Adıyaman Harfane ekibinin Dellal Metin eşliğinde seslendirdiği Adıyaman türkülerinin arasında Cemal safi üstad aldı mikrofonu Vurgundan başladı

Rahmetli Cemal Safi ile 2008 yılının başında tanışmıştım.

Yıllardır dillerden düşmeyen VURGUN ve RUYALARIM OLMASA gibi yüzlerce parçaya imza atmış üstadın ruh halini anlamaya çalışıyordum.

Rahmetli tam bir aşk adamı idi, aşk adamı olmasa bu mısraları dizeleri ruhunun derinliklerinde zaten barındıramazdı.

Ben onu manevi büyüğüm, oda kendi ifadesiyle manevi evladı gibi beni severdi. Kısa surede kaynaşmıştık, onu Adıyaman’a getirmeye ikna ettim geldi de.

GAP Oscar’ı ödül töreni için davetlimiz olarak geldiği Adıyaman’da kamu ve özel idare yöneticileri, gazeteci arkadaşlar da Cemal üstadımızı bağrına bastı.

Adıyaman’da KKTC Cumhurbaşkanımızın onuruna verilen akşam yemeğinde bütün davetlilerle bir masa etrafında oturmuştuk, Adıyaman Harfane ekibinin Dellal Metin eşliğinde seslendirdiği Adıyaman türkülerinin arasında Cemal safi üstad aldı mikrofonu Vurgundan başladı, kainatın Ulu imparatoru, tek hece aşk derken dinleyen herkes adeta o gece kendinden geçti.

Rahmetli Adıyaman’dan güzel duygularla ayrılmıştı, Ankara hava alanına iner inmez asistanı Gül hanım beni telefonla aradı Cemal bey sizinle görüşmek istiyor dedi  aldım telefonu üstat tam manasıyla şunu söyledi' Zeynel başkanım sana çok teşekkür ediyorum. ben 80 yaşına merdiven dayamış binlerce programa etkinliğe katılmış biri olarak şunu söylüyorum ‘bu güne kadar hayatim da en mutlu olduğum keyif aldığım program Adıyaman’daki sizin program oldu. Beni çok mutlu ettiniz adeta hayatımın yorgunluğunu aldınız şahsiniz da cemiyet yönetimin de bulunan arkadaşlara tek tek teşekkür ediyorum’ ben bundan böyle GAP gazeteciler birliğinin fahri üyesiyim sizlerin ağabeyi kardeşiyim, nerede program yaparsanız beni çağırın sağlığım elverdikçe gelir katılırım sizlerle birlikte olmak büyük şeref benim için ' dedi.

Adıyaman’daki programımıza katılan KKTC Cumhurbaşkanı Dr.Derviş Eroglu da Cemal Safi ye hayran kalmıştı.

2 yıl sonra Cemiyetimizin KKTC programına sayın Cumhurbaşkanı Dr.Derviş Eroğlu ‘mümkünse Cemal Safi üstadımız da müsaitse gelsin’ diye KKTC temsilcimiz Hüseyin Turan dan isteyince, bizde rica ettik üstat bizimle kibrisa geldi.

 Kıbrıs’taki programımızda muhteşem geçti. Arkadaşlarımız Cemal üstadımızla bol bol hatıra resmi verdiler.

Rahmetli Lefkoşa’dan döndükten kısa bir süre sonra sağlık sorunları arttı, uzun müddet komada uyku durumunda kaldı.

Ona bu zor günlerinde her zaman olduğu gibi asistanı Gül Demirbilek eşlik etti.

 Kâinatın ulu imparatoru adli şiiriyle Allah (cc)a olan muhabbetini güzel bir şiire dönüştüren Cemal Safi dualarla 18 Nisan günü hakka uğurlandı,  bu değerler kolay yetişmiyor İbrahim Tatlıses gibi 100 yılda bir çıkan bu değerleri kaybetmek sadece sevenlerinin yüreğinde değil, Türk edebiyatında da yaralar açıyor.

Allah(C.C.) çektiği ıstırapları acıları günahlarına kefaret saysın mekânını cennet eylesin nur içinde yatsın

Cemal Safi - Biyografya

Şair, güfte yazarı (D. 1938, Samsun – Ö. 18 Nisan 2018, Ankara). İlk ve lise öğrenimini Samsun’da tamamladı.

1959’da Ankara’ya yerleşti. Yazdığı şarkı güfteleriyle tanındı. İlk şiirleri Orhan Gencebay, sonrakiler yine tanınmış besteciler tarafından bestelendi.

1989 yılında Rüyalarım Olmasa (İmkânsız) ve Vurgun adlı şarkıların güftesiyle Hürriyet ve  Milliyet gazeteleri ile TRT’nin açtığı yarışmalarda birincilik ödülünü alarak yılın sanatçısı seçildi.

 1990 yılında Selçuk Tekay’ın bestelediği Vurgun adlı şiirin şarkısıyla aynı kurumların ödüllerini yeniden aldı. İki yüz kadar şiiri bestelendi.

İlk şiir kaseti 1991’de çıktı. Şiirlerinin bir bölümü Romenceye, Arnavutça ve İtalyancaya çevrildi.

Yaz aylarını geçirdiği Akçay’da her yıl Geleneksel Akçay Şairler ve Bestekârlar Şölenini organize etti.

 2003 yılında, Karamanoğlu Mehmet Bey adına düzenlenen Türk Dili Bayramı’nda Türkçeyi en etkin ve güzel kullanan güftekâr şair olarak birincilikle ödüllendirildi.

Şairin bugüne kadar 40 adedi Orhan Gencebay tarafından olmak üzere, Zekai Tunca, Selçuk Tekay, Onur Akay ve Candan Erçetin gibi çok sayıda sanatçı ve besteci tarafından 150 civarında şiiri bestelendi.

Eserleri Zeki Müren, Bülent Ersoy, Muazzez Abacı gibi çok sayıda usta yorumcu tarafından okundu. Türk Dil Kurumu tarafından Türkçeyi en etkin ve güzel kullanan şair olarak ödüllendirilen Safi, Eminescu madalyası başta olmak üzere, defalarca Hürriyet'in Altın Kelebek, Milliyet'in Yılın En Sevilen Şarkıları birincilik ödülleri ile, TRT'nin Yılın Şairi , GAP gazeteciler birliğinin GAP Oscar’ı ‘Yılın en başarılı şairi’ gibi sayısız ödüle lâyık görüldü.

Cemal Safi, 18 Nisan 2018’de, Ankara’da son bir yıldır tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Sanatçı Onur Akay, usta şair Cemal Safi’nin hayatını kaybettiğini duyurdu. Cemal Safi, Cuma günü son yolculuğuna uğurlanacak

Orhan Gencebay’ın 40 şarkısının söz yazarı olan usta şair Cemal Safi’nin, geçtiğimiz sene Haziran ayında yoğun bakıma kaldırıldığını duyuran sanatçı Onur Akay, usta şairin vefat ettiğini duyurdu.

 1990 yılında Rüyalarım Olmasa ve 1991 yılında Vurgun adlı eserlerin söz yazarı.

CEMAL SAFI ICIN NE DEDILER:

“Cemal Safi’ye bir başka açıdan daha bakıyorum. Sanatta esas olan değerleri taşımak amma kuralları aşabilmektir. Ayrıca sanatta doğrular da yetersizdir. Asıl amaç güzeli yaratmak olmalıdır. İşte Cemal Safi’yi bu noktalara erişmiş bir sanatkâr olarak candan kutluyor ve ilhamının engin olmasını diliyorum.” (Selâhattin İçli)

“Cemâl Sâfi deyince durmak lazım... Cemâl Sâfi soyadı gibi saf bir şiir adamı, edebiyat adamı ve insanı büyüleyen gerçek bir söz büyücüsü... Hamit Özpolat

“Sevgili Cemâl Sâfi edebiyatı-mızdaki gelmiş geçmiş tüm değerler arasında en ön safta yerini almış yaşayan bir efsanedir...” (Orhan Gencebay)

2 şiir kitapı şunlardı:

Sende Kalmış (1997),

Kıyamete Kırk Kala (2002)