Sürüler halinde sokak köpekleri var. Bizim Adıyaman'da da şehrin en merkezi yeri olan Sümer meydanının kaldırımlarında bile devamlı 5-6 köpek görmek mümkün…

Sokak hayvanları(köpekleri) yeniden gündemde. İktidar bu konuda yasal bir düzenleme de yapıyor. Çözüm olarak da “Uyutulması” teklif ediliyor.

Ülkemizin her kentinde en işlek caddelerde bile sürüler halinde sokak köpekleri var. Bizim ADIYAMAN’da da şehrin en merkezi yeri olan Sümer meydanının kaldırımlarında bile devamlı 5-6 köpek görmek mümkün…

Bir önceki belediye başkanımız sayın Süleyman KILIÇ beyin bir hayvan barınağı projesi vardı, son durumu nedir bilmiyoruz. Yeni belediye yönetimi inşallah bu projeyi sonlandırır.

Şehirlerimizde Bu başıboş gezen sokak köpekleri özellikle çocuklar için çok tehlikeli olmaya devam ediyor. Gün geçmiyor ki bir insanımız, özellikle çocuklarımız bu köpeklerin saldırısına uğramasın.

Bu sokak köpeklerinin sebep olduğu acı, dramatik bir olay da geçtiğimiz yıllarda Antalya’da yaşanmış ve günlerce gündem olmuştu. Başıboş köpeklerin saldırısından kaçarken kamyonun altında kalan 10 yaşındaki kız çocuğu hayatını kaybetmişti. Allah ailesine, anne-babasına sabır versin.

“Hayvan hakları savunucuları”, “Sokak köpeklerini koruma dernekleri” gibi bir çok dernek ve STK falan var.

Bunlar “Hayvan hakları, sokak köpekleri” diye mangalda kül bırakmıyorlar ama kaybedilen bu çocuklarla ilgili bir çözüm de üretmiyorlar.

Elbette ki her canlı gibi köpekler de korunmalıdır. Ancak insandan çok köpeğe değer veren bu “Hayvan Hakları Savunucuları” acaba empati yapıp kendi çocuklarının böyle bir köpek saldırısı İle ölümünü düşünüyorlar mı?

Böyle bir durumda nasıl bir tepki verirlerdi acaba ?

Lütfen artık köpeğe verdiğimiz değerin birazını da insanlara verelim.

Neresinden bakılırsa bakılsın bu konuda mutlaka bir çözüm bulunmalıdır.

Artık bu konuda popülist politikalardan vazgeçilmeli, köpek-mama lobilerinin isteklerine set çekilip çözüm odaklı somut adımlar atılmalıdır.

Çözüme gelince ;

Bu konuda uzmanlardan oluşan bir heyetin yapacağı bilimsel çalışmalarla ciddi ve sonuç alıcı tedbirlerle sokaklarda, park ve bahçelerde tehlike saçan bu başıboş köpek sorununa bir çözüm mutlaka bulunmalıdır.

Aksi taktirde ölen veya ağır yaralanan her bir çocuğun sorumluluğu sokaklarda başıboş gezen köpeklere seyirci kalan kişi, kurum ve belediyelerin olacaktır.

Yeni canlar verilmeden Sokak köpeklerinin istilâsına bir an önce son verilmelidir.

Mithat SOLGUN