Tefekkür etmenizi düşünmenizi sağlayacağım Allah nasib ederse akibetilerimizi hayır edecek şekilde ameller işlememizi bizlere ve aklımıza nasip eylesin inşaAllah.

DEĞERLİ ARKADAŞLARIM BU GÜN SİZLERE MEKKEDÖNEMİNİN SONLARINA DOĞRU ALLAH TARAFINDAN HZ MUHAMMEDE DOLAYISI İLE BİZLERİN AKILLARINA SORUMLULUK YÜKLEYEREK NAZİL EDİLEN Ve müşriklerin Müslümanlara karşı baskı ve eziyetlerinin iyice artmış olduğu; Hazreti Muhammedin İslam’ı tebliğ ettiği o zaman ki Arap kabilelerinin birer bir çağrıyı reddettikleri bir bakıma da peygamberin ve onunla beraber olan ve O peygambere çok az müminlerin umutlarının tükenmeye başladığı bir dönemde vahiy edilmiştir.

Temel konuları İslam inancının omurgasını oluşturan tevhit, nübüvvet ve ahiret olan özellikle de Arap kabilelerinin de yakından bildiği Hz İbrahim’in  kısaları üzerine anlatılan tevhit mesajı surenin hemen tamamına hakim olan ana bir konudur. Müşriklerin kendilerini doğru yolda zannediyor olmalarına, onların inançsız ataları tarafından konulmuş kuralları ilahi helaller ve haramlar gibi görmelerine yönelik eleştirilerini de ana konuları arasında yer almaktadır.
 Nitekim bu konu surenin adının da belirleyicisi olmuştur. 165 ayetten oluşan bu sureyi sizlere anlatırken ben ancak üç ayetten bahsedeceğim. Sizler de eğer mümkünse bütün hafta sonu bütün sureyi okumak suretiyle tefekkür etmelisiniz. Aklinizi kullanmalısınız. Çünkü yunus Suresinin 100. ayeti kerimesinde; “Allah,”” aklını kullanmayanların üzerine pislik yağdırırız.” diyor ((sanki bugün üzerimize pislik yağıyor gibi bir hal var gibi!..
Tefekkür ederek; hareket ve davranışlarımızı da beraberinde  düşünerek, bu ayetleri ölçü alıp da düşünüp tezekkür edelim,Tedebbür edelim.
 Kur’an-ı Kerim Tedebbür  edin diyor. Tefekkür etmiyor musunuz, düşünmüyor musunuz, aklınızı kullanmıyor musunuz diyor.Aklımızı kullanalım ki üzerimize yağan şu pislikten kurtulalım. Enam Suresinin 148-149ve 150 dahil ayetlerde Allah bizlere şunları söylüyor.
148“”Müşrikler kendilerini Allah’a yakınlaştırsın diye bir takım varlıkları şefaatçi edinip onlara ibadet etmeleri ve yakarmalarını ve o putlara yaranmak maksadıyla bir takım şeyleri haram ilan etmelerini savunmak için,bunları bize Allah emretti. Eğer Allah dilemeseydi biz böyle bir şey asla yapmazdık demektedirler. Yaptıklarının kötülüklerini Allah’a isnat etmekte yani Allah’a iftira etmektedirler. Oysa ki Allah‘ın onlardan bir takım putları aracı ve şefaatçi edinmeyi istemesi asla söz konusu değildir. Nitekim daha önceki toplumlarda benzer gerekçelerle peygamberlerini reddetmişler. Onların getirdikleri kitapların ilahi  vahiy olduğunu kabul etmemişlerdi. Fakat bu şekilde inkar da ısrar etmelerinin neticesinde tarafımızdan helak edildiler.((mesela Lut kavmi, Hud kavmi, Semut kavmi ,ad kavmi ve daha isimleri zikr edilen  edilmeyen yüzlerce kavmin olduğu kuranda bahsediliyor )) Kur’an‘da. Mekkeli müşrikler de aynı şekilde ısrar ettikleri takdirde benzer bir son ile karşılaşacaklarını Unutmamalıdırlar.
 Ey Muhammet bu iddiaları savunan müşriklere de ki  elinizde Allah’a ortak koşmayı sizlere emre’den ,var saydğınız haramları da onaylayan bir ilahi vahy elinizin altında  varsa getirin de görelim. Yahut bütün bu dediklerinizi Allah’ın onayladığı hususunda size şahitlik edecek iddialarınızı destekleyecek bir bilgi, ya da delil varsa onları ortaya koyunuz. Doğrusu sizler ilahi bilgiye değil kendi kuruntularınıza uymaktasınız. Oysa gerçek bilgi Allah‘ın elindedir.  Allah bunları nazil ettiği vahyi yoluyla  göndermektedir. Ancak onun gönderdiği vahye sizler inanmamaktasınız.
Allah ise sizleri inanmaya da asla zorlanmaktadır.
 Ey Muhammet eğer müşrikler bu iddialarında destek olmak üzere bir takım yalancı şahitler getirirler ise sakın onların şahitlerine kanma. Kur’an‘ın ilahi vahiy olduğuna inanmayan,ahiret uyarılarını alaya alan ve Allah katında kendilerine yardım ve şefaat etmek üzere bir takım putlara inanan müşriklere itaat etme onların uydurdukların Haramlara da itibar etme.””
 Evet ayet bu şekilde 148’den 150 dahil üç ayet bu şekilde emretmektedir.
 Eğer bir tek bu ayet inmiş olsaydı, Allah‘ın bir daha ki haftaya da bundan sonraki üç ayeti anlatacağım ve tefekkür etmenizi düşünmenizi sağlayacağım Allah nasib ederse akibetilerimizi hayır edecek şekilde ameller işlememizi bizlere ve aklımıza nasip eylesin inşaAllah.