Eğitimci Sultan Özateş'in 2000 yılında Ankara Keçiören İlçe Milli Eğitimde başlattığı "Usta çırak" Projesi yirminci yılında başarıyla devam ediyor.

25 yıllık mesleki sürecindeki başarıları, aldığı ödüller, projeleri, etkinlikleri ile Başkentin Sultan'ı diye tanınan, Başkentin gülen yüzü Sultan Özateş evli, iki erkek evladı olup, otobiyografisi, ilerleyişi ile Türk Dünyasının Sultan'ı olarak uluslararası tanınmayı başaran bir resim öğretmeni.

Eğitimci Sultan Özateş'in 2000 yılında Keçiören İlçe Milli Eğitimde başlattığı, Eğitimde İyi Örnekler Kategorisinde "Usta çırak" Projesi yirminci yılında başarıyla devam ediyor.

Türk El Sanatları, resim dalında, branşın, mesleğin gerektirdiği her türlü bilgi beceri ve iş sürecini baştan sonra yapabilecek yetkinlikte olan Sultan Özateş; Meb, Halk Eğitim çatısı altında bu yönde örnek alınacak eğitimler, etkinlikler, Meslek Liselerinde Modüller oluşturdu.

Google ad ve soyadı yazıldığında her bir parmağında bin marifet denilen hizmetlerde başarılarını okuyoruz.

2010 yılından itibaren Sivil toplum Hizmetinde yetkin, lider ve görevli olup, Bakanlık, Valilik görevlendirmeleri ile üniversite, mesleki eğitim, kadın, sokak çocukları, mahkumlar, çocuk yuvaları, huzur evlerinde projeler çerçevesinde eğitim ve uygulamalar vermektedir.

Vali Osman Varol 'KADINLARIMIZIN YANINDAYIZ' Vali Osman Varol 'KADINLARIMIZIN YANINDAYIZ'

2012 yılından itibaren Ankara Festivallerinin ilk kuruculuğu ve uygulayıcısı oldu.

2013 yılından itibaren Türk Cunhuriyetlerinde Kültür Festivalleri gerçekleştiren öğretmen olup bu çerçevede Valilik, Bakanlık ödüllerinin sahibi oldu.

2017 yılından beri kuruculuğunu  yaptığı Ankara Sanat Akademisi 06_Tasarım Merkezinin sahibi olup, " Her Ev Bir Atölye"  Projesini hayata geçirdi.

Sultan Özateş tarafından yetiştirilen, pratik eğitim alan çıraklar kişisel sergilerini açmaya başladılar.

10-18 yaş arası çocuk-genç grubu ile resim-ahşap boyama, 20-45 yaş arası yetişkin grubu ile takı tasarımı, resim, el sanatları branşları ile uzun yıllar süren çalışmalar birçok karma Sergiler, fuarlar festivaller, kültür şölenleri çerçevesinde sergilenmektedir.

Sultan Özateş eğitimlerini Ankara Sanat Akademisi 06_Tasarım Merkezinde sürdürmektedir.

Türk Cumhuriyetlerinde " Kuşaklararası Sanat Transferi" Projesi ile Ahilik Geleneğinde Usta-Çırak "ilişkisi konulu Araştırma/Uygulama Projesini başlatıp kültür, sanat, eğitim faaliyetlerinde edebiyat, resim el sanatları festivallerini ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirmektedir.

Cumhurbaşkanlığının himayelerinde başlayan projelerin izinde üretimlerine devam edip, " ÇANKIRI DOKUMA ATLASI"  Projesini Uluslararası Projeler arasına seçilmesinde öncü oldu.

2000 yılından beri MEB işbirliği ile "İki Devlet Bir Millet" Projesinin ilk koordinatör öğretmeni ve proje sahibi olup, birçok Türk Cumhuriyetlerinde "Sanat Ateşesi" seçilip, Uluslararası ödülleri ülkemize getirdi.

Türk dünyasının binlerce yıllık kültürel hafızasını  günümüze dek taşıyan motifler, ilmekler, desenlerin sesi olan çalışmaları gelecek nesillere aktarmak kültürel mirastır.

Somut olmayan kültürel miras çalışmaları çerçevesinde alanında uzmanlaşmış kişileri biraraya getirmek amacıyla başlatılan "Usta Çırak" Projesi ile 6 usta öğretici, 12 genç ressam, 21 üniversite okuyan öğrenci, 341 evhanımına eğitim verdi. Eğitim alanlar deneyimler edinip, göstericilikten yararlanıp kendi yöntemlerini geliştiriyor, gelecekteki kariyer planlamalarında Sanat eğitimicilerinin yönlendirmelerinden yararlanıyorlar.

Projeye dahil olan öğrenci ve ev hanımlarının iletişimi güçlenip, sosyal hayatı öğrenip, üreten, iş sektöründe yer alan, iş insanlarının arasında yer aldılar.

Yeni fırsatlar oluşturmak hedefiyle uygulamaya konulan "Usta-Çırak" Projesi ile birçok atölye ve sanat merkezinin kuruculuğunda öncüdür.

Projeleri Ankara Sanat camiasında takdir edilip, başkentin tanıtımında büyük önem taşıyor.

Ev hanımları öğrendikleri ile yetinmeyip, üreten, geniş kitlelere el emeklerini sergileyerek aile ekonomilerine katkı sağlayacak seviyede üretim yapmaktadırlar.

İş hayatına geçiş, iş fikri, girişimcilik, zorluklarla başa çıkma, başarılı kariyer hikayelerine sahip gençler ve hanımlar oluşturan "06-Tasarım Merkezi" öz güven arttıran, çevre edindiren, sanat dünyasında yer alan faaliyetleriyle Ankara'nın örnek atölyelerindendir.

Kuşaklararası Kültür Transferi Projesi, Toplum Hizmeti, Mesleki Sürecindeki başarıları Ankara Valiliğince Maaşla ödüllendirilip, MEB tarafından Üstün Başarı Ödülü, Kaymakamlık Ödülü, Cumhurbaşkanlığınca taltif ve Sivil Toplum Örgütlerince altı yıl üst üste " YILIN ÖĞRETMENİ " Ödüllerinin sahibidir.

25 yıl 8 ay Görsel Sanatlar Öğretmenliği sona erip, Üniversite Eğitimcisi ve Azerbaycan Türkiye arasında Sanat Ateşeliği görevi ile kültür, sanat, eğitim etkinliklerinde Türkiye Koordinatörlüğü görevi ile hizmetlerine devam edecektir.

Türk ilmeklerinin ve renklerinin uluslararası düzeyde sergilenmesinde ülkemizi temsil edecek yöneticilik görevi ile başarılar diliyoruz.

Eğitimcimizin yolu bahtı açık olsun.

(Kaynak: Ankara Basın Birliği)

haber: GAP olay

Editör: Zeynel abidin Kıymaz