Milli devlet, milletin yüzyıllara gömülü iradesini dış tesirlerden koruyarak yaşatan devlettir. iktidar olmak hırsıyla hareket edenlerin arzularıyla yaşatılamaz.

1. Milli devlet, milletin yüzyıllara gömülü iradesini dış tesirlerden koruyarak yaşatan devlettir. Milli Devlet, sadece iktidar olmak hırsıyla hareket eden grupların arzularıyla yaşatılamaz.

Yüzlerce yıllık milli kültür ve şuurla hayat bulan yönetici kadrolar gerekir.

2.Milli devlet, milleti için varlık gösterirken, fertlerin zaafları ve şahsi menfaat arzularını da törpüleyen, terbiye eden adil bir mekanizmadır. Milli Devlet, bir grubun menfaati değil, tüm fertlerin geleceği için programlanmış sistemdir.

3.Milli devletin siyaset planı başka devletlerle didişmek, durup dururken ters düşmek değildir. Milli devletin siyaset anlayışı düşmanı caydırıcı iktisadi, askeri güç kazanmaktır.

4.Milli devlet, jandarmayı değil hukuku hakim kılar.

5.Milli devletin gazete ve radyosu, "medya organları" yabancı

milletlerin zevklerinin ve kültürlerinin oyuncağı değil Milli terbiye gayesine bağlı millet mektebi olmalıdır.

6.Milli devletin çocuğu, para ile değil millete verdiği taahhütle okur ve millet hizmetine verdiği sözle okulun kapısından girer.

7.Milli devlet, büyük binalar yapmasıyla değil, o binaların içini milli teknoloji ve şuurla doldurmakla övünen devlettir.

Milli devletin görevi, şehirlerinde dolaşan otomobillerin sayısını artırmak değil yollarda yürüyenlerin ve o otomobillerde gezenlerin huzurunu artırmaktır.

8.Milli devlet, din'ini ve dil'ini kutsal kurumlar halinde koruyabilen

devlettir. Dindar'ın kin adamı ve dinsiz'in ruhsuz bir mütecaviz olduğu yerde Milli devlet ya hiç kurulmamış veya çoktan yıkılmıştır.

9.Milli devlet, dilini muhafaza ederek, kendi çocuklarının hem teknik bilgisini hemde milli kültür bilincini , aidiyet duygusunu aynı oranda artıran devlettir.

10.Milli devlet, mahkemesinde, mektebinde, hastahanesin de ve pazar yerinde zengin ile fakir ayrılığını kaldırmış olan Devlettir.

Çünkü, zengin ile fakir ayrımı , siyasi düşünce farkından dolayı ayırım anlayışı bir millet içinde iki milletin ayrılması'dır.Milli devlet bunu tanımaz ve buna göz yummaz.

11.Milli devlet, milletin tabanından değil, beyninden hayat alan devlettir.Para ve kalabalığın değil, hakkın ve hakikatin devletidir.

Önce insanı yetiştiren, insani değerlere önem veren , sevgi ve saygının hakim olduğu devlettir. O, temelde iktisat değil ahlak devleti'dir.