Doğum: Silifke-1882 Vefat: 16.05.1955

Çok yönlü kişiliği ve hizmetleriyle başta ilçemizin olmak üzere bütün bölgenin tanıyıp anması gereken insanların başında gelen Said Uğur maalesef yeterince tanınmamakta ve dolayıyla ölüm yıldönümlerinde anılmamaktadır.

Bundan 64 yıl önce 73 yaşında iken hayata gözlerini yuman Said Uğur’un (ulaşabildiğim kadarıyla) nüfus kaydı şöyledir: Tam adı Mehmet Said Uğur olup 1882 yılında Silifke’de doğmuştur. Eşi Silifke 1892 doğumlu Nefise Hanım’dır. 28.05.1912 yılında doğan oğulları Cemalettin ve 01.07.1918 tarihinde doğan kızları Sariye olmak üzere iki çocuk sahibidir.

Medrese Hocası Hacı Şakir Efendinin oğlu olan Said Uğur ilk ve orta öğrenimin Silifke’de yapmış, Konya Medresesinde dört yıl okuduktan sonra İstanbul’da Yüksek Öğretmen okulunu bitirmiştir.

Said Uğur araştırmacı, yazar, folklor derlemecisi ve gerçek bir Kuvvayı Milliyecidir. Mut ve Silifke’de öğretmenlik, müfettişlik ve Lise müdürlüğü yapmıştır. İki dönem Silifke Belediye Başkanlığı görevine seçilmiştir. Uzun yıllar Mersin Müftülüğü görevini yaptıktan sonra emekliye ayrılmıştır.

Said Uğur 1918 yılında Silifke’de ilk gazeteyi “Taşeli Gazetesini” çıkarmış, milli mücadeleye fikren ve bedenen katılmış örnek şahsiyetlerimizdendir. Ayrıca Halkevinin açılışına kadar faaliyet gösteren Türk Ocağı Başkanlığında da bulunan Said Uğur millet mekteplerinde halkın okuma yazma öğrenmesi için canla başla çalışmıştır.

Araştırmacı, yazar ve derlemeci Sıtkı Soylu, Said Uğur’u; “Kıvrak zekâsı, espri gücü, açık sözlülüğü, çevreyi bütün özellikleriyle tanıyan kavrama gücüyle Said Hoca enteresan, hem de müstesna bir insan” olarak anlatmaktadır.

Said Uğur araştırma ve yazılarını başta kendisinin çıkardığı Taşeli Gazetesi olmak üzere, Adana Bölge Eğitim-Öğretim Dergisinde, İçel Halkevi Dergisinde, Göksu, Yeni Mersin, Milli Mefkure, Çukurovada Memleket isimli dergi ve gazetelerde yayınlamıştır.

Bunların yanında Sözlü Ortak Halk Edebiyatı, İnsan Hayatının Çeşitli Safhalarına Ait Adet ve İnanışlar, Halk Şairlerine Ait Tetkik ve Metinler, İçel Folkloru, İçel Rehberi ve İçel Tarihi isimli yayınlanmış kitapları vardır.

Görüldüğü gibi Said Uğur’un hayatı hep millete hizmetle geçmiş ve güzel başarılara imza atmış.

Ruhu şad mekanı cennet olsun.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi