Mersin‘in Erdemli ilçesinde Şeytan Deresi Vadisi’nde bulunan Adamkayalar, sadece tarihi Kilikya Bölgesi’nde değil, dünyada da eşine rastlanmayan arkeolojik bir miras bence.
Tarihi eser kaçakçıları, doğa şartlarının tahrip ettiği bu özel miras, maalesef bir çok antik mirasta olduğu gibi hak ettiği ilgi ve korumayı göremiyor.
Kızkalesi beldesinin 7 km kadar kuzeyinde, derin bir vadinin dik yamacında yer alan ve 12 adet kabartmadan oluşan eserler günümüze kadar ulaşmayı başarmış.
Defineciler ve doğal koşullar nedeniyle yapısında bozulmalar meydana gelen bu tarihi yapılar, Akdeniz Bölgesi’nin en heyecan verici değerleri arasında. MÖ 1 ile MS 2. yy’lar arasında yapıldığı tahmin edilen, büyük boyuttaki insan kabartmalarına Adamkayalar ismi verilmiş.
Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bu kabartmaların önemli kişilerin anısını yaşatmak üzere yakınları tarafından yaptırıldığı sanılıyor.
Anadolu’nun hiçbir yerinde örneği bulunmayan bu yapı grubu, 9 niş içerisinde 11 erkek, 4 kadın, iki çocuk, bir dağ keçisi ve Roma kartalı kabartmasından oluşuyor. Bölgenin kutsallaştırılarak, o dönemin ileri gelenleri ya da önemli komutanlarından ailesi ve çocuklarına minnet duygusundan dolayı yapıldığı düşünülüyor.
Yaklaşık 250 yılda yapılan insan ve hayvan figürleri arasındaki stil değişimi rahatlıkla gözlenebiliyor. Coğrafi koşullara uygun olarak, Kızkalesi’ni yukarıdan gören bir konuma yerleştirilen Adamkayalar stratejik bir noktada bulunuyor.
Sahilden iç bölgelere giden vadi yollarını kontrol etmek için kurulan yerleşimde tepenin surlarla çevrili olduğu anlaşılıyor. Helenistik Dönem’de aynı hat boyunca çok sayıda kalenin kurulduğu bölgenin özellikle askeri amaçlarla kullanıldığı düşünülüyor.
Ulaşımın zor olması nedeniyle bölgeyi merak edenler Adamkayalar’ı görebilmek için hayli sıkıntılı bir yolculuğu göze almak zorunda. Ulaşımın kolaylaştırılması halinde turizm potansiyelinin artacağı herkes tarafından dile getiriliyor.
Adamkayalar’a Nasıl Gidilir?
Adamkayalar, Silifke-Erdemli karayolu üzerinde Kızkalesi’ne yakın bir konumda bulunuyor. Kızkalesi’nden Erdemli’ye doğru ilerlerken Uzuncaburç tabelasını takip ederek, 5-6 km sonra Adamkayalar sapağına varılıyor. Bu sapaktan bozuk satıh bir yola giriliyor. Bu zorlu patikada araçla ilerlemek mümkün olmadığından yürüyerek yola devam ediliyor. Taşlarla boyanmış işaretleri takip ederek Adamkayalar’a ulaşılıyor.
Akdeniz Bölgesi’nde farklı alternatiflerle tatil yapmak isteyenleri cezbeden Mersin, tarihi ve kültürel geçmişi ile de dikkat çekiyor. Farklı medeniyetlerin buluştuğu topraklarda çok sayıda antik kent ve yerleşim bulunuyor. Mersin gezilecek yerler arasında bulunan Adamkayalar, seyahat severler için farklı bir deneyim imkanı yaratıyor.
Not:Bu yazı "yoldabulmak.com" sayfasında Kemal Kaya tarafından paylaşılmıştır.