Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu Gazeteci-Yazar Zeynel Abidin Kıymaz’a verdiği röportajda Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye’nin izlediği politikayı Türkiye karşıtları bile takdirle karşılıyor dedi.
Dış politika ve Türk dünyası ile ilgili soruların ağırlıklı olduğu röportajda Topçu şunları söyledi.
Geçtiğimiz hafta Bosna Hersek’e bir ziyaretiniz oldu Aliya’nın kabrini ziyaret ettiniz, Bosna ziyaretinizle ilgili neler söyleyeceksiniz?
Bosna-Hersek bizim camiamızın genelinin kalbinde özel bir yeri vardır. Çünkü Bosna genelinde ve özelde de 11 Temmuz 1995 de Srebrenitsa da başlatılan soy kırımla, insanlık görebileceği en büyük soykırımla karşı karşıya kalmıştır. Aynı zamanda Bosna bizim tabirimizle, Saraybosna’mız öyle bir lider çıkarmıştır ki tüm insanlığın lideridir. Sadece Müslümanların Boşnakların değil. İnsanlığın izzetidir. O onların yaptığı hiçbir metoda tenezzül etmeden kendisinin tabiriyle barış görüşmelerine anlı açık başı dik gitmiş ve küllerden halkı için bir ülke ve bir devlet kurmuş bir insandır.
Önümüzdeki Süreçte Dış politikada İran’ la Zengezor Yol koridoru Konusunda bir anlaşmazlık var gibi?
Bölge devletlerin dünya gidişatına ayak uydurması lazım. Her türlü birlikteliklere dikkat etmeleri gerekiyor. Türkiye’ ye dostluk sadece sınır komşularına değil bütün ülkelere kazandırır. Tarih bunun şahididir. Türkiye’ ye düşmanlık kaybettirir; buna yine tarihte şahittir. Cumhuriyetimizin Kurucu Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözü “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana hemen hemen her hükümet bu sözü takip etmiştir.
Ukrayna-Rusya Savaşı dünyayı tedirgin etti, Türkiye aynı zamanda NATO devleti, Türkiye’ nin bu savaşta izlediği politika ilr ilgili neler söyleyeceksiniz?
Bu savaş başladığında en fazla etkilenecek olan bizim gibi bölge ülkeleriydi, bu sadece bölgeyi ilgilendirmiyor bütün dünyayı etkileyen savaştı. Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde uygulanan dış politika ve diplomasi ile, bizim karşıtlarımız bile duruşumuzu, izlediğimiz politikayı, takdirle karşılıyor.
Savaşan her İki ülke ile birlikte iletişim kurabilen tek Ülke Türkiye’ dir. Dış politikamız en üst düzeyde. Bizzat Cumhurbaşkanımız ve ilgililer her uluslararası konuşmasında Rusya’ nın Ukrayna’ nın topraklarına karşı yapmış olduğu işgali ve ilhakı kabul etmiyoruz diyerek altını çiziyor. Bu şekilde iki tarafında karşısında durmadan denge politikası izliyor ki, izlenen politika bu bölgenin de dünyanın da faydasınadır.
Bu savaş kısmen 2014 Kırım işgaliyle başladı sayılır, Ukrayna Tekrar Kırımı almaya çalışıyor, bu savaş sonunda Kırım Özerk Cumhuriyet Olabilir mi?
Rus yetkililerin de böyle bir istediğinin olduğunu önceleri biliyordum, fakat 2014 de Rusya Kırımı işgal ve ilhakı ettiğini gördük. Burada esas olan şudur; Türkiye Kırım ilhakını ve işgalini kabul etmediğini ısrar ile her platformda söylüyor,dile getiriyor. Her iki ülkede bu meselede Türkiye’nin politikasına karşı değil. Belki süreç sonunda Kırım Türkiye veya Ukrayna-Rusya-Türkiye ortak gözetiminde bir Cumhuriyet olabilir bu savaş sonrası ortaya çıkacak duruma bağlı. Biz Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden yanayız. Kırımın işgalini tanımıyoruz.
Balkanlarda birde Kosova sorunu var, arada bir Sırplar hareketleniyor. Kosova’da durum ne?
Avrupanın ve Ortadoks dünyasının buradaki ateşe üflemekten vazgeçmeleri lazım. Dünyanın aklıselime dönmesi lazım. Kosova’da yapılacak en ufak bir hata Avrupa ülkelerine dolayısıyla bütün başkentlere zarar verir. Herkes bunu görmeli aklı selimi önceliğine almalı.
Türk dünyasında Cumhuriyet döneminde Hatay’dan sonra elde ettiğimiz vatan parçası Kıbrıs var. KKTC Türkiye İçin Ne Anlam İfade Ediyor?
KKTC sınırları şehitlerimizin kanıyla belirlenmiş kadim bir Türk toprağı olup Anadolu’dan yüzerek gidilen bir yerdir. Oradaki kardeşlerimizin istiklali ve istikbali Ankara ile neredeyse aynı derecede önemlidir.
Kıbrıs’ta artık iki egemen devlet var, iki devletli bir çözüm dışında bir şey konuşmuyoruz. KKTC’nin güçlenmesi tanınması modern güçlü bir devlet olarak geleceğe yol alması için Türkiye olarak her destek KKTC’ye veriliyor.
Binlerce Kilometre mesafeden Kıbrıs üzerinde hak iddia edenler var olduğu sürece, Türkiye’nin de yüzerek gittiği şehid kanlarıyla sulanmış Kıbrıs ve Kıbrıs Türk’ünün istiklal ve istikbali için elbette yapacağı söyleyeceği çok şey vardır ve olacaktır.
Ülkemizin gündeminde bulunan en önemli dış politika sorunlarından biri de hemen sınırlarımızın dibinde müttefik olduklarımızın eliyle bölücü terör örgütü PKK-PYD-YPG unsurlarına uydu bir terör devleti kurdurtma çabalarıdır.
Bu çerçevede Suriye ve Irak’ın geleceği de Türkiye için hayatı bir önem taşımaktadır.
Bu komşu ve halkı ile kardeş olduğumuz iki ülkenin de toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine yönelik tehditler halen devam etmektedir
Önümüzdeki dönemde de Irak ve Suriye’de bu terör belası bertaraf edilene Irak ve Suriye toprak bütünlüğünü koruyup siyasi istikrarına kavuşuncaya kadar Türkiye hem sahada hem de masa da olmaya,
Türk Samimiyeti ile ellerini muhataplarına açık bir şekilde fakat gerektiğinde yumruk olacak şekilde uzatarak var olmaya devam edecektir.
Terör örgütü ile partnerliği tercih edenler bilmeliler ki!..
Türkiye, Ülkesinde de, bölgesinde de dünyada da kalıcı barışı ve esenliği Türk Samimiyeti ile istemektedir.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz
Bende teşekkür ederim.
Röportaj: GAP olay gazetesi
Zeynel Abidin Kıymaz