MEHMET EMİN YAZAR

Abone Ol


Doğum: 1873 Vefat: 28.02.1944
Güzeloluk (Keloluk) köyünde doğmuştur. Hacı Hasan Bey’in oğludur. İlk öğrenimini köye gelen ramazaniye hocalarından almıştır. Daha sonra Mut’un Kürkçü köyündeki medreseye devam etmiştir. 1893 yılında İstanbul’a medreseye giderek sekiz yıl tahsil yapmış ve 1900 yılında diploma (icazetname) sını alarak Güzeloluk (Keloluk) köyüne dönmüştür.
Her konuda yetkinliği ve saygınlığı ile köylüleri teşvik ederek Abisi Böcü İbrahim Ağa’nın önderliğinde ve desteğinde medrese yaptırdı. Arkasında cami ve ilkokul yaptırdı. Burada on yıl boyunca ders verdi. Müdafai Hukuk Cemiyetinde de yardımcısı olan arkadaşı Süleyman Özbek Hoca ile birlikte büyük hizmetler verdiler çok sayıda çocuğun yüksek tahsil görmesine yardımcı oldular. Dini ve dünyevi bilgilerin yanında Arap ve Türk edebiyatına vakıf olup yazıp söylediği için halk ona “Yazar Hoca” olarak anmaya başlamıştır. Bu sebeple soyadını Yazar olarak almıştır.
Kurtuluş Savaşı başladığında Güzeloluk (Keloluk) köyünde 13. Şubat.1920 tarihinde Müdafai Hukuk Cemiyetini arkadaşlarıyla kurmuş ve başkanlığa seçilmiştir. Kurtuluş Savaşı boyunca Kuvayı Milliye’ye destek çalışmalarını sürdürmüştür. Köyündeki ve bölgesinde saygınlığı ve buna bağlı olarak otoritesi yüksekti. Bu saygınlığını çevresinde organize ettiği insanlarla taşıma hayvanı, cephane, kılık kıyafet ve askerin diğer ihtiyaçlarının karşılanmasında kullandı. Milli mücadele boyunca çarpışan askerlerimize ihtiyaçlarının yetiştirilmesinde önemli rol oynadı.
Burada kurulan otuz kişilik koruma bölüğünün başına yine İçel’in önemli simalarından Ahmet Refik Bey (Erdem) getirilmiştir. Ahmet Refik Erdem bölüğüyle birlikte kurtuluşa kadar Mersin ve çevresinde görev yapmıştır. Daha sonra Silifke Hava Haber Alma Komutanlığında görev yapmış 16 yıl boyunca da İl Genel Meclisi üyesi olarak önemli bölgemize gelmesini sağlamıştır.
Kurtuluş Savaşı bitince Mehmet Emin Yazar Hoca 1927 yılında Silifke müftülüğüne atandı. Uzun yıllar Silifke’nin Sancak merkezi, il ve ilçe olduğu zamanlar müftü olarak hizmet verdi ve ölünceye kadar hizmetini sürdürdü. Yıllarca Silifke’de bulunmasıyla adeta şehrimizin bir ferdi oldu. Bu arada hastalandı. Uzun süren hastalığı boyunca iyileşemedi. 28 Şubat 1944 tarihinde 71 yaşında iken vefat etti. Silifke’de toprağa verildi.
Mehmet Emin Yazar Hoca Ayşe Hanım ile evli olup Ali Nazmi, Mehmet Erdoğan, Fatma, Hasan, Meryem, Zeynep, Arife, İbrahim Hulusi adlarında dört erkek ve dört kız olmak üzere sekiz evlat sahibi idi.
Milli mücadelede bölgemizde önemli görevler üstlenen ve mücadele sonrasında uzun yıllar sancak merkezimiz, ilimiz, ilçemiz olan Silifke’de müftü olarak hizmet veren Mehmet Emin Yazar Hoca’mızın ruhu şad olsun.