AK Parti Adıyaman Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt, Plan ve Bütçe Komisyonunda Turizm ve Kültür Bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a Adıyaman’ın tarihi mirasıyla ilgili önemli bir soru yöneltti. Milletvekili Kurt, Adıyaman’daki Perre Antik Kenti’nin toprak altındaki kalıntılarının gün yüzüne çıkarılmasına yönelik çalışmaların durumunu ve şehirde bir mozaik müzesi kurulması için planlanan projeleri sordu.
Milletvekili Kurt, “Adıyaman Perre Antik Kenti'nin toprak altındaki varlığını gün yüzüne çıkararak bu anlamda Adıyaman içinde bir mozaik müzesinin kurulmasına yönelik çalışmanız var mı?” diye sordu.
Kurt, Adıyaman’ın tarihi ve kültürel mirasının korunması ve tanıtılması konusunda kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Milletvekili Kurt, kentin kalkınmasını destekleyecek bu tür projelerin hayata geçirilmesi Adıyaman’ı kültür ve turizm alanında önemli bir cazibe merkezi haline getireceğine vurgu yapmakta. Özellikle Perre Antik Kenti ve Mozaik Müzesi projelerine büyük önem veren Kurt bu projelerin, bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacağına inanarak Adıyaman’ı ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan bir merkez haline getireceğini düşünüyor. 
Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan Milletvekili Kurt, konuşmasında Perre Antik Kenti’nin önemine dikkat çekti. “Perre Antik Kenti, Adıyaman'ın 5 kilometre kuzeybatısında yer alan bu antik kent, Roma dönemine ait kaya mezarları, su kanalları ve tarihî yapılarıyla dikkat çekiyor. Günümüzde Pera Antik Kenti, arkeolojik ve turistik değeriyle Adıyaman'ın en önemli kültürel miras alanlarından birisidir. Adıyaman, tarihî bölgelerde zengin bir mozaik kültürüne sahiptir. Zeugma'da "Afroditin Doğuşu" mozaiğini yapan Samosatalı Zosimos, yani bugünün Adıyaman Samsat ilçesi doğumlu olan sanatçı, birçok eser meydana getirmiş ve Adıyaman, bu anlamda mozaik ustalarının çok sayıda eseri olan bir şehrimizdir. Nekropoliyle birlikte şimdilik 82 hektar olarak yüzölçümü bulunan Adıyaman Pera Antik Kenti'nde, 1980'lerde önemli mozaikler keşfedilmiş ancak bu keşiflerin korunabilmesine ilişkin olanaklar sağlanmadığı için gün yüzüne çıkarılamamış, üzerine 50-60 santim toprak atılmak suretiyle kapatılmıştır. Perre'nin toprak altındaki varlığını gün yüzüne çıkartmak, bu anlamda Adıyaman içinde bir mozaik müzesinin kurulmasıyla Adıyaman'a büyük bir katkı sağlayacak bir yapı talebimiz var. Mozaik müzesi, Adıyaman içinde büyük bir önem taşıyor çünkü mozaiklerin merkezi Adıyaman Samsat ve özellikle Perre Antik Kent bölgesinde çok sayıda mozaik bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Bakanlıktan Çalışmalarla İlgili Bilgi Geldi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Milletvekili Kurt’a verdiği cevapta; “Adıyaman Perre Antik Kenti kazı çalışmaları 2022 yılından itibaren Adıyaman Müzesi Müdürlüğü başkanlığında ve Adıyaman Üniversitesinden Dr. Örğ. Üyesi Kahraman Yağız'ın bilimsel sorumluluğunda sürdürülmektedir. 2025 yılında Geleceğe Miras Projesi kapsamına alınan Antik Kent'te, kazı programlaması dâhilinde kente dair önemli unsurların kazısı yapıldıktan sonra bütüncül çevre düzenleme projesi hazırlanarak uygulamaya başlanacaktır.

"Adıyaman Müzesi Restorasyonu ve Teşhir Tanzimi" işi projeleri tamamlanmış olup 2025-2026 yıllarında yapımı planlanmaktadır.” diyerek yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verdi.

DEM'li ziyaret sonrası ilk açıklama DEM'li ziyaret sonrası ilk açıklama

HaberGAP olay

Editör: Zeynel abidin Kıymaz