Bugün Hakka yürüyen hemşehrimiz İhsan Özgen'in Ağabeyi, Bilge Özgen'i musikişinas hemşehrilerinin tanımısana yardımcı olmak babında hayat hikayesine dair bazı notlar paylaşmak istiyorum. &&&
“Zormuş Sana Sensizliği Anlatmayı Bilmek”, “Her Gece Yıldız lar Düşerken Suya” veya “Nerde Şimdi O Ay Yüzlü” şarkılarından birini mırldansa, hatırlar mısınız?
Veya. “Sen Gittin Kalmadı Gönlümde Bahar” deye seslensem uzaklardan… “Bana sevgiyi anlat” desem yetmez mi bu güzel şarkıla-rın bestekârını hatırlamanıza? Ya da uduyla bir uşşak taksim yapsa ötelerin ötesinden ve biz hep birlikte;
Sana gönül borcum var ödemek kolay değil
Zaman gelip geçiyor, dur demek kolay değil
Şu yalancı dünyaya yeniden gelebilsem
Seni bir ömür değil bin ömür sevebilsem
Hiçbir şey istemezdim seni sevmekten başka
Bin ömür yeter mi böyle güzel bir aşka
Şu yalancı dünyaya yeniden gelebilsem
Seni bir ömür değil bin ömür sevebilsem
Mısralarını seslendirsek; bu şarkıyı besteleyen musiki üstadının ismini hatırlatabilir miyiz?
Yıllar önce; büyük ihtimalle 1996’nın ilkbaharında Hidiv Kasrı’nda sunuculuğunu Sevgili Ahmet Özhan ve Tuğrul İnançer’in yaptıkları “Şarkılar Seni Söyler” programını çekiyorduk. Kanal 7’nin ses, ışık
Türk Musikisinin iki ustası ile, müzik programları yapımcısı olarak yaklaşık dört yıl çalıştığım Kanal 7’den ayrılmadan birkaç ay önce tanıştm.
30 Mart 1935 tarihinde Ş.Urfa´nın Viranşehir ilçesinde doğan Bilge Özgen Ş.Urfa´da başladığı ilkokulu Adana Seyhan İlkokulun´da tamamladıktan sonra Adana Tepebağ Ortaokulu, Kilis Sanat Enstitüsü ve ardından da Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu´nu bitirdi (1959). Malatya, Samsun ve Ankara´da görev alan Bilge Özgen, kendisi gibi öğretmen olan eşi Nevzat Hanım ile 1959 yılında evlenir ve aynı yıl eşiyle birlikte Malatya´da öğretmenlik yapmaya başlar.
Aile olarak müzik konusunda genetik bir özellik taşıyan Özgen ailesinde, Bilge Özgen´in ilk müzik bilgilerini aldığı kişi amatör bir müzisyen olan babası Kemani Sabri Özgendir. Kardeşi İhsan Özgen kemençe ve tambur, Dr. olan kızı Sevinç yan flüt, bir kemençe virtüözü olan ve daha önce Gazi Ünivesitesi Müzik Bölümü´nde klasik gitar öğretmenliği de yapan oğlu Dr. Mesut Bey ise halen Amerika´daki Miami Üniversitesi Klasik Bölüm Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır.
10-13 yaşlarında babasının müzik toplantılarında hanendelik yapan Bilge Özgen, 1954-55 yıllarında yüksek öğrenimini sürdürdüğü Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu Ses Yarışması´nda Ses Kralı oldu. Ankara´daki öğrencilik yıllarında Vedia Tunçekiç, Tarık Kip ve Erol Sayan´la tanıştı. Öğretmenlik yaptığı yerlerde müzik cemiyetleri, korolar kurup yöneten ve müzikle içiçe bir yaşam sürdüren Bilge Özgen Malatya´da bulunduğu yıllarda kemençeci Enver Soup, Burhan Enercan ve Dr.Nazmi Özalp ile tanıştı. Malatya´dan sonraki görev yeri olan Samsun´da Samsun Musıki Derneği´nde çalışmalarını yürüttü. Çeşitli okullarda korolar kurup, yönettiği Ankara´da Dr. Nazmi Özalp ile Ankara Radyosu ve İstanbul Radyosu´nda (1995) yeniden birlikte olan Bilge Özgen, ut ve lavta çalmanın yanı sıra bir yandan da ut, tambur, lavta ve klasik gitar imalatı yapmaya başladı (1981-83) Ankara Radyosu Tasavvuf Müziği Topluluğu´na lavta sanatçısı olarak dahil olan (1983) Bilge Özgendaha sonra görev yaptığı İstanbul Radyosu´ndan emekli olup (2000) halen yaşamını sürdürdüğü İstanbul´da Kadıköy Belediyesi himayelerinde koro çalıştırmaktdır.
> Beste yapmaya 18 yaşında başlayan ve ilk bestesi müstear makamındaki? Ömrün Bu Hazan Mevsimi Hep Ah İle Geçti? adlı şarkı olan Bilge Özgen´in 600 kadar bestesinden 200´ü aşkın şarkısı TRT repertuvarında yer alır.
> Milliyet gazetesi tarafından düzenlenen “Yılın En Sevilen 10 Şarkısı” Anketinde(1980);Unutur Sanma Sakın? adlı bestesiyle 4’üncülük,
> “TRT/TUTAV Beste Yarışması”nda (1987) “Kız Sana Bir Hâl Olmuş” adlı bestesiyle 3’üncülük,
> TRT 25. Yıl Beste Yarışması’nda da 1’incilik, 3’üncülük ve mansiyon ödüllerini kazanır.
Bestekâr Bilge Özgen bazı tanınmış bestelerini hatırlatmak gerekirse; ilk aklımıza gelenler;
“Unutur Sanma Sakın Bir Defa Seven Gönül”,
“Sana Gönül Borcum Var”,
“Susamış Topraklar Gibi Gönüller”,
“Ben Bir Küçücük Sevdalı Kuştum”,
“Arıyı Çiçekte Dalda sevelim”,
”Sabret Sabret Dediler”,
“Lades”,
“Bana Canım Dünyaları verseler”,
“Seninle Buluşmamız Ne Kadar Güç Olsa da”,
“Sevgi Dolu Şu Gönlüm”,
“Dediler Zamanla Hep Azalırmış Sevgiler”
adlı şarkılarıdır.