MEZAR NASIL OLMALI?

Mezarlıklara gidişimde sınırların genişlediğini ve belediyelerin sürekli ormandan yer istediğini yada yeni mezarlıklara ihtiyaç duyulduğuna şahit olurum

Abone Ol

Mezarlıklara her gidişimde sınırların sürekli genişlediğini ve belediyelerin sürekli ormandan yer istediğini yada yeni mezarlıklara ihtiyaç duyulduğuna şahit olurum. Bu gidişle dağ-taş mezarlık olacak.

Halbuki 1940 yılında Afyonkarahisar'da başlayan üçer adetlik aile mezarlığı uygulamasıyla bu sorun kolaylıkla çözülmüş.

Her ailenin betonarme olarak yaptırdığı üç gözlü mezar 85 yıldır bir aileye yetmekte, sürekli kazılmadığı için de güzel bir çiçek bahçesi gibi görünmektedir.

Bu üç bölüm mezara en az beşer yıl arayla kısa kenarındaki beton kapak kaldırılarak diğer cenazeler de konulabilmektedir. Yani 4×3 metrelik arsa bir ailenin yüzlerce yıl ihtiyacını karşılayabilmektedir. Mezarların şimdiki uygulama yüzünden farklı yerlerde olması 40-50 yıl sonra gelecek nesillerin atalarından bir çoğunun mezarlarının yerini bile bilmeyeceği bir gerçektir.

Ben bu uygulamayı Silifke'ye taşımak için çok uğraştım, anlattım. Ama insanımız görmediği için pek ilgilenmedi. Nasip oldu şimdi anlatmış olduğum bu Mezarı Asri mezarlıkta yaptırdım.

Görmek, incelemek, yaptırmak isteyenler olursa bilgi verebilir, yardımcı olabilirim.

Not: Fotoğraf son hali değildir. Kapağın olduğu kısım toprakla kapatılacak, üstüne altı metre kare çiçeklik yapılacak, etrafı mermerle kaplanacaktır