Simit'in mucidi Kanuni’nin vezirlerinden Şemsi paşadır, padişah özel günlerde ramazanlarda halka dağıtırmış Avrupa ve Abd’ye kadar yaydık lezzetimizi, ünümüzü.

Simit tadında buluşmamız vardi bugün aramızda simitciler kraliçesi bize simitin tarihçesini anlattı keyifle dinledik ...

BENZEMEZ KİMSE SANA!!

Tabi ki benzemez yerine koyamazsın başka lezzet simit bir kültürdür emektir sosyalleşme kaynağıdır. Ayakta alkışlıyorum tabakasından, kolunda başında taşıyan büfeden simit salonlarına kadar iyi ki varsınız teşekkür ediyorum, sizlere simit emekçileri gözümüzde, gönlümüzde doyuyor sayende açlığın can simidi SİMİT. Kokusunda başlarsın damağında hissedersin, lezzeti aşkını öyle fakir muamelesi yapmayınız, mucidi Kanuni’nin vezirlerinden Şemsi paşadır, padişah özel günlerde ramazanlarda halka dağıtırmış saray lezzeti ismin de. Geldiğimiz nokta ise Avrupa ve Abd’ye kadar yaydık lezzetimizi, ünümüzü.

Önce ismini merak ettim nereden diye; Arapça'da samudi bulgur irmik, Akatça da samudi öğütmekten geliyor, Osmanlı döneminden bu yana sevilerek tüketilen simidin geçmişi 14 üncü yüzyıla dayanıyor yapılışı bölgesel farklılıklar gösteren susamlı gevrek, kebap gibi isimler yakıştırılsa da o simittir başlı başına efsane lezzet SİMİT.

Hepimiz bir huzura molasıdır randevu başlığıdır bir simit bir çay durağı. Zengini fakiri genci, yaşlısı sanatçısı zanaatçısı bu nasıl Ilâhi vazgeçilmezdir? Bütün öğünlerde keyifle ve sıklığı ile eşlik eder en çokta sabah kahvaltısına yakışır.

Atığı bile kibar susamlardır, kuşlar, böcekler yer zaiyatı yoktur, yerken bile en güzel bölünendir mutlulukla paylaşmanın keyfiyle yetmedi, bir daha bir daha üzmez rakamları her dönemde. Mis gibi kokusu geldi burnuma, hafif gevrek çıtır çıtır, haydi sabah çabuk ol günümü seninle açayım ilahi lezzetim yada uyansam SİMİTÇİİİ diye ünleyen bir sesle.

Kıymet Şahin

12.Ekim.2022 02:06