Manavgat Şule - Muzaffer Büyük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Mesleki Eğitim Programı kapsamında okul-sektör iş birliğine yönelik düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Mesleki ve Teknik Liselerin önemine vurgu yaparak, sektör ve okul iş birliğinin ara eleman yetiştirilmesinde son derece önemli olduğunu söyledi.
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Manavgat Şule - Muzaffer Büyük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde okul-sektör iş birliğinin geliştirilmesine yönelik düzenlenen seminere konuşmacı olarak katıldı. Başkan Güngör, yaptığı konuşmada Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası’nın 17 meslek komitesi ve yaklaşık 8000’den fazla üyesi ile Manavgat iş dünyası ve ekonomisine değer katan en önemli kurumlarından birisi olduğunu söyledi. MATSO’nun kurulduğu günden bugüne eğitim ve öğretime katkı sağladığını ve sağlamaya devam edeceğinin altını çizen Başkan Güngör, “MATSO olarak şehrimize anaokulu, MATSO Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi ve Manavgat Üniversitesinin temel taşı MATSO Turizm Fakültesini kazandırdık. Saymış olduğum bu okulların binalarını tamamlayarak bağışladık” dedi.
MESLEKİ VE TEKNİK LİSELER ÖZENDİRİLMELİDİR VE AVANTAJLARI ÖĞRENCİ VELİLERİNE İYİ ANLATILARAK TALEP ARTIŞI SAĞLANMALIDIR
Manavgat’a yeni bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kazandırmak için mücadele verdiklerini kaydeden Başkanı Seydi Tahsin Güngör, “Tüm bu mücadelemizin sebebi sektörlerin ara eleman konusunda yaşadığı sıkıntıya çözüm olmasına katkı sağlamaktadır. Türkiye genelinde olduğu gibi Manavgat’ımızda da ciddi anlamda bir ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle sanayi sektöründe bu ihtiyaç diğer sektörlere göre daha öncelikli bir duruma geldi. Artık bazı sektörlerde ara eleman sıkıntısı yaşandığı için yurtdışından gelen yabancı uyruklu elemanlar çalıştırılmaya başlandı. Bu durum bölgemizde tarımda ve turizmde de görülmeye başlandı.
Mesleki Liseler memleket meselesi olmuştur. Türkiye eğitim yatırımlarında Mesleki ve Teknik liselere öncelik tanıyarak hem ülkenin nitelikli iş gücü sıkıntısına çözüm bulunmalı hem de eğitim alan çocuklarımızın belli bir iş kolunda liseden itibaren aldığı eğitim sayesinde işsiz kalmasının önüne geçilmelidir. Mesleki ve Teknik Anadolu liseleri özendirilmeli ve avantajları öğrenci velilerine iyi anlatılarak talep artışı sağlanmalıdır” diye konuştu.
DÜNYA’DA TEKNİK LİSELERE ÖNEM VERİLİYOR
Dünyanın gelişmiş ülkelerinde Mesleki ve Teknik Liselere daha çok yatırım yapıldığını ifade eden Başkan Güngör, öğrenciler lise çağlarında hangi mesleğe yetenekli ise o meslekle ilgili eğitim alarak hayata hazırlandıklarını söyledi.
Mesleki eğitimin en üst seviyede yapıldığı yerin Almanya olduğunu kaydeden Başkan Güngör, otomobil şirketlerinde çalışan teknik personelin bir mühendis seviyesinde maaş aldığını ve bununda mesleki ve teknik personele verilen önemin göstergesi olduğunu belirtti.
MANAVGAT’TA DA ARA ELEMAN KONUSUNDA SIKINTILAR YAŞANIYOR
Manavgat Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili de bilgiler veren Başkan Güngör, “Manavgat OSB’yi aktif olarak faaliyet geçirmek için sona yaklaşmış durumdayız. Planlamanın tamamlanmasının ardından yakın bir zamanda temeli atarak kısa bir sürede Manavgat OSB’de temeli atıp en kısa sürede hayata geçireceğiz. OSB’nin tam olarak faaliyete geçmesi ile son dönemde tarımda ve sanayide ciddi bir atılım hazırlığı içinde olan Manavgat’ta ara eleman ve teknisyen sıkıntısı daha da belirgin yaşanacaktır. OSB ye yapılacak devasa tesislerde ve işletmelerde çalışacak ara ve aranan elemanların alt yapısını şimdiden hazırlamalıyız. Ekonomide işleyen bir kural vardır. Bir fabrikanın ya da işletmenin nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayamaz sanız büyüyemezsiniz. Ekonomide büyümek istiyorsanız nitelikli iş gücü yaratmak zorundasınız. Bunun yolu da Mesleki ve Teknik Anadolu liseleri artırmaktan geçer. Tabi Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinin artırırken aynı zamanda bu yetişecek öğrencilerimize sektörler işbirliği yaparak her birisini iş sahalarına yerleştirmeliyiz. Bunun içinde okul ve sektör iş birliği son derece önemlidir” dedi.
EĞİTİMİMİZİ ÇAĞA GÖRE UYARLAMALIYIZ
Önümüzdeki yıllarda bazı mesleklerin daha da önem kazanacağını anlatan Başkan Güngör, “Yenilenebilir enerji, yapay zeka uzmanlığı, veri analistliği, siber güvenlik ve robotik uzmanlığı ile bulut bilişimi gibi bir çok sektör önem kazandı ve gelecekte daha önem kazanacak. Mesleki ve Teknik Liselerde artık bu tarz bölümlerin açılması gerekmektedir. Verilen eğitimleri geleceğe göre uyarlamalıyız” dedi. Konuşmasının ardından öğretmenlerin sorularını da cevaplandıran Başkan Güngör’e Müdür Bora Abaoğlu tarafından plaket takdim edildi.
Davetleri için okul yönetimine teşekkür eden Başkan Güngör, "Birbirinden değerli öğretmenlerimizle gerçekleştirdiğimiz söyleşiden büyük keyif aldım. Misafirperverlikleri için Okul Müdürü Bora Abaoğlu, Müdür Başyardımcısı Onur Arslan ve tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Haber: GAP olay