Üniversite ve Mehmet TURGUT

Abone Ol

1984’te temelleri atılan, 1987’de Meslek Yüksekokulu olarak faaliyete geçirilen Meslek yuksek okulunun Üniversite olması için o yıl başladığım gazetecilik hayatımda en iyi takip ettiğim konu Adıyaman’a Üniversite kurulması meselesi olmuştur.

Adıyaman deyimiyle kepirde bir yere kurulan bu meslek yuksek okulunu Üniversite yapmak için rahmetli Nevzat Çadır ve İsa Tekin’in müdürlüğü dönemlerinde yüzlerce haber yaptım, TBMM’de kulislerde çok defa vekillere hatırlattım konuyu, Üniversite kurulması hayalini toplumda ateşleyen, bu işe başından beri kesintisiz destek veren iki isim varsa biri Abuzer Aslantürk diğeri bendim diye düşünüyorum.

Mesleyi uzatıp dağıtmadan konuya yoğunlaşayım, derken bu meslek yuksek okuluna yeni birimlerin eklenmesi ile büyüyen ve nihayet 2006 yılında bağımsız üniversite haline gelen Adıyaman Üniversitesi’nde 24 Mayıs 2019 tarihinde Prof. Dr. Mehmet TURGUT’un Rektörlüğe atanması ile yeni bir dönem başlamış oldu, Daha önceki yapısı içinde Gaziantep, İnönü ve Harran Üniversitelerine bağlı olarak geçen dönemde her üç üniversitenin yönetimlerinin Adıyaman’daki birimlere yaptıkları katkılar Adıyaman halkı nezdinde şükranla karşılanmıştır.

2006 yılında Adıyaman Üniversitesi tüzel kişiliğini kazandıktan sonraki dönemin ilk rektörü Prof. Dr. Mustafa GÜNDÜZ’ün o dönem siyasi tutumumundan hoşlanmadığım içinde muhalefet ettim, görev verilmemesinde de katkım oldu fakat, yiğidi öldür hakkını inkar etme derler, sonra gelen Gündüz’ü çok arattı.

Mayıs 2011’de yapılan seçimlerde rektör olarak atanan ve rektörlüğü iki dönemde 8 yıl süren Mustafa Talha Gönüllü ile daha önce yazmıştım 1996 yılında istanbul’da tanışmıştım, kendisi hakkında kanaatlerim buaradaki göruşmelerimde şekil aldı. İkılı ılışkılerdeki başarısızlığı ve mizacı bu görevi başarıyla yürütemeyeceği ortaya çıkınca sevenleride desteğini geri çekti. Prf. Gönullu’nün mutlaka yaptığı iyi hizmet olmuştur, ben başka açıdan olayı degerlendirmek istiyorum, onun yönetiminde Adıyaman Üniversitesi ağır yaralar almıştır. Bizlere ulaşan şikayetler Ayrıştırma, ötekileştirme, öğretim üyeleri ile görüşmemek ve birçok kişinin kazanılmış haklarının ve kadrolarının verilmemesi şeklindeki mobing uygulamaları Adıyaman Üniversitesini hem aşırı huzursuz ve verimsiz bir ortama sürüklemiş hem de birçok öğretim elamanlarının üniversiteden ayrılarak başka üniversitelere gitmelerine sebep olduğudur.

Talha Gönullu iyisi kötusuyle artık mazide kalmıştır, 24 Mayıs 1019 tarihli atamayla Prf.mehmet Turgut’un ataması duyulur duyulmaz sadece Adıyaman Üniversitesi bünyesinde değil, bütün Adıyaman’da bir bayram günü duygusu ile karşılanmıştır.

 Yediden yetmişe tüm Adıyaman halkı ve üniversite mensupları öncelikle eski rektörün ve ekibinin gitmesi ile bayram duygusuna girmiştir.

 İkinci olarak ise has bir Adıyaman çocuğu olan, yıllardır Adıyaman Üniversitesi’nde çocuk doktoru olarak Adıyaman halkına hizmet eden, öğrencileri tarafından da çok çok sevilen, mütevazı kişiliği ile Adıyaman halkı ile de çok iyi diyalogları olan Prof. Dr. Mehmet TURGUT’un atanması da ikinci bayram olmuştur.

Bu 8 yıllık dönemde yapılanlarının anlatılması çok uzun ve acı bir hikâye teşkil edeceğinden şimdilik onlara girmeden yeni rektör Prof. Dr. Mehmet TURGUT ve döneminde çözüm bekleyen problemleri ortaya koymaya çalışacağım doğru olanda bu olsa gerek:

1- Geçen dönemde araştırma görevlisi olup doktora eğitimini tamamlayarak öğretim üyesi kadrosu bekleyen, öğretim görevlisi olup doktora eğitimini tamamlayarak öğretim üyesi kadrosu bekleyen, doktor öğretim üyesi iken doçent unvanı alarak doçent kadrosuna atanmayı bekleyen ve doçentlik süresini tamamlayıp profesörlüğü hak ettiği halde kadrosunu verilmediği için uzun süreden beri bekleyen akademisyenlerin hak ettikleri kadrolarının verilmesi ve özlük haklarındaki kayıpların düzeltilmesi,

2-Yönetim kademelerinde görevlendirilmelerin geçmiş dönemde tamamen yandaşlık üzerine oluşturulması ve bunun doğurduğu zararlı sonuçlar göz önüne alınarak liyakat ve kıdem gibi kriterler üzerine gerçekleştirilmesi,

3-Yönetimin uygulamaları yüzünden dumura uğrayan, öğrencisi azalan veya tamamen kesilen bölümlerin canlandırılması, yeni öğrencilerin üniversiteye kazandırılmasının sağlanması, daha aktif bir akademik yapının oluşturulması için akademik kadronun uzmanlık alanlarına uygun birimlerde istihdam edilmesinin sağlanması,

4-Üniversitede çeşitli alanlarda yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda bilim insanının katılımının sağlanması ile gerçekleştirilecek çalıştay, kongre, sempozyum, panel, açıkoturum, vs. gibi etkinliklere önem ve ağırlık verilmesi,

5-Üniversitenin en önemli birimi olan ve maalesef ki Adıyaman Üniversitesi’nde henüz bulunmayan dijital özellikleri dâhil olan bir kütüphanenin hızla oluşturulması,

6-Üniversitedeki kapalı spor salonu, kapalı olimpik yüzme havuzu, halı sahalar vd. sportif ve sosyal hizmet birimlerinin Adıyaman halkına da hizmet verecek biçimde yeniden organize edilmesi,

7-Akademik ve idari faaliyetlerde şimdiye kadar en ağır şekliyle uygulana gelen ötekileştirişi ve bir kısım personeli aşağılayıcı uygulamalara son verilerek liyakate, çalışmaya ve üretime dayalı performans kriterlerine göre görevlendirilmelerin yapılması, beklenmektedir.

Prof. Dr. Mehmet TURGUT hocamız rektörlük görevine gelişi ile Adıyaman Üniversitesi akademisyenlerini, personelini, öğrencilerini ve Adıyaman halkını mutlu ettiği gibi, bu mutluluk halinin devamı da onun yapacağı icraatlara bağlıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi “Biz tüm renkleri ile 82 milyon kardeşiz ve bir milletiz.” Prensibi ile hareket ederek liyakatli, merhametli, adaletli, verimli, üretken hizmet ve icraatlar gerçekleştirildiği sürece tüm Adıyaman Sayın Rektörümüzün arkasında olacaktır. Ve onu asla unutmayacak ve hizmetleri ile hayırla yâd edecektir.

HOŞ GELDİN SAYIN REKTÖR. ADIYAMAN’IN ÇİFTE BAYRAMI ŞİMDİDEN KUTLU OLSUN.