Ticaret bakanı Prf.Dr.Ömer Bolat Japonya'da  (Keidanren) ve DEİK tarafından organize edilen Türkiye–Japonya CEO Yuvarlak Masa Toplantısına katıldı. 

Japonya-Türkiye ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi hususunda gösterilen kararlılık Ticaret Bakanı Prf.Dr.Ömer Bolat tarafından ortaya kondu. 

Yapılan yuvarlak masa tolantısını değerlendiren bakan Bolat şunları söyledi:

Japonya İş Dünyası Federasyonu (Keidanren) ve DEİK ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye–Japonya CEO Yuvarlak Masa Toplantısı’na katılmaktan büyük memnuniyet duydum. İş dünyalarımızın önde gelen temsilcilerini bir araya getiren bu platform, ortak vizyonumuzu pekiştirme açısından son derece değerlidir.

Diplomatik ilişkilerimizin 101. yılını idrak ettiğimiz bu dönemde, adil, dirençli ve geleceğe dönük bir ekonomik ortaklık tesis etme yönündeki kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik.

2024 yılı itibarıyla 5,4 milyar dolara ulaşan ikili ticaret hacmimizin sadece arttırılması değil aynı zamanda daha dengeli bir yapıya kavuşturulması gerektiğinin altını çizdik. Bu doğrultuda, farklı kalkınma düzeylerimizi dikkate alan ve karşılıklı kazanım ilkesine dayanan Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın (EPA) sonuçlandırılması yönündeki beklentimizi vurguladık.

Bu çerçevede, Japon yatırımcıları Türkiye’nin sunduğu geniş fırsatlar yelpazesini keşfetmeye davet ettik. Özellikle:

• İmalat sanayi

• Yeşil ve temiz enerji

• Elektrikli araç teknolojileri

• Akıllı şehirler ve dijital sanayiler

• Altyapı ve ulaştırma

• Gıda ve tarım alanlarında güçlü iş birlikleri öne çıkmaktadır.

Ayrıca, Orta Doğu’dan Afrika’ya ve Ukrayna’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada, üçüncü ülkelerde gerçekleştirilebilecek ortak projelerde önemli bir potansiyel gördüğümüzü ifade ettik.

Türkiye ve Japonya, ticaretin ötesine geçerek etki gücü yüksek, stratejik iş birlikleriyle ortak bir geleceği birlikte inşa edebilecek güce sahiptir.

Bakan Ishiguro Norihiko verimli görüşme yapıldı

 Japonya Dış Ticaret Teşkilatı Başkanı Sayın Ishiguro Norihiko ile son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdik.

Eski Başkan Toprak, Başkan Hallacı Topa Tuttu Eski Başkan Toprak, Başkan Hallacı Topa Tuttu

Sanayi üretimi, gıda ve tarım, yeşil enerji, mobilite, dijital teknolojiler ve üçüncü ülkelerde iş birliği gibi alanlarda Türkiye–Japonya ekonomik ilişkilerini derinleştirmeye yönelik somut stratejileri ele aldık.

2024 yılı itibarıyla 5,4 milyar dolara ulaşan ikili ticaret hacmi çerçevesinde, daha dengeli ve dirençli bir ekonomik ortaklığın tesisinin önemini vurguladık. Bu doğrultuda, Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın (EPA) karşılıklı faydaya dayalı ve hızlı şekilde sonuçlandırılmasına yönelik başta JETRO olmak üzere Japon iş çevrelerinden gelen desteği memnuniyetle karşıladık.

1963 yılında kurulan İstanbul Ofisi aracılığıyla JETRO, altmış yılı aşkın süredir ülkemizin güvenilir bir iş ortağı olmuştur. Bu güçlü mirası, stratejik ortaklıklar, yüksek profilli yatırım etkinlikleri ve dinamik iş forumları yoluyla daha da ileriye taşımakta kararlıyız dedi.

Haber:GAP olay

Editör: Zeynel abidin Kıymaz