Atatürk barajı Adıyaman belediye sınırlarına sıfır noktada ama, maalesef şehir suya bakıyor, su da Şehire bakıyor.
Adıyaman uzun müddettir vizyon fakiri yerel yöneticilerin elinde adeta oyuncak oldu. Son 30 yılda belediye olarak dişe dokunur ciddi bir eser yok ortada.
Adıyaman başta olmak üzere baraja kıyı beldelerin, ilçelerin atık suları Atatürk Barajına akmakta ve barajı kirletmektedir. Mevcut arıtma tesislerimiz ne derece çalışıyor, barajı korumak için yeterlimi? Barajın kirlenmesini önleyebiliyor muyuz? Bu konu tartışılır.
Adıyaman Atatürk Barajı Göl havzasına komşu belediyeler var, Adıyaman, Kâhta, Samsat, Akıncılar, Gerger, Şanlıurfa Karaköprü, Yaylak, Bozova, Hilvan, Siverek belediyeleri gibi. Bu belediyeler suyun cazibesiyle istemeseler de gelişmek büyümek zorundalar. Bütün medeniyetler suyun olduğu yerde kurulmuştur, boy göstermiştir.
Adıyaman’ı idare eden yerel yöneticiler bir heyet oluşturarak, kıyı belediyelerin de desteğini alıp ‘’Atatürk Barajı Belediyeler Birliği’’ kurmalıdır. Adıyaman bu meselede öncü belediye olmalı ev sahipliği yapmalıdır. Sitilce mevkiinde 2-3 dönüm bir arsa alınarak misafirhanesi ve toplantı salonları olan bir belediyeler birliği örgütünü kurmalı ve binası merkezi Adıyaman’da olmalıdır.
Atatürk Barajı Belediyeler Birliği olarak baraj suyunun korunması, kirlenmesinin önlenmesi, barajdaki balık çeşitliliğinin korunmasının yanı sıra, bölge halkının tekne turları vs etkinliklerle sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasının yolu açılmalıdır.
Bu birliği oluşturmak için ÖNCE İNANMAK GEREKİR. Bununla ilgili adım atmakta tereddüt edilmesin, yardıma ihtiyaç hissedilirse destek olurum.
ASLAN YATAĞINDAN BELLİ OLUR
Diğer bir husus Adıyaman Belediyesi birkaç noktada parça parça ek hizmet binalarıyla hizmet vermeye çalışıyor.
Adıyaman Belediyesi hizmet binası 1985’li yıllarda Mehmet Erdem tarafından yapılmış bir hizmet binasıdır. O dönemin ihtiyaçlarına uygun yapılan bu bina, günümüz şartlarında oldukça yetersiz kalmıştır. Belediye binasının kendine ait oto parkı yok, haliyle kendine oto park yapamayan belediye, vatandaşın konforunu düşünüp vatandaşa da oto park düşünemez.
BELEDİYE ÖNCE KENDİNE ÇEKİ DÜZEN VERMELİ
Metropollerde yapılmış örnekler üzerinden çalışılarak Adıyaman’a yakışır bir belediye hizmet binası yapmak zaruri ihtiyaçtır. Yapılacak hizmet binası günü kurtarma adına olmamalı, en az 200 yıl Adıyaman’a hizmet edecek bir bina yapılmalı.
Cumhurbaşkanı ve dışarıdan önemli misafirler Adıyaman’a geliyor, belediyeyi ziyaret ediyorlar, binanın ne bahçesi var, ne otoparkı var, nede vatandaşın soluklanabileceği ortamı var. Adıyaman belediyesini 10 ar yıl idare edenler tek oda da büyüdükleri evlerini 4-5 +1 eve çevirmeyi başardılar fakat, görev yaptıkları binayı büyütüp değiştiremediler.
Aslan yattığı yerden belli olur.
Adıyaman’ın öncelikleri yazılarımız devam edecek….