AKTÜEL

Mehmet Seske ‘Türk Halk müziğine önemli katkılar sağladım’

Gazeteci-Yazar Zeynel Abidin Kıymaz’ın sorularını cevaplandıran ünlü sanatçı Mehmet Seske emekli olduğunu ama müzik çalışmalarından kopmadığını söyledi

Abone Ol

Mehmet Seske ‘Türk Halk müziğine önemli katkılar sağladım’

Türk halk müziğinin önemli isimlerinden TRT sanatçısı Mehmet Seske GAP olay gazetesine konuştu.

Gazeteci-Yazar Zeynel Abidin Kıymaz’ın sorularını cevaplandıran ünlü sanatçı emekli olduğunu ama müzik çalışmalarından kopmadığını ve Seske ‘Türk Halk müziğine önemli katkılar sağladım’ dedi.

Mehmet Seske: Türk Halk müziğine önemli katkılar sağladım

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi (Seske) Aktoprak köyünde 1957 yılında doğdum Gölbaşı doğumluyum. Anne tarafından Malatya ilimizin Doğanşehir’e uzanıyor, Bu sebepten olsa gerek Adıyaman türkülerinin yanı sıra Malatya türkülerini, Malatya’nın meşhur Arguvan Ağzı tarzını, bölgemizin ağıtlarını barak havalarını, okuyarak uzun hava kültürünü müziğinin sevilmesi için uğraşılar verdim.

Adıyaman Malatya illerimizin yanı sıra özellikle Gaziantep türküleri, uzun havalarını barak türkülerinin tanınması için uğraşılar verdim.

1982 yılında Adıyaman’a gelmiştim bestekar marangoz ustası Mahmut Çatinkaya’dan ve Aziz çelik hocamızdan parçalar aldım. Derlemeler yaptım bölgede o günden bu güne.

TRT’de görev almam ’da Türkiye’nin en kuruluşları arasında yer alan TRT’nin açmış olduğu ses yarışmasına katıldım o yarışmada birinci olunca 1982 yılında “Yurttan Sesler Topluluğu” na katıldım.

"Türkmen Gelini" ni parçasını ortaya çıkardım. "Atam Dedim Atılmıyor" parçalarımız yıllarca çeşitli sanatçılar okudu.

TRT Repertuarına beste derleme çalışmalarımla

 1. Havalar Ayaz Gelin Hanım, 2. Ay Doğar Aşar Gider 3. Yollar Seni Gide Gide Usandım 4. Beni Dertten Derde Saldın 5. Eyvanına Vardım Eyvanı Çamur 6. Yağmur Yağar Yer Yaş Olur 7. Dere Boyu Saz Olur parçalarını kazandırmamdan dolayı TRT kurumu "Türkü Derleme Ödülü “nü üç yıl üst üste bana verdi.

1988 yılında Ay Doğar Aşar Gider 1989 yılında Yollar Seni Gide Gide Usandım 1990 yılında ise Eyvanına Vardım Eyvanı Çamur parçalarını kazandırdım.

Türk kültürüne Türk halk müziğine geriye dönüp baktığımda önemli katkılar sunduğuma inanıyorum.

Gazete ve gazeteci olarak sanata ve sanatçıya göstermiş olduğunuz katkı ve desteklerden dolayı şahınızda gazetenize emek veren herkese teşekkür ediyorum dedi.

Haber: GAP olay