Çağımız bilgi çağıdır. Devletler, kurum ve kurumlar arasında yarış ve rekabet, sahip oldukları kaliteli ve nitelikli eğitim sistemi.
EĞİTİM SİSTEMİNİN YAPILANMA İŞLEYİŞİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ
Çağımız bilgi çağıdır. Devletler, kurum ve kurumlar arasında yarış ve rekabet, sahip oldukları kaliteli ve nitelikli eğitim sistemi. Sahip oldukları eğitimli ve nitelikli insan ve eğitim başarısında ileri teknolojiye dayalı üretimde yaşanıyor.
Bütçelerinde eğitime yeterli kaynağı ayıran.
Eğitim sisteminin planlama, yönetim, örgütlenme ve finansmanı ile bilgi toplumu olmayı.
Bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma, bilgiyi örgütleme ve bilgi yönetme beceri ve yeteneğine.
Nitelikli insan gücüne sahip olan ülkeler. İleri teknolojiye dayalı üretim yapıyorlar. Gelişiyor, kalkınıyor ve zenginleşiyorlar. Sorunlarını çözüyorlar. Rakipleriyle girdikleri yarışta, başarılı oluyorlar. Öne geçiyorlar.
22 yıldır devam eden AKP iktidarında Bütçeden eğitime yeterli kaynak ayrılmadı. Eğitim sisteminin Planlama, yönetim, örgütlenme ve finansmanı ile bilgiye ulaşmayı, nitelik yurttaşlar yetiştirilmesi. Türkiye Cumhuriyeti’nin bilgi toplumu yapılması ülkede ileri teknolojiye dayalı, zenginlik yaratan üretim yapılması Kalkınmasının zenginleşmesi hedeflenmedi.
Bütçelerinde eğitime yeterli kaynak ayırmayan, eğitime yatırım yapmayan ülke, gelişemiyor, kalınamıyor, zenginleşemiyor, geriliyor ve yoksullaşıyor. Eğitimde gelişmiş olan, ileri teknolojiye dayalı üretim yapan ülkelerin, pazarı oluyor. Bu ülkelerin ekonomik sömürüsü siyasi nüfuzu altında yaşamak zorunda kalıyor.
Bütçelerde eğitime yeterli kaynak ayırmayan, eğitime yatırım yapmayan AKP’ iktidarında Türkiye Cumhuriyeti gelişmediği için.
Eğitime yeterli kaynağı ayıran bilgi toplumu olan ileri teknolojiye dayalı üretim yapan zengin ülkelerin, pazarı oldu. Bu ülkeler tarafından sömürüldü. AKP iktidarında Türkiye Cumhuriyeti geriledi ve yoksullaştı.
AKP iktidarı ve yönetiminde Türkiye Cumhuriyeti’nin yoksulluğunun, en büyük nedeni ve sorunu:
Bütçeden eğitime yeterli kaynağın ayrılmaması.
Bilgi toplumu olunmasını, ileri teknolojiye dayalı zenginlik yaratan üretim yapılmasını hedefleyen, bir eğitim sistemine sahip olmamasıdır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişmesi kalkınması, sorunların çözülmesi, barış ve huzura kavuşması için: Bütçelerinde eğitime yeterli kaynağı ayrılması. Eğitim sisteminin planlama, yönetim, örgütlenme ve finansmanı ile hak ve sorumluluğunun bilincinde olan, soran sorgulayan yurttaşların yetiştirilmesi. Bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma, bilgiyi örgütleme ve ileri teknolojiye dayalı zenginlik yaratan üretim yapılması hedeflenmelidir. O zaman Türkiye Cumhuriyeti gelişir, kalkınır sorunlarını çözer ve zenginleşir. Rakipleriyle girdikleri yarışta, başarılı olur. Barış ve huzura kavuşur.
Celal Topkan
20. Dönem CHP Adıyaman milletvekili.
2002-2011 arasında Sosyal Demokrasi Derneği Genel Sekreteri.
2012-2014 arasında Sosyal Demokrasi Derneği Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım.
Eski CHP milletvekili olarak CHP tarihinde bir ilk olarak Eylül 2011- Mayıs 2020 arasında CHP Ankara İl Sekreteri olarak görev yaptım.
Araştırmacı yazarım