MÜSLÜM BABA 'YARADAN'INA KAVUŞTU...

Abone Ol

"-Ne var bu yarda? Şarkılar onun için, türkülerde, şiirlerde hep o var? Kim bu yar?" diye sormuştum bir iftar sofrasında. Bir dakika, hatta daha fazla bir süre suskun kalmışve ben tam da "duymadı her halde" diye düşünürken kulağıma doğru eğilmiş;

"Allah yar!.. Yaradan yar" diye mırıldanmıştı.

Müslüm Baba ile 1969 yazında, Beyazıt'ta Tiyatro Caddesi girişindeki Aydın Han'da karşılaşmış ve tanışmıştık. Tabir caizse, tüysüz bir çocuktu. Saygılı, sakin ve her haliyle insana huzur veren bir hali vardı. Tanıştıranlar "Adanalı'dır demişlerdi ama bu fakirin Urfalı olduğunu duyunca "Ben de Urfalıyım abe diye fısıldamıştı kulağıma.

1995 Şubat'ına kadar defalarca karşılaştık ve selamlaştık; ama samimiyet

kuramadık bir türlü. Hitabı ya "baba" olurdu, ya "abe".. O meşum kazadan sonra ismimi unutmuştu belli ki.

Dediğim gibi, 1995 Şubat sonu veya Mart ayında bir gece yarısı Kanal)'nin

telefonundan ulaştı bana. Hem kendisi hem de eşi Muhterem Hanım ile 5

dakika konuştuk ve ertesi gün iftarda Levent'te bir kebapçıda iftar yapmak üzere sözleştik.

Adım: "İbrahim Abe" Kaldı.

İftar sofrasında bana hep İbrahim Abe diye hitap etti. Muhterem Hanım bir

kaç kez "Yaşar Bey Müslüm" diye düzeltip hatırlattı ise de rahmetli hem de

bu düzeltmelerin hemen arkasından yine "İbrahim Abe" demeye devam etti.

İftarımız 2003'e kadar gelenekselleşti adeta. Ben benden 7-8 yaş küçük bu

candan insana "baba", o da bana "İbrahim Abe" diye diye 8-9 Ramazan'da

birlikte iftar açmak bahtiyarlığına eriştim.

Seni çok sevdim Müslüm Baba. Adımı bir türlü doğru söylememiş olsan da

sanın gibi "baba" adamdın. Mekanın cennet olsun.

Kimdir Müslüm Baba?

7 Mayıs 1953'de Şanlıurfa-Halfeti'de dünyaya gelen Müslüm Gürses'in gerçek adı Müslüm Akbaş'tır. Son yıllarda bazı pop ve rock tarzındaki parçaları da repertuarına katarak Nilüfer’in Olmadı Yar isimli şarkısını, Teoman’ın Paramparça ve Tarkan’ın İkimizin Yerine adlı çalışmalarını da seslendirdi. 1979 yılında ilk defa "İsyankar" filmiyle kamera karşısına geçen Gürses, toplam 38 sinema filminde rol almıştır.

Çocukluğu

7 Mayıs 1953'de Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi'nin Fıstıközü köyünde kerpiç bir evde dünyaya geldi. Annesinin adı Emine'dir. Babası Mehmet Akbaş rençberlik yapar, türkü söylemeyi sever, bağlama çalardı. Akbaş çiftinin Müslüm'den sonra Ahmet ve Zeyno adında bir erkek, bir de kız çocukları oldu.

Müslüm Gürses'in çocukluğunun ilk yılları Şanlıurfa'da geçti. Gürses üç yaşındayken ekonomik nedenlerden dolayı ailecek Adana'ya göç ettiler.

Sanat yaşamının ilk yılları

Müslüm Gürses, şarkıcılığa 1965 yılında, kücük yaşta Adana'da bir çay bahçesinde şarkılar söyleyerek başladı, ayni zamanda Halkevine de gitti. İlkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yılında Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katıldı ve birinci oldu. Sesiyle küçük yaşlarda dikkat çeken Gürses kendisiyle yapılan bir röportajda o dönemle ilgili olarak şunları söylemiştir: "İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum". Soyadını da orada çalışırken “Gürses“ olarak değiştirirler.

1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosunda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi. 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkarmaya başladı. İlk plağı 1968 tarihli "Emmioğlu/Ovada Taşa Basma" plağıdır ve Ömür Plak , Adana basımıdır. Ömür Plak ile toplam 4 adet 45'lik yaptı.

İstanbul'a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya 'nın sahibi oldugu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45'lik Plak yaptı: "Giyin Kusan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin" ile "Gitme Gel Gel/Haram Aşk".

Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul'da Palandöken firması ile çıkış parçası olan "Sevda Yüklü Kervanlar"ı içeren "Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma" isimli 45'lik Plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmıştır.

Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yaptı, tekrar İstanbul'a gelerek aynı firmada plaklarını çıkarmaya devam etti. Palandöken firması ile tam 13 albüm çıkardıktan sonra Bestefon firmasi ile tam 4, daha sonra Hülya Plak ile tam 15 ve nihayet Çın Çın Plak ile tam 2 adet 45'lik plak yaptı.