TURİZM  FUARLARI SANAL DÜNYA’DA  BULUŞACAK

Abone Ol

Pandemi hayatımızdan neleri alıp, neler verdiği  tartışması, her geçen gün sınır tanımaz boyutla devam ediyor. Öncelikle aile yaşantımızın değerini doğadan gelen oksijenin içinde barındırdığı, farklı bir yaşam paylaştığımızı far kettik. Doğanın farklılığını görmek için, Afrika ya safariye veya okyanusları dolaşmak gerekmiyormuş. Doğanın vahşi yaşamı şehirlere, okyanusların yaşantısını denizlere ve sahillere kadar getirdi. Yaşamsal değerlerin farkına varmaya çalışarak, sanki kendimizi bulunduğumuz yere ait miyiz diye sorgulamaya başladık. Çünkü yaşamın hengamesinden bizlere en yakın olması gereken hayata, ne kadar yabancı olduğumuzun farkına vardık.

Yaşamsal değer  farklılığını, hayatımıza adapte etmeyi öğrendik. Sanal dünyanın nimetlerinden yararlanamayanların, yaya kalacağını anlamış olduk. Bilinen fakat hissedemediğimiz, Markaların bilinç altı reklamların anlaşılırlığını, hayatımızı yönlendirdiğini ve aldırış etmediğinizi gördük.

Geleceğin teknoloji nimetleri sanal ortamlarla 3+5 veya 10 boyutlu görsel şölenli oyunlarla yaşantımıza girdiğini fark ettik. Gelecek çağın alt yapısı oluşturulduğunun farkına varmakta çok fazla geciktik.

Fuarcılık tüm Dünyada turizm ve diğer sektörlerin yaşantımızı kolaylaştıran ve toplum yararını, ranta çevirmenin diğer adıdır. Fuarlar daha çok kış turizmin vazgeçilmezidir. Yaz dönemlerinde yapılacak tüm etkinliklerin temeli, kış fuar etkinliğiyle şekillenir. Öyle ki  Vize, araç, uçak, otel, fuar standı, kalacağın şehir in restaurantları ve barları dahil, fuar bölgesinin ekonomisinde değer kazanır. Sezon sonu demek, sektörün beklentisi fuarlar demektir. Yurt içinde ve yurt dışında ciddi organizasyonlar düzenlenmektedir. Dünya coğrafyası ve gezi rehberlerinde 7 kıta

206 ülkesiyle,uluslar arası arenada öncelikle Fuarcılık sektörüyle tanıtımlarını yaparlar. Turizm aracılığıyla da ekonomilerine 1.5 milyar insanın, dünyada dolaşımı 2019 itibariyle sağlanmış durumdadır.  

 Peki katılımcılar açısından fuarcılık şimdilerde amacına ulaşıyor mu.! Fuara gidenlerin ve stant ta bekleyenlerin fikirleri ne yönde.!  Fuara katılanlara fuarcılığın faydaları ne kadar sorgulandı mı.! Oteller  sezon bitmeden Eylül 15 itibariyle başladıkları anlaşmaları, ekim ve kasım aylarında sonlandırmış oluyor. Tur operatörleri ve incoming sözleşmelerini de  bitiriyor. Peki fuara  daha çok kimler geliyor, Amacına uygunluğu değerlendirildi mi.  Fuara gelmek isteyip te gelemeyenlerle, gelenleri kıyasladığınızda % kaçı görüyor. Gelemeyenlerin, gelenlere göre ezici üstünlüğü görülmekte. Peki hizmetin kişilerin ayağına kadar gitmesi gerekirken, mağdurlara nasıl ulaşılmakta. Katalog bilgisi veya internette sanal oramdanulaşılmakta. İnsanların evlerinden sanal ortamda tüm stantları gezmeleri ve iletişim dahil tüm olanaklardan yararlansa, fuarın daha çok amacına ulaştığı söylenemez mi. Sanal fuarcılığı evden ve iş yerlerinden, tüm dünyaya canlı bağlantılarla ulaşılamaz mı. İzlenimleri hem görsel, hem de iletişimsel olarak izlense, daha fazla bilgi alması sağlanır. İşletmeler amaçlarına daha iyi hizmet etmiş olurlar. Canlı yayınlı Fuarcılığın bundan sonraki hizmet anlayışı, sanal fuarcılığı yaygın olmalıdır. İnsanlara ulaşım, etkileşim ve amaca uygunluğu tescillenmiş olacaktır. Her fuar sanal canlılığını korumak ve internette istenildiğinde izlenecek duruma gelmeli.

Fuarcılık anlayışına yeni bir boyut kazandırılması gerekir. Son yüz yılın her alanında, yaşantımızı yönlendiren, sanal ortamın fuar alanlarında kullanırsa etkisi büyük olur.

Fuarlar dünyanın neresinde olursa olsun, sanal ortamda stantlar kurulacak ve çok üst sekmend10 boyutlu dijital teknolojilerle, stantları internet ortamında gezilecek.

Şehrin belirli yerlerinde kurulan dev ekranlarla veya kişisel bilgi teknolojilerin sörfleri ile oluşacak. Bu teknoloji çağını her bireyi, yavaş yavaş içine sindirmeye çalışsa iyi olur.

Fuarcılık sektörünün yeniden yapılanmasının etkilerini pandemi nin getirdiği nimetlerden olduğunu görebiliyoruz. Önümüzdeki 2021 yılı ekonomi dünyasını daha temkinli harcama yapılacağını da düşünürsek eğer, katılımcılara sanal ortamda 360 derece bakış açısıyla da ağırlayalım. Fuarcılığın şimdiden sanal ortamını hazırlayıp,  bizde Türkiye de yapmaya başlamakta geç kalmayalım. Fuarcılık sektörünün yeni trendi sanal fuarcılığını, şimdiden tanıtım faaliyetlerine başlayalım. Pandeminin sosyal mesafe, maske ve hijyen konularından da istifade etmiş, geleceğe daha güvenli ve amacına uygun fuarcılık anlayışını getirmiş oluruz. Sağlıklı sanal fuarcılığına, bir an önce merhaba deme zamanını başlatmış olalım

Selam ve sevgilerimle

Haydar ÇETİN

Side Noble Palace Hotel 

Genel Müdür

Turizm Site Kurucusu

www.turizmgunlugu.net

haydarcetin@turizmgunlugu.net