YENİ DÜNYA DÜZENİNİN'DE TEHLİKELİ SAYFALAR.
Küresel sermaye, aile kurumunu zayıflatan, doğurganlığı azaltan, inanç sitemlerini tasfiye eden, şiddeti besleyen yeni bir sosyopolitik düzen inşa ediyor.
Bu inşa sürecinin önemli aparatlarından biri, hiç kuşkusuz yeni dünya düzeninin kitle iletişim araçları olan sosyal medya uygulamalarıdır.
Nerdeyse tüm film, dizi ve çocuk oyunları, yukarıda tarif ettiğimiz içerikleri yaygınlaştırıyor.
Haliyle bu tehdit, devletleri ve toplumları kendilerini koruyucu tedbirleri almaya zorluyor.
Bu bağlamda çocukların cinsel istismarına zemin oluşturan Roblox platformunun kapatılması doğru bir karardır, siyasi polemik konusu yapılmamalıdır.
Nitekim, son yıllarda hayatımıza giren Instagram, Twitter, Facebook, Tik-Tok gibi sosyal medya platformları özgür dünyanın birer kitle iletişim aracı olmakla birlikte, sahte içerik üretimi ve kullanıcı verilerin istismarıyla birer casusluk, sınır ötesi operasyon, kitlesel ayaklanma ve siyasi darbelerin aparatı olabiliyor.
Ne var ki sermayenin merkezi batılı ülkeler kendilerini büyük ölçüde korurken, Biz Türkiye gibi periferideki ülkeler daha korumasız kaldık.
Misal…
Facebook, ülkeleri 4 kategoriye ayırdıklarını, ABD ve Avrupa ülkelerinin yer aldığı 1 ve 2.kategorideki ülkelerde sahte içerikleri engellediklerini kabul etti.
Hatta bazı sosyal medya kuruluşlarının ABD, İngiltere, İsrail ve Almanya ile kullanıcı verilerini sözümona terörle mücadele bağlamında paylaştığı biliniyor.
Buna rağmen batılı ülkelerin ek önlemler aldığını görüyoruz.
ABD’nin Florida eyaletinde 14 yaş altındakiler sosyal medya hesabı açamıyor.
Fransa’da 2.5 milyon devlet memurunun iş telefonlarına eğlence amaçlı uygulamaların yüklenmesi siber casusluk endişesiyle yasaklandı.
İngiltere, TikTok’u resmi devlet cihazlarından kaldırttı. Avrupa Parlementosu, Avrupa Konseyi de öyle. ABD’nin çok sayıda eyaletinde de TikTok kullanılamıyor.
Demek ki mevzu sadece ‘özgürlük’ meselesi değil.
Sorunun kaynağı batılı demokratik rejimlerde bile kamu güvenliği gerekçesiyle yasaklamalar, sınırlamalar olabiliyor.
Bizim eksik tarafımız, koruyucu tedbirleri alırken başvurduğumuz yöntemin aculluğu, kamuoyuna izah etme ihtiyacı duyulmamasıdır.
Evet, tedbire ihtiyaç vardır.
Cumhurbaşkanımız millî savunma da oldğu gibi bu konuda da milli olmamızın önemini ve talimatlarını veriyor...
Doğru yöntemle, stratejik usülle, topluma izah ederek ,tüm basın camiasının da etkili yayınlar yapması gerekiyor.GAP Gazeteciler Birliği Cemiyeti ailesi olarak bu yolda olduğumuzu belirtiyoruz....
BÜLENT BUĞDAY