Bozkurtlar romanındaki İşbara Alp, Böğü Alp, Almıla, Uluğ Tarkan, Kıraç Ata, Yamtar, Börü, Ezgene Yula adındaki kişiler gerçek kişiler değil Atsız’ın kurgusudur
BOZKURTLAR ROMANINDAKİ KÜRŞAD GERÇEK MİDİR?
Geçen gün bir sayfada bir yorumcu şunları yazmıştı:
“Alper Aksoy Çin sarayını basan Kürşad’ın da yaşamadığını söyleyebilir”
Bu yorumcu belli ki Bozkurtlar romanını okumuş ama tarihi gerçeklerden ve roman sanatından bilgisi yok. Bugün tv. dizilerinden Abdülhamit’i öğrenmeye kalkarsanız gerçeğin çok uzağına düşersiniz. Bozkurtlar romanındaki İşbara Alp, Onbaşı Sancar, Böğü Alp, Almıla, Uluğ Tarkan, Kıraç Ata, Yamtar, Börü, Ezgene Yula adındaki kişiler gerçek kişiler değil Atsız’ın kurgusudur ve ustaca bir kurgudur.
Romancılar tarihi gerçeklere bağlı olmak zorunda değildir. Konu ettiği olaya kendi penceresinden bakar o konuya uygun karakterler ve kurguladığı başka olaylarla destek verirler.
Bozkurtlar romanındaki Kürşad da gerçek değildir. Çin kaynaklarında bu olay hepsini toplasan sekiz on cümledir. O kaynaklarda Chieh-she-shuai diye bir kişiden söz edilir. Bu kahramanın Türkçe adını bilmiyoruz. Atsız Bozkurtlar romanını yazarken Chieh-she-shuai’den esinlenmiştir. Bu esinlenmede kahramanına Kürşad adını veren de Atsız’dır, kaynaklarda geçmez. Ama Bozkurtlar romanında olayın omurgası tarihi gerçeklere uygundur. Çin imparatorunu kaçırıp boyunduruk altındaki Türkleri kurtarmak isteyen de Chieh-she-shuai’dir. Atsız bu kısa bilgiyi yan karakterler ve olaylarla süsleyerek ortaya Bozkurtlar romanını çıkartmıştır.
Payitaht dizisinden Abdülhamit’i öğrenmeye kalkarsanız keklenirsiniz. Atsız’dan Göktürkleri öğrenmeye kalkarsanız tarihi gerçekleri bile bastıran, onlardan daha gerçek bir efsanenin içine düşersiniz.