Dünya artık değişen yeni şartları ile savaşları ,iklim şartlarının değişmesiyle depremleri yangınları ve aşırı yağışlardan kaynaklanan sel gibi bir çok olayı daha sık yaşayacak gibi görünüyor.
Bu sebeple ciddi tedbirler almak hazırlıklı olmak lazım.
Bu durumu en az hasar ve zararla atlatmanın yolu yerel yönetimlerle merkezi yönetimlerin bu tür felaketlerin üstesinden gelebilmek için müşterek çalışmaları gerçeğini unutmadan, bunun yanında bir o kadarda önemli olan halkın bilinçli olması bilinçli hareket etmesi için bilgilendirilmesi mümkün olduğu ölçüde eğitilmesi gerekiyor.
Ülkemizin birkaç ili hariç diğer bütün bölgeleri ve bu bölgelerdeki iller deprem kuşağındadır .
Bu sebeple felaketin nasıl ve ne zaman geleceği konusunda kesin bilgilere sahip olamadığımız için felaketlerin öncesi ve sonrası yapabileceklerimiz konusunda çalışmalar yaparak tedbirler almamız kaçınılmaz hale geliyor.
Bilhassa yerel yönetimler felaketler ile mücadele etmek adına mevcut itfaiye teşkilatlarını yeniden yapılandırmak mecburiyetindedir.
Son zamanlarda gördük ki gücü elinde bulunduran ülkeler serseri mayın gibidirler Mesela,elinde nükleer güç bulunduran ülkeler savaşlarda daha çok caydırıcı konumunda oluyorlar,bu gerçek ile karşı karşıyayız artık.
(Her zaman savunduğum ülkemizin nükleer silaha sahip olması görüşümün detaylı analizini bir başka yazımızda tartışmaya açarız inşAllah)
Türkiye dünyada olabilecek bir nükleer savaşa karşıda (bence olma ihtimali çok yüksek )ciddi hazırlıklar yapmalıdır.
Olabilecek hertürlü olumsuzluklara karşı müdahale ve yönlendirme gücü yeniden yapılandırılmalı bu yapılandırma ile birlikte personel eğitimleri Afad ile birlikte genel eğitim açısından Türk ordusundanda bilgi destek alınarak koordinasyon sağlanmalı dünyada olabilecek bir nükleer savaşa karşı da ciddi hazırlıklar yapılmalıdır.
Ekip ekipman konusunda tedarik ile birlikte elaman temin ve eğitimlerine vakit geçirilmeden başlanılmalıdır .
Bu tür felaketler karşısında daha başarılı müdahale ve çalışmalar yürütülebilmesi için yerelde yaşayan insanlar arasından gönüllerde seçilmeli ve eğitilmelidir.
Şehir planlaması nüfus artışı Dikkate alınarak ileriye dönük planlamalarla yaşanılabilecek korunaklı şehirler oluşturmak için planlanmalar yeniden yapılmalı buna bağlı olarak Bina inşaat yapı ruhsatları ile iskan ruhsatları konusunda yeni mevzuatlar eklenmeli çok titiz çalışmalar ile mevzuatlara uygun davranılması sağlanmalıdır
Ülkemizin içinde bulunduğu bu ciddi durum karşısında Yerel yönetimlerin merkezi yönetimlerle koordineli çalışmak mecburiyetleri vardır.
Yerel yönetimler inşaat ruhsatı verirken caddeler yollar sokaklar açarken dünyada olabilecek hertürlü savaş riski yanında deprem gerçeğimizi unutmamalı aşırı yağışların yol açabileceği sel heyelan gibi olumsuzlukların her mevsimde yaşanabileceği gerçeği ile planlamalarını buna göre yapmalıdır.
Dünyada meydana gelebilecek bir takım savaşları da göz önüne alarak bireysel bina ve site yapımlarında sığınakların çok önemli bir koruma alanı oldukları gerçeğini
Ciddiyetle uygulamalıyız
Toplu konut projesi işlemlerinde yeşil alanlar oto parklar ne kadar önemli ise sığınaklarda o kadar önemlidir.
Bütün bunları yazıyoruz çünkü bizim insanlarımızın ve haliyle yöneticilerimizin bir özelliği var felaketleri yaşıyoruz yaşanan felaket ile ilgili konuşan akıl verenlerimiz çok oluyor ,normale dönmek için çok büyük çabalar sarf ediyoruz.
Belirli bir zaman geçtikten sonra olanları unutuyor ileriye dönük almamız gereken tedbirleri konuşuyoruz ama sonunda birkaç göstermelik tedbir kararı ile ciddi önlemeye yönelik tedbirleri ya unutuyor yada bahanelerle öteliyoruz.
Felaketleri en az hasar ve kayıplarla atlata bilmemiz için hemen vakit kaybetmeden birlikte ve koordineli çalışmalara başlamalıyız.
Felaketten sonra Üzüntü ve koca koca laflarla yapılan tedbir önerileri kayıpları geri getirmiyor.
M.Tuğrul Türkeri