanmalıydı, Çanakkale Savaşı da gereksizdi, o kadar asker boşuna öldü.

Ah bu beyindeki paslı çiviler!.. Onları çıkarmak için çok derin tarih araştırmasına da gerek yok, çok derin bilgiye de… Birinci Dünya Savaşı’nın Osmanlı topraklarını paylaşma savaşı olduğunu bilmek yeterli.

Alper Aksoy