'İNSANIN YAZISI EDEBİYAT'HK ( 4-5-6)
Rana İSLAM DEĞİRMENCİ
4. Bu kitabın amacı nedir?
Edebiyatın hayat boyu insanın her alandaki gelişmesine, mutluluğuna, başarısına katkı sağladığını somut örneklerle gösterebilmek. Edebiyat ‘öğren(i)cileri’ne bu uğurda kılavuzluk yapmak… Burada ben size AMAÇ/ İÇERİK bağıntısını kurarak kitabın içeriğini takdim edeyim.
5. Bu kitabın önemi nedir?
Edebiyatın sanat, bilim, kültür, girişimcilik, okul, eser(üretim), hayat ve insanlık boyutlarını (aslında düşünülse Edebiyatın başka boyutlarının varlığını da hissedebilir hatta bulabiliriz) bir arada ‘okuyucuya’ sunarak ‘Edebiyatın disiplinler(sanat-bilim disiplinleri) üzerinde bir üst disiplin’ olmasının yanında yine edebiyatın hayatın her alanında insanı mutlu, donanımlı, üretken, kendini gerçekleştirmiş hale getirebildiğini ‘yaşanmış/ çalışılmış’ örneklerle ‘bir sistem’ dahilinde göstermesi bakımından önemlidir.
Ayrıca bu kitap; edebiyatın farklı boyutlarındaki somut çalışmaların okullardan evlere, evlerden okullara, STK’lara, kurumlardan okullara / evlere, kurumlar arasına geçişlerle tanıtılması ve yaşatılması halinde gerçek anlamının ülkemizdeki insanlar tarafından daha doğru anlaşılacağı iddasını taşımaktadır. Fakat bu iddiaya ‘somut kazanım eser ve belgelerle’ ispat da sunmaktadır. Bu yönü ile kitap; benzersiz Edebiyat çalışmaları ve örneklemeleri ortaya koyan kişi ve kurumların ‘okumak yazmak ve yaşamak’ adına ortaya çıkardıkları tüm ürünlerini, örneklemelerini ‘insanımızla’ paylaşması gerektiği gerçeğine bir örnektir. Örneklerin artması için önayak olmak arzusu taşımaktadır.
6. Bu kitabın yöntemi nedir?
Ben her yerde olduğu gibi, bu kitabımda da şunu vurguluyorum:
‘Ezberci değil yorumcuyum’…
Bu kitabın yöntemi; edebiyatın –en az- altı boyutunu tek kitapta -yeri geldikçe alt bilgi ve belgeleri zikrederek- bir araya getirirken ‘Edebiyatın bir ezber yumağı olmadığını’ anlatmanın yanında insana ‘yorum’ yapabilmenin, ‘yeni yorumlarla geli-yorum’ diyebilmenin lezzetini tattırmaktadır.
Yine kitaba ve yazarına göre yeni yorumlara varabilmenin yolu da ‘öğrenmeyi öğrenmek’tir. Edebiyat bir bakıma öğrenmeyi-araştırmayı (anlamayı/ anlatmayı / üretmeyi/ paylaşmayı) öğrenme sanatı ve bilgisidir…
Bununla birlikte; kitap mesaj olarak ‘hayatı edebiyat disiplininin altın anahtarları, ilke ve yöntemleri sayesinde yorumlayın’ derken yöntem olarak ‘Yazı’ bilim ve sanatının tüm yöntemlerini -bilerek, bilinçli bir şekilde- iç içe kullanmış; arşivleme, kaydetme, belgeleme, kompozisyon hazırlama, yeni sentezlere ulaşma, analiz etme, tasvir etme, kelime ve kavramların anlamını öğrenme, kelime ve kavramları yerli yerinde kullanma, kurgulama, estetik kaygı taşıma gibi ‘kalıcı edebiyat kazanımlarının’ gerekliliği için de vurgu yapmıştır.
Bir üçüncü olarak da kitap şunu der: Edebiyat öyle bir disiplindir ki aslında edebiyat biliminin içinde sanat(estetik); edebiyat sanatının içinde bilim; her ikisinin (bilim ve sanatın) içinde girişimcilik, eser ve paylaşım vardır. Yani Edebiyat disiplini ‘aynı anda’ insanı birkaç boyutunun kazanımları ile şekillendirir. Üstelik edebiyatın insanı şekillendirme misyonu ‘hayat boyudur.’ İşte bu kitap insanı edebiyat disiplininin hem akıl, hem ruh ve hem de yreği ile birlikte şekillendireceğini iddia eder.
7. Bu kitabın içeriği / kurgusu nedir? * Arkası yarın...