Doğum: Silifke 1938 Vefat: İzmir 16.07.2010
Naim Yalnız,1938 Yılında Silifke'de doğdu. Babası,sıva ve badana ustası, Kıbrıslı İbrahim Yakup efendi; annesi, Silifke'nin eski ailelerinden 'Madenoğulları' kızı, ev kadını Ümmühan hanım'dır.
İlk ve Ortaokulu Silifke'de okudu.1951 yılında Merkez Cumhuriyet İlkokulu'nu,1954 yılında Silifke Ortaokulu'nu pekiyi derecelerle bitirdi. Aynı yıl, yazılı ve sözlü sınavlarını kazanarak ve parasız yatılı olarak Diyarbakır Merkez İlköğretmen Okulu'na girdi.1957 yılında mezun olup, ilkokul öğretmeni olarak hayata atıldı.
Ancak, üniversite öğrenimi yapmayı da çok istiyordu. O yıllarda, üniversiteye giriş sınavlarına sadece lise mezunları alınıyordu. O nedenle, dışarıdan bitirme sınavlarına girip,1959 yılında Siirt Lisesi'nden de mezun oldu.
Askerliğini,1962 yılında Isparta'da ilk 'Yedek Subay Öğretmen' olarak yaptı.
Yüksek tahsilini; yarısını Ankara'da, yarısını Adana'da olmak üzere,1971 yılında Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümü'nde tamamladı. Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin ilk mezunlarındandır.
1972 yılına kadar Hakkâri, Siirt, Ankara, Mersin ve Adana İllerinde ilkokul öğretmenliği yaptı. Akademiyi bitirdikten sonra, öğretmenlikten ayrılıp Adana'da özel bir bankada bir yılı aşkın bir süre çalıştıysa da, öğretmenlik mesleğini özleyerek tekrar eski görevine döndü. Görevini, Adana ve Mersin orta öğretim kurumlarında matematik öğretmeni olarak sürdürdü.1984 yılında, kendi isteğiyle, Mersin İmam Hatip Lisesi matematik öğretmenliğinden emekli oldu.
1964 yılında, hemşerisi ve meslektaşı Hasibe Dölek'le evlendi. 'Yalnız Ailesi'nin; Seray adında bir kızları, Mustafa Türkay ve Hüseyin Özay adlarında iki oğulları vardır. Evli olan kızları Seray'dan, Seren ve Ezgi adlarında iki kız; evli olan oğulları Mustafa Türkay'dan Doğa adlı bir erkek torunları vardır.
Şiir yazmaya,1955 yılında, Edebiyat Öğretmeni Melahat Özgül'ün teşvikiyle öğretmen okulunda başladı.
Şiirleri; Silifke ve Mersin Halk Eğitimi Merkezleri dergilerinde, Silifke, Mersin ve Ankara'da çıkan çeşitli yerel gazetelerin sanat köşelerinde ve bazı Edebiyat-Sanat dergilerinde, TRT Çukurova Bölge Radyosu'nda; Ali Demirtaş'ın 'İçel İli' ve 'Okullarımızda Kutladığımız Belirli Günler
ve Haftalar' adlı kitaplarında; Mehmet ve Birgül Karayiğit'in 'Çukurova İçin Hayat Bilgisi' adlı kitaplarında; Folklor Araştırma Kurumu Genel Başkanı Araştırmacı Yazar, Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu'nun 'Âşıkların Diliyle Atatürk' adlı güldestesinde ve eski senatörlerden şair Feyzi Halıcı'nın, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yayınları arasında bulunan 'Âşıklık Geleneği ve Günümüz Halk Şairleri' adlı güldestesinde yayımlandı. Ayrıca; 1994 yılında basılan ve Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca eğitim ve öğretim açısından incelenerek, İlköğretim okulu öğrencilerine 'EĞİTİM ARACI' olarak tavsiye edilen 'OKUL ŞİİRLERİ' adlı; 1997 yılında basılan, kendi ili olan İçel'i (Mersin'i) ,ana güzellikleri ve özellikleriyle manzum olarak tanıtmaya çalışan 'İÇEL'DEN ESİNTİLER' adlı; 1999 yılında basılan, şarkı sözü olabileceğini umduğu, çoğu sevda şiirleri özelliğini taşıyan şiirlerinden oluşan, 'GÖNÜLDEN GÖNÜLE' adlı; bir de, bunların içindeki Halk Şiiri tarzındaki şiirlerinden oluşan; sonlarında ismi yazılı (tapşırmalı) ,karma şiirlerini içeren,'DAĞARCIKTAN SEÇMELER' adlı dört şiir kitabı yayımlandı.
'Dağarcıktan Seçmeler' adlı son şiir kitabını, okuyucuların hizmetine sunulmak üzere, T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'deki (81) İl Halk Kütüphanelerine, kendi ili olan Mersin'in bütün İlçe Halk Kütüphanelerine, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine ve Belediye Kültür ve Sanat Merkezi Müdürlüklerine, TRT Radyoları Müdürlüklerine, Üniversitelerin Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürlüklerine, Ankara ve İzmir Millî Kütüphaneleri'ne, posta ile göndererek, demirbaş olarak armağan etti.
Naim Yalnız, şiirin topluma, genellikle düz yazıdan daha etkili olduğuna; sanatsal yönü ve öz fikir aktarımıyla güncelliğini yıllarca koruduğuna inanır. Şiirlerini, bu duygu ve düşüncelerle, zaman kaybına aldırmaksızın bazen serbest, bazen ölçülü tarzda özenle yazardı.
Hemşerimiz eğitimci şair Naim Yalnız 16 Temmuz.2010 tarihinde İzmir’de vefat etti. Ruhu şad olsun.
Eserleri
Okul Şiirleri(M.E.B.