GÜNDEM

Tamer Atalay ‘AMACIMIZ TÜRK- ROMEN İŞ BİRLİĞİNİ ARTIRMAK’

Romanya-Türkiye ticaret ve sanayi odası başkanı Tamer Atalay ‘amacımız çalışmalarımızla Türk-Romen işbirliği ve dayanışmasını artırmak’ dedi.

Abone Ol

GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz başkanlığında ki gazeteci heyeti Bükreş’te ağırlayan Romanya-Türkiye ticaret ve sanayi odası başkanı Tamer Atalay ‘amacımız çalışmalarımızla Türk-Romen işbirliği ve dayanışmasını artırmak’ dedi.

Ziyarette GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz 6 Şubat depreminde Romen halkının duyarlılığı için teşekkür etti.

Romanya-Ticaret ve sanayi odasının davetlisi olarak  Bükreş’e gelen GAP gazeteciler birliği heyetine Romanya-Türkiye ticaret ve sanayi odası başkanı Tamer Atalay önce brifing vererek Romanya ve oda olarak çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Tamer Atalay ‘ AB üyesi olan Romanya ile Türkiye arasında mevcut dostluk ve kardeşliği ekonomik yatırımlarla karşılıklı artırıp ilişkileri daha fazla anlamlandırmak istiyoruz.

Romanya’da 40 yıl yakın bir zamandır ikamet edip Türk toplumuna hizmet veren önemli bir kuruluş olarak bu oda, Kuruluşundan beri ulu önder Mustafa Kemal’in Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarma çizgisinden ödün vermeden, Romanya’daki Türk iş dünyasına rehberlik ederek, iş adamlarımızın yatırımlarının koordine edilmesinde, takdire şayan çalışmalar yapıyor ve yapmaya da devam ediyor.

Bu çalışmalardan bir kaçını sıralamak istiyorum:

ATİLLA’NIN MEZARININ ARAŞTIRILMASI

Asırlardır kayıp olan ve bu güne kadar gizli kalan Hun İmparatoru Atilla’nın kayıp mezarının araştırmalar sonucunda Moldova Nou kasabası karşısındaki Yasak Ada’da belgesel çektirilip Romen ve Türk tarihi araştırmacılarına ve arkeologlarına hedef kaynak olarak verilmesi sağlanmıştır.

KÖSTENCE’DE CAMIMIZ KORUMA ALTINA ALINDI

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Köstence şehrinde bulunan ve Osmanlı zamanından kalma bir Cami’imizi ibadet yeri iken bir gece kulübüne dönüştürüldüğünü tesbit etmesi üzerine yetkilileri harekete geçirmiş ve Cami, tarihi eserler kategorine kavuşturularak koruma altına aldırmıştır.

NAZIM HİKMET ANILARI DERLENDİ

Bazı kesimlerce yıllarca ateist ve inançsız olarak bilinen Milli Şair-Yazar Nazım Hikmet’in, Bükreş Ziyaret anıları çerçevesinde rahmetle andığımız değerli Türkolog Mustafa Mehmet’in anlatımıyla Nazım Hikmet’in bir Kadir gecesinde camiye gidip ibadet ettikten sonra soydaşlarla sohbet yaptığı sırada kalp spazmı geçirmesi üzerine hastaneye kaldırıldığını ve burada yaşadığı anıları kapsayan bir belgesel çektirmiştir.

ATATÜRK VE HAYDAR ALİYEV BÜSTLERİ BÜKREŞ’TE

Romanya’da dünya lideri olarak Fransız devlet başkanı Charles De Gaulle dışında bir başka anıt yoktu. Bu oda, dönemin Bükreş Büyükelçisi Volkan Bozkır la beraber yine o dönemin büyükşehir belediye başkanı Viorel Liz’e bir ziyaret gerçekleştirilerek Mustafa Kemal Atatürk’ün büstünün ve alanının oluşturulmasını arz ve talep etmiştir, bunun üzerine de başkan Viorel Liz bu teklifi onaylamış ve eski Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu’ya durumu ileterek OLUR imzasını almıştır.

De Gaulle’den sonra Romanya’da anıtı oluşturulan ikinci dünya lideri Atatürk’tür. Dolayısıyla bu oda sayesinde şuan Atatürk Büstü ve anıtı Bükreş’in en merkezi yerinde yetkililerin ve Türk toplumunun bayramları ve kutlamaları yaptığı bir alan haline getirilmiştir. Bunu, Azerbaycan Bükreş eski Büyükelçisi sn. Dr. Eldar Hasanov’un teşebbüsleri, çabaları ve çalışmalarıyla beraber Romanya’da oluşturulan 3. Dünya lideri olarak Azerbaycan’ın efsanevi lideri Haydar Aliyev büstü ve parkı takip etmiştir.

GAP gazeteciler birliği, Romanya-Türkiye Ticaret ve Sanayi odasının kardeş kuruluşudur.

GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz’ la başlayan dostluğumuz 15 yılı aşkın bir zamandır her geçen yıl artarak devam etti.

İki önemli STK olarak alanımızda ülkemize ve sektörümüze önemli hizmetler yaptık. Önemli projelerin hayata geçmesinde öncü olduk. Bu gün davetlimiz olarak buradasınız. Türk Romen dostluğunun işbirliğinin ne kadar köklü ve anlamlı olduğuna bizzat şahit olacaksınız.

DEPREM BÖLGESİNE YARDIM ULAŞTIRDIK

Romanya’dan Deprem bölgesinde ağır yara alan Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’a yardım ulaştırılması için hepimiz seferber olduk. Odamız öncülüğünde ve Romen hükümeti azımsanmayacak destek verdi. Hepinize tekrar geçmiş olsun hoş geldiniz sefalar getirdiniz.

KIYMAZ: ROMANYA’YA ROMEN HALKINA DEPREMDE YARDIMLARI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ

GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz ’da ziyarette Romanya-Türkiye ticaret ve sanayi odasının çalışmalarını gururla takip ettiklerine dikkat çekerek başkan Tamer Atalay’a teşekkür ederek şunları söyledi:

Öncelikle Bükreş’te bulunan heyetimiz üyelerini tanıtmak istiyorum.

1-Latif Şimşek (Beyaztv dinamit proğramı yapımcı ve sunucusu gazeteci-Yazar)

2-Demet Şimşek (Eğitimci- yazar çeşitli dergilerde editör)

3-Orhan Karakaş (kalem medya gurubu sahibi Gazateci-Yazar)

4-Z.Selahattin Alptekin (Radyo Tek medya yayın gurubu imtiyaz sahibi)

5-İsmail Türk (Habererk yayın gurubu sahibi Gazeteci-Yazar)

6-Murat Çeliker (Doğuş gazetesi sahibi, Günebakış gazetesi ortağı Gazeteci-yazar)

7-Yılmaz Çoban (Haber yaman gazetesi sahibi Gazeteci-Yazar)

Heyetimizde bulunan arkadaşlarımızın tamamı en az 25 yıl ve üzeri yıl mesleğe emek veren gazeteci arkadaşlarımızdır.

Gazeteci arkadaşlarımızdan Romanya’yı görmeyenler açısından bu gezi fazlasıyla faydalı olmuştur. Romanya izlenimlerini mutlaka gazetelerinde paylaşacaklardır.

Gazeteci arkadaşlarımızın çoğunluğu Adıyaman’dan geldiler. Adıyaman, Malatya, Hatay, ve Kahramanmaraş tarihin gördüğü en büyük felaketlerden birine ev sahipliği yaptılar.

Deprem bölgesinde imar inşa çalışmaları sürüyor. Bu felaket sırasında ilk günden itibaren Romen halkının üzüntü ve duyarlılığına şahidim şahsınızda Romen halkına teşekkür ediyorum.

Deprem bölgesinin ayağa kalkmasında AB ülkelerinin duyarlılıklarının ve desteklerinin artırılmasını istiyoruz.

ROMENLERİ NEMRUT DAĞINDA GÜNEŞİN DOĞUŞUNU İZLEMEYE DAVET EDİYORUM

Adıyaman, Şanlıurfa ve bölgemizde çok sayıda tarihi turistik yerler mekânlar var. Önemli sayıda Romen turist Türkiye’ye geliyor. Hatta Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan vizesiz kimlikle Türkiye’yi ziyaret vaadinde bulundu.

Romen turistlerin Adıyaman’a gelerek güneşin doğuşunu Nemrut dağında izlemeye davet ediyorum.

Burada Türk toplumunun, iş adamlarının yatırımcıların koordine edilmesinde, önemli danışmanlık hizmetleri veren Romanya-Türkiye ticaret ve sanayi odasının başkanı Sayın Tamer Atalay’ın gecesini gündüzüne katarak Türkiye ve Türkler için gösterdiği çaba gayret,her türlü ödüle takdire şayandır. Zaman zaman çeşitli kuruluşlar bu çabayı görüyor ve ödüller plaketler veriyorlar.

Türkiye sevdalısı, duyarlı büyüğümüz Tamer Atalay’a şahsım ve heyetimize gösterdiği ilgi alakadan dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum.

Adıyaman Valimiz Sayın Dr.Osman Varol ve belediye başkanımız Sayın Abdurrahman Tutdere’nin selamlarını iletiyorum. Sizleri ve odanız yönetimini de Adıyaman’a davet ediyorum dedi.

Ziyarette Adıyaman’ın yöresel ürünleri ve nemrut kabartma heykellerin maketleri hediye olarak verildi. Toplu resim çekindiler.

Haber: GAP olay