Ramazan ayının da etkisiyle dar gelirli vatandaşlara yönelik yardımlarda gözle görünür bir biçimde artış oldu. Bazı hayırseverler yardımları İslam dininin de emrettiği gibi yolsulları rencide etmeden gizli bir şekilde yapıyor. Bazıları da "başka zenginlerin de özenerek yardım furyasına katılması için" açıktan yardımlarını sürdürüyor. İhtiyaç sahibine verilecek bir koli yardım malzemesi için 10 tane adam bir kapıya gidiyorsa Neymiş efendim yaveri, postası, fotografcısı, kuyruğu, danışmanı neyse neyse ayıp be kardeşim sizin amacınız yardım değil fakir fukara ve muhtaç insanlarımızı rencide etmektir onuruyla oynamaktır. Yakışırmı ey gafiller,
Kim olursa olsun Ancak duyurularla yapılan yardımlarda büyük kalabalıklar oluşuyor, insanlar birbirini eziyor. ve yahutta verilen bir koli erzak için borçlu alacaklılar gibi kimisinin eli arkasında kimisi elleri cebinde kimisi resim çekiyor kimisi nutuk atıyor yaverleri postaları, bunlarda boy gösterip dostlar bizi burada görsünler hesabındalar Bu yöntemin özendirme amacıyla değil, şov amaçlı yapıldığı iddiaları sosyal medyada ortaya atılıyor ve resimdede şov amaçlı olduğu ortaya çıkıyor.
Açıktan yapılan yardımlar özendirme mi, yoksa şov mu? Görüşler şöyle ; Yardımlarda kişilerin niyetleri önemlidir. Ancak bunun yanında yardım şekli de büyük önem taşır. Şekilsizlik, düzensizlik içerisinde, reklam yapmak için yardım yapılıyorsa bu doğru değil. Reklam mı, hayır mı bunu birbirinden ayırmak lazım. Hepsine şov niteliği taşıyor diyemem. Özendirmek amaçlı olduğunu düşünüyorum. Yardımsever kişi herkes bunu yapsın düşüncesinde olabilir. Birçok gariban insan var. Bunlara sahip çıkıp yardımcı olmak lazım. Yardımlar kişiyi rencide etmemeli. Yoksul vatandaşa yardımların gizli yapılması esastır.
Yardımların şova dönüşmesi sevap kazandırmaz. Dostlar alışverişte görsün hesabına yapılan yardımların sevabı olmaz. Yardımlar şova dönüşmemeli. Ancak toplum içinde her çeşit insan bulunur. Bunun amacı Allahla kendi arasında olan bir şeydir. Kişiyi şov yapıyor diye itham etmek doğru olmaz. Açıktan yardım yapılmasının özendirici yönleri de vardır ama gizli yapılan yardım daha büyük sevap kazandırır.
Ancak siyasi ya da ticari amaçlıysa, reklama dönükse bunun din açısından güzelliği olmaz. Bizim geleneğimizde sağ elin verdiğini sol el görmemeli. Önemli olan kişinin itibarının korunması ve reklama dönük olmayan yardım yapılmasıdır. Büyük yardımları gizli dağıtmak zor olabilir. Aleni dağıtırken tedbirsizlik ise kötü bir şey. Yardımın açıktan yapılması şova dönüşme ve başka amaçlar taşımasına yol açabilir. Hatta bu amaçla yapılırsa yardımın fazileti azalır. Gösteriş amacıyla verilen yardımın niyetine göre sevabı azalır.
Yardım paketleri dağıtımı gizli yapılsın diye Osmanlı İmparatorluğu döneminde bile önlem alınmıştı. Tabii aman kimse yardımı görmesin demenin de anlamı yok. Şahsın niyeti önemli. Özendirmek ve eğitici olmak yönünden açıktan yapılabilir. Ama bunu bilmemiz mümkün değil. Çünkü tamamiyle niyete bağlı.