Urfa’ya ait 958 Hoyrat ve Mani, 332 Atasözü, 317 Deyim, 219 Beddua, 55 Dua ve Urfa ağzında kullanılan yüzlerce kelimeden oluşan alfabetik bir sözlüğe yer vermiş.
URFALI EĞİTİMCİ MEHMET SABRİ HABERVEREN’İN “URFA’DAN ESİNTİLER” ADLI KİTABI YAYIMLANDI.
Mehmet Sabri Haberveren 70 yıldan bu yana emek verdiği ve VOVA YAYINEVİ tarafından yayımlanan bu kitabında; Urfa’ya ait 958 Hoyrat ve Mani, 332 Atasözü, 317 Deyim, 219 Beddua, 55 Dua ve Urfa ağzında kullanılan yüzlerce kelimeden oluşan alfabetik bir sözlüğe yer vermiş.
Böylece birçoğu unutulmaya yüz tutmuş Urfa’nın bu halk kültürü değerlerini kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamış.
M.Sabri Haberveren Urfa’da öğretmenlik yaptığı 1960’lı yıllarda öğrencileri ile başlattığı bu çalışmasında öğretmen arkadaşları Faruk Akay, Şeref Uslusoy, Hasan Kaysı’dan ve sıra gezdiği Mehmet Delioğlu ve Yaşar Tufan başta olmak üzere birçok arkadaşından destek görmüş. Yaklaşık 1000 kişiye başvurarak bu önemli eseri ortaya koymuş.
Meraklıları bu kitaba “VOVA YANINEVİ” Fevzi çakmak 2 Sokak,40/17 Kızılay-Çankata-ANKARA” adresinden ulaşabilirler.
MEHMET SABRİ HABERVEREN KİMDİR:
Urfa’da Hacınabizadeler ailesinden olan M.Sabri Haberveren 1948 yılında Urfa’da doğdu. İlk, orta ve Lise eğitimini Urfa’da yaptı. Liseden sonra İlköğretmen Okulu’nun fark derslerini vererek öğretmen oldu. Bir süre Urfa’da öğretmenlik yaptı. 1960’lı yıllarda Urfa halk Eğimi Merkezi’nde fahri tiyatro kolu öğretmenliği yaptı. Birçok tiyatro oyununu sahneye koydu. Böylece Urfa Halk Evi’nin kapatılmasından sonra Urfa’da yeniden tiyatro hareketinin başlamasına öncülük etti. Urfa’nın mahalli ses ve saz sanatçılarını ilk defa sahneye çıkardı. Aile olarak çıkardıkları Demokrat Urfa ve Yeni Haber gazetelerinde yazılar yazdı. 1967 yılında Urfa’da NABİ adlı fikir sanat dergisini çıkardı. (Ortaokuldan beri 60 yıldan fazla bir zamandır dostluğumuz olan Sabri Haberveren’in o yıllarda halka açık olan 20 nci Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın salonunda düzenlediği müzik organizasyonlarına lise yıllarımda Urfa’nın mahalli ses sanatçıları ile birlikte ben de bağlamamla katılmış, yayımladığı NABİ dergisinde çini mürekkep desenlerimi ve amatörce bir-iki şiirimi yayımlamıştım).
1980 yılından sonra yerleştiği İstanbul’da çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. 1994 yılında Ankara Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Eğitim Teftişi, Yönetimi ve Planlaması bölümünü bitirerek, İstanbul’da ilköğretim müfettişi olarak çalışmaya başladı. Bu görevinden 2009 yılında emekli oldu. Halen İstanbul’da ikamet etmekte olup amatör olarak fotoğraf sanatı, Türk Halk Müziği ve Sanat Müziği ile ilgilenmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.