Kısıtlama getirilmeyen, şunu bunu yapamazsın denilmeyen arkadaşlar el kaldırsın desem elini kaldırmayan üç - beş gölge Facebook kullanıcısı kalır.

Instagram'a 10 gündür erişim engeli getirilmesinin nedeni öyle sanıldığı gibi ne Instagram üzerinden yapılan alışverişler, ne fikir özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması ne de Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinden sonra yapılan paylaşımlardan sonra uygulanan sansürlerdir.

Gerçekten öyle olsaydı Facebook Temelli kapatılırdı. X , eski adıyla Twitter'ın yerinde yerlere eserdi.

Şimdi ben burada İsmail Haniye ya da benzeri paylaşımlarından dolayı Facebook tarafından hesabı askıya alınmayan, kısıtlama getirilmeyen, şunu bunu yapamazsın denilmeyen arkadaşlar el kaldırsın desem elini kaldırmayan üç - beş gölge Facebook kullanıcısı kalır.

Dolayısıyla Instagram'ın Erişime kapatılmasının ve 10 gün aradan sonra açılmasının nedeni sansür ya da ifade özgürlüğünün engellenmesi değil, bizatihi iletişim başkanı Fahrettin Altun'un X hesabından yapmış olduğu paylaşımdır.

Şimdi olayı hatırlayalım;

Cumhurbaşkanlığı iletişim başkanı Fahrettin Altun, 31 Temmuz günü sosyal medya platformu X hesabı üzerinden Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin ölümü sonrası taziye mesajı yayımlamış ve Instagram'ın Haniye ile ilgili paylaşımları engellediğine dikkat çekerek "Instagram'ı şiddetle kınıyorum, bu çok açık ve net bir sansür girişimidir" ifadelerini kullanmıştı.

İletişim Başkanı Altun'un bu paylaşımının ardından BTK (bilgi teknolojileri ile iletişim kurumu) tarafından 2 Ağustos tarihinde Instagram'a erişim engeli getirilmişti.

Her türlü şiddetin, iftiranın, yalanın paylaşıldığı X ve Facebook platformlarının değil de, kedi köpek yavrularının, büzüşmüş ördek ve kaz dudaklarının ve bol bol tatil ve gezi ve yemek fotoğraflarının paylaşıldığı Instagram'ın erişime kapatılmasının sağlıklı bir tartışmasının yapılamadığı ve işin meydan okumanın da ötesine götürüldüğü bir ortamda yazacağımız her şey havanda su dövmekten ibaret kalır.

Instagram'a erişimin kaldırıldığını Instagram hesabından paylaşan iletişim başkanı Fahrettin Altun'un paylaşımının altına yapılan yorumları ibretle okuyun;

"Allah var Gam yok"

"Bir daha kapatsınlar da görelim"

"Yine kapatsınlar yine açarız"

Ahmaklar sürüsü dediğimizde alınıyorlar.

Ama İsmail Haniye ya da benzeri paylaşımlarından dolayı hesapları askıya alınan sansürlenen ve kısıtlı hale getirilen kullanıcılar için Facebook ve X 'e neden erişim engeli getirilmiyor dediğimizde susuyorlar..

Mini bir anket olması açısından son olarak şunu yazalım;

Yapmış olduğu paylaşımlardan dolayı Facebook tarafından sansürlenen arkadaşlar bir nokta, İnstagram'da yapmış olduğu paylaşımlardan dolayı sansürlenen arkadaşlar iki nokta koysun...