Bir gün, Ankara-Rüzgârlı Sokaktaki Anadolu Gazetesi redaksiyonuna uğradığımda, bu gazetenin başyazarı Ahmet Nadir Caner’in masasında bir davetiye gördüm.

BİRİNCİ SİLİFKE MÜZİK VE FOLKLOR FESTİVALİ

Irfan Ünver Nasrattinoğlu 'nun kalemiyle 1974 yılında yapılan ilk Silifke Müzik ve Folklor Festivali:

Bir gün, Ankara-Rüzgârlı Sokaktaki Anadolu Gazetesi redaksiyonuna uğradığımda, bu gazetenin başyazarı Ahmet Nadir Caner’in masasında bir davetiye gördüm. Bu davetiye ile Ahmet ağabeyi, 20-26 Mayıs 1974 tarihinde yapılacak olan Silifke Müzik ve Folklor Festivali’ne davet ediyorlardı. Benim folklorla ilgimi bilen Ahmet ağabey, “ben gidemeyeceğim, arzu edersen sen git” deyince onun bu teklifini adeta havada kaptım. Daha sonra telefonla Cavit Erden’i arayan Caner, onun yerine gidecek olan benimle ilgilenilmesini söyledi.

O arada Kaymakam Ahmet Önal başkanlığındaki bir heyet Ankara’ya gelip, Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı yaparak, festivalle ilgili kamuoyu oluşturdular.

Nihayet 26 Mayıs 1974 günü I. Silifke Müzik ve Folklar Festivali’nin resmi açılış töreni yapıldı ve bir hafta süreyle Silifke halkı folklora da musikiye de doydular.

Silifke Müzik ve Folklorunun Türkiye çapındaki iki musiki dehası olan Cavit Erden’in Türk Müziği Korosu, Özcan Seyhan’ın Yaylı Sazlar Orkestrası konserlerinin yanı sıra, Osman Attilâ’nın Türkülerimiz, Kerim Yunt’un Silifke Folkloru konulu konferansları da çok ilgi gördü.

Festivalin başarısı, Silifkeli hemşehrilerimi tek yumruk haline getirmiş, deyim yerindeyse birleştirmişti. Belediye Meclisindeki CHP, MHP ve Adalet Partili üyeler fikir ve gönül birliği içinde idiler. Herkes kendisini festivalde görev almış bir birey sayarak, amatörce, cansiperane bir şekilde çalışıyor, çalışıyorlardı… Silifke festivallerinin yarım yüzyıldır büyük bir başarıyla devam etmiş olmasının temelinde, festivalin kuruluş aşamasında oluşturulan ilkeler vardı. Zira herkes; “Silifke bizim, festival bizim” düşüncesini taşıyordu.

Festivalin tüm programını, başından sonuna kadar izleyip notlar aldım. O zamanki adıyla Çadır Oteli’nde beni bir hafta süreyle konuk eden, Festival Komitesi, karşıladıkları gibi, uğurlamak lütfunda da bulundular.

Ankara’ya döndükten sonra, festivalle ilgili izlenimlerimi, gözlemlerimi kimi dergilerde yayımladığım gibi, Hür Anadolu Gazetesi’nin bir nüshasının ortasındaki iki tam sayfasını kaplayan “Folklor Sayfası”nda da geniş bir biçimde ve fotoğraflarla süsleyerek yayımlamıştım.