Kızılay, son 10 yılda 78 ülkeye, kurulduğu günden bugüne ise 138 ülkeye yardım gerçekleştirdi.


Biz hep sıcak gündemi ya da birilerinin ortaya attığı suni gündemi takip ederken Türk Kızılayı’mızın çalışmaları halkımıza yeterince anlatılmıyor.  Osmanlı’nın en çalkantılı 1868 yılından kurulan Kızılay günümüze kadar toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak için önemli görevler üstlenen Türk Kızılayı, kan, afet, uluslararası yardım, göç ve mülteci hizmetleri, sosyal hizmetler, sağlık, ilk yardım, eğitim, gençlik ve mineralli su işletmeleri alanlarında faaliyet gösteriyor.


Kızılay, son 10 yılda 78 ülkeye, kurulduğu günden bugüne ise 138 ülkeye yardım gerçekleştirdi. AB ve Batı bloğunu saymazsak dünyada ihtiyacı olup da ulaşılmayan bölge yok. Kızılay’ın yardım yaptığı ülkeler arasında Somali, Filistin ve özellikle Gazze, Irak, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkeler yer alıyor. En çok yardım yapılan ülke ise milyonlarca liralık insani yardım ile Suriye oldu.

Ramazan ayında Türk Kızılayı tarafından “Dertler Paylaştıkça Bitecek Yeter ki İnan Buna” sloganıyla başlattığı ramazan kampanyasıyla 10 milyon insana yardım edildi. Bu sayı son dönemlerde ulaşılan en yüksek rakam oldu.

Kızılay koronavirüs salgınına karşı Afrika, Asya, Balkanlar ile Avrupa'da yardımlar gerçekleştirdi. Avrupa'nın farklı ülkelerinde gerçekleştirilen yardım çalışmaları çerçevesinde kimi şehirlerde kent sakinlerine, esnaflara ve STK'lara da maske desteğinde bulunuldu. Afrika, Asya ve Balkanlar'da ise ihtiyaç sahibi ailelere hijyen paketi dağıtıldı. Liste uzun.

KEREM KINIK DÖNEMİ

Bir Kızılay üyesi olarak 2016 yılından bu yana Kızılay Genel Başkanlığı görevi yürüten Kerem Kınık ile kongre sürecinde İstanbul’da tanıştım. Âmâ kendisini Yeryüzü Doktorları Derneği Başkanı olarak özellikle Gazze bölgesindeki çalışmalarını takip ettiğim dönemde tanıdım. O dönem en sıkıntılı dönemde Gazze’ye sağlık elini uzatan ekip başarılı işlere imza atmıştı. Kınık, Gazze'nin kendileri için bir toprak parçasının ötesinde anlamlar taşıdığına dikkati çekerek, "Bu toprakların ruhu bizim ruhumuzla kardeştir. Bu küçük coğrafya çok büyük oyunların oynandığı bir yer. En son temmuz ayında burası çok büyük bir saldırıya maruz kaldı. Bu saldırı, Gazze'nin ve Filistin'in her 3-5 yılda yaşadığı bir gerçek. Eğer insanlığın bir vicdanı varsa ki biz bu vicdanın olduğunu biliyoruz. Bunun için Filistin'de faaliyetlerimizi artırarak sürdüreceğiz" diye konuşmuştu.

Kızılay’da göreve geldiği dönemlerde hakkında yazılanlara kurumdaki uluslararası projelerine ağırlık veren Kınık özellikle sıcak hatlarda yaşanan çatışma ve kıtlık alanlarına ağırlık verdi. Ülkemizde yaşanan afetlerde devletin şefkat eli hep vatandaşımızın yanında oldu. Özellikle kan stokları konusunda üst üste kampanyalar yapılarak hastalarımız mağdur edilmedi. WEFA Uluslararası İnsani Yardım Organizasyonu, raporları okunduğunda sık sık Türk Kızılayı’nın çalışmalarına atıfta bulunuluyor. Alan da çalışan bir doktor olarak tecrübelerini Kızılay’ın çalışmalarına yansıttı. Özetle tespit et, ulaş, çöz ve takip et sistemi çalışan Kızılay yönetimi tüm çalışanları ile teşekkürü hak ediyor

Türk Kızılayı 152 yaşında toplamda 432 şube ve temsilciliğe sahip, yurt dışında 16 daimi delegasyonu olan 10 bin 500 çalışanı ve yüzbinlerce gönüllüsü  ile sadece Türkiye’nin en köklü Sivil Toplum Kuruluşu değil artık bir dünya markası.

Yapabileceğimiz en kolay yardım düzenli kan bağışçısı olmak…