‘ bulunduğunuz makam kral makamı değildir’ demokratik sistemlerde devleti temsil eder, vatandaşın vergileriyle aldığınız maaşla, vatandaşa hizmet etme makamıdır

6 Şubat depremi sonrası harabeye dönen Adıyaman, Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş illerinde yeniden ayağa kalkma çalışmalarının önderleri Valiler ve Belediye başkanlarıdır.

Bu illerdeki basın kuruluşlarının ve STK’ların gücüde bunlarla uyumlu çalışma içerisine girdiğinde çalışma hızları maksimum düzeye çıkacaktır.

Bazı bölgelerde belediye başkanı donanımlı çalışkan kamu yöneticileri uyumsuz, bazı yerlerde kamu yöneticileri hareketli dinamik belediye yerel yöneticiler zayıf kalıyor. Bazı yörelerde ise her ikisi iyi olmakla birlikte, yerel basın ve STK’lar etkisiz adeta seyircisiz futbol maçı gibi çalışanlarda işlerden haz almıyorlar.

Adıyaman deprem sonrası en acı günlerin yaşandığı saatlerde Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar’ın görevden affını istemesiyle adeta kamu yönetiminde öksüz bir dönem yaşadı. Her ne kadar koordinatör Valiler bölgede bulunsa da bölgeyi iyi tanıyan bilen Mahmut Çuhadar’ın eksikliği o zor günlerde çok hissedildi.

Vali Çuhadar sonrası uzun sayılacak bir süre içerisinde Vali atanmaması da Adıyaman için bir eksiklik oldu.

25 Haziran 2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Adıyaman Valiliği görevine Ağrı Valisi Osman Varol atandı.

Adıyaman’da 4 ay Vali eksikliği idari açıdan Adıyaman için dezavantaj oldu. Dr.Osman Varol Valiyi bekleyen çok iş vardı. Yığınla işin altından kalkabilmek için iyi bir ekibi ve pratik çözüm üreten etkin Vali yardımcılarına ihtiyacı vardı.

Son aylara kadar işlerin havale edildiği Vali yardımcılarının bazılarından vatandaşların şikayetleri vardı en çok şikâyette Vali yardımcısı Mehmet Ali Uzun’dan gelmekteydi.

Adıyaman gazetecilerinin basın kuruluşlarının konteynır kenti, yıkılan Telekom binasının arsasına alelacele kurulmuştu. Telekom binasını yeniden yapma girişiminde bulununca apar topar Kurban Bayramından önce basın kuruluşları konteynırları Mimar Sinan parkına tıka basa bırakıldı ve gazeteciler çok sağlıksız ortama adeta terk edildiler.

10 Haziran’dan beri radyolar paket yayınla günü geçiriyor özel reklam ilan alamıyor adeta aç aç yayın yapıyorlar, gazetelerin çoğu da evlerinde kurdukları bilgisayarla işlerini evden yürütmeye çalışıyor.

Belediye başkanı Tutdere ’den yer istendi Karapınar’da bir yer tahsis edildi, Vali Dr.Osman Varol Vali yardımcısı Mehmet Ali Uzun’a basın sitesinin oraya taşınma ve sorunlarının çözümü talimatını 13 Haziran gibi verdi.

Bu gün 10 Eylül olmuş basın sitesinin konteynırları yerine yeni yerleşmeye başladı ve en az 10 günde de önemli altyapı sorunlarının giderilmesiyle geçecektir.

Basın sitesi için yapılması gerekenler ve taleplerimizle ilgili 10 Eylül günü Sayın Vali Dr.Osman Varol’u rahatsız etmeyim diye, ilgili Vali yardımcısı Mehmet Ali Uzun’u telefonla aradım cevap vermedi, daha önce ki hafta da aramıştım cevap vermemişti. Bu benim 38 yıllık meslek hayatımda ilk defa olmuş şeydi.

Kalktım Valiliğe makam odasının kapısına geldim. Kapıdaki hanım efendiye Vali Uzun’u sordum ‘yerinde ve yalnız’ olduğunu söyledi. Görüşme talebimi söyledim ‘ilgili korumaya sorayım öyle girin’ dedi. Telefonla aradı cevap vermediğini fark edince kapıyı çaldım başımı uzattım ‘girebilir miyim müsait misiniz’ dedim. Vali beni görür görmez ‘siz nasıl odama izinsiz girersiniz’ diye bana hiddetlendi. Kapıda ki görevlilere fırça kaydı ‘Siz izinsiz  nasıl bırakırsınız’ serzenişinde bulundu vs.

Bu durum benim 38 yıllık meslek hayatımda yaşadığım Valilikteki en büyük sıkıntıydı. Benim gibi uluslararası bir hüviyeti olan bir gazeteciler cemiyeti başkanı kapıda bu muameleye tabi tutuluyorsa depremden beri o kapı da derdine çare arayan vatandaşların vay ki, vay haline.

Vali yardımcısı Mehmet Ali Uzun’la ilgili bana çok şikâyet geliyordu ‘deprem bölgesi yoğunluğundandır’ diye yoruyordum fakat hiç te öyle değilmiş.

Mehmet Ali Uzun Vali’ye sesleniyorum ‘o bulunduğunuz makam kral makamı değildir’ demokratik sistemlerde devleti temsil eder, vatandaşların vergileriyle aldığınız maaşla vatandaşa hizmet etme makamıdır.

Depremin sıcak saatlerinde 10 günde kurulan basın sitesi, Vali Dr.Osman Varol’un 13 Haziran’da verdiği talimatı 3 ayda yerine getiremeyen Vali yardımcısı Mehmet Ali Uzun 3 aydır ne yaptığının hesabını vatandaşa ve kamuoyuna vermelidir.

Deprem bölgesinde herkesin acısı vardır, derdi vardır, sıkıntısı vardır, vatandaşlar sizin kapris ve egolarınızla uğraşacak durumda değillerdir.

Tutum ve davranışlarınızla ilgili vatandaşların ve benim şikâyetim var. İç işleri bakanımız Ali Yerlikaya’dan ricam deprem bölgesine daha şefkatli, zahmet edip telefonlara bakan ve çözüm odaklı bürokratlar bu bölgeye görevlendirilmelidir.