Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı sırasında Siirt'i ziyaretinde yaptığı konuşmada laiklik karşıtı söylemleri nedeniyle yargılandı ceza aldı.  

Aldığı ceza anayasaya ve siyasi partiler kanununa göre milletvekili adayı olmasını engelliyordu.  

Erdoğan Belediye başkanlığı sona erince, kendisi gibi düşünen arkadaşlarıyla birlikte Fazilet Partisi'nden istifa ettiler.  

14 Ağustos 2001 tarihinde AKP'yi kurdular. Erdoğan AKP Genel Başkanı oldu.  

3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimlerde Erdoğan siyasi yasaklı olduğu için milletvekili adayı olamadı. Seçimlerde AKP tek başına iktidara geldi.  

Oyunu seçim bölgesi Antalya'da kullanan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 6 Kasım’da Ankara'ya döndü. Genel Merkeze uğramadan genel sekreter Önder Sav ve Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem'le buluştu. Birlikte AKP Genel Merkezine gittiler. Erdoğan’la uzun bir görüşme yapan Baykal, Erdoğan'ı seçim başarısı nedeniyle kutladı. Çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada biz demokrat bir partiyiz. Partisi iktidar olup genel başkanının siyasi yasağı nedeniyle aday olamaması, milletvekili seçilmesi demokrat bir tablo değildir. Erdoğan'ın siyasi yasağını kaldıracağız milletvekili olmasını sağlayacağız dedi.  

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Genel Başkan Deniz Baykal'ın talimatıyla, Erdoğan’ın siyasi yasağını kaldıran anayasa değişiklik taslağı hazırladı. Taslağı AKP'ye götürdü. Değişiklik taslağı CHP ve AKP milletvekillerinin oylarıyla Meclis Başkanlığına sunuldu. Talak Meclis’te görüşüldü. 

CHP ve AKP milletvekillerinin oylarıyla Meclis’te kabul edildi. Onaylanmak üzere Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e gönderildi. 

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, hukukun temel kural ve ilkelerine göre kişiye özgü anayasa değişikliği yapılmaz. Bunun hukukta örneği yoktur dedi. Değişiklik taslağını veto etti.  

Aynı zamanda eski baro başkanı olan CHP Genel Sekreteri Önder Sav, bu Cumhurbaşkanı hukuktan anlamıyor. Ona hukuku da öğreteceğiz dedi. Erdoğan siyasi yasağını kaldıran Anayasa değişiklik taslağı, Mecliste tekrar görüşüldü. Bir değişiklik yapılmadan, olduğu gibi kabul edildi.  

Cumhurbaşkanı sezer, değişiklik taslağını imzalamak zorunda kaldı ve imzaladı. Böylece Erdoğan’ın siyası yasağı kalktı.  

Önder Sav'ın önerisi ile AKP, Siirt ili seçim sonuçlarına itiraz etti. Yüksek Seçim Kurulu, 2.12.2002 tarihli toplantısında itirazı görüştü.  Siirt seçimleri sonuçlarının iptaline,  seçimlerin yenilenmesine karar verdi.    

9 Mart 2003 tarihinde, İptal edilen Siirt seçimi, yenilendi. 

CHP’nin desteği ve katkısı ile siyasi yasağı kalkan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Siirt'te milletvekili adayı oldu. Milletvekili seçildi. Seçimlerden sonra Başbakan Abdullah Gül Başbakanlık görevinden istifa etti. Erdoğan Başbakan oldu. Başbakanlığın kendisine sunduğu gücü ve fırsatları kullanarak, 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, cumhurbaşkanı seçildi.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği ve çabası ile Anayasa’da değişiklik yapıldı. Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçildi. 24 Haziran 2018’de Partili Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partili cumhurbaşkanı seçildi.  

Sonuçları itibari CHP’nin desteği ve katkısı ile milletvekili seçilmesi, Başbakan olması, Cumhurbaşkanı olması, bir bütünlük içinde ele alındığında ve değerlendirildiğinde, Recep Tayyip Erdoğan CHP'nin dikili bir ağacıdır. Aynı Erdoğan 10.06.2018 tarihinde Kocaeli Milli İrade meydanında yapılan AKP Mitinginde yaptığı konuşmada, CHP’yi eleştirirken, Büyük bir vefasızlık ve nankörlük yaptı. “Bunlar milleti inim inim inlettiler. Siz kime yutturacaksınız? CHP’nin bu ülkede dikili ağacı yok” dedi.Konuşmasının devamında "Bunlar milleti inim inim inlettiler" dedi. 

Bu sözlerini daha sonra AKP Meclis Grup konuşmalarında, televizyonlarda yaptığı konuşmalarda, sık sık tekrarladı.  

En son 4 Eylül 2021 tarihinde doğum yeri Rize’de halka hitap ederken yaptığı konuşmada bir kere daha tekrarladı.  

Celal Topkan 

20.dönem CHP Adıyaman Milletvekili