Limak çimento fabrikasına ait Taş ocağı Bozova yolu üzerinde Çıtıkakle Köyüne 150, 200 metre mesafede…. 30 yıla aşkındır taş ocağı burada faaliyette, burası Türkiye'nin belki en büyük taş ocağıdır. Burası son 15 yıldır toplumsal yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir. en çok etkilenen başta Çıtıkkale köyü olmak üzere, Küçüktülmen, Tülmen, Karpuzlu, Kesmataş, Baltaş ve Kırkpınar köyleri ocakta yapılan patlamalardan ve çıkan kimyasal dumandan oldukça rahatsızlar.
Sözü edilen köyler geneli Tarım Olarak Fıstıkçılık, zeytincilik, üzümcülük ve kısmende Bademcilik ile uğraşmaktalar.
Taş ocağının patlamalar sonucu yaydığı kimyasal dumanlardan dolayı bu bahçelerde verim oldukça düşmekte, ziraat mühendislerinin çıkardığı sonuç; gelen olarak verim % 50 civarında düşüyor.
Başta Çıtıkale köyü olmak üzere buralarda Hayvancılık neredeyse bitme noktasına geldi.
Ayrıca 25.04.2016 tarihinde ÇED genişletme için köyde yapılan toplantıda, bütün Çıtıkale köy halkı karşı çıktı,itiraz etti. köyde ikamet etmeyen ve köyle alakası olmayan bir kişinin imza vermesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Limak firmasına hile ile ÇED genişletme raporunu vermiştir.
O dönemdeki raporun detayına bakıldığında çok net olarak görülecektir.
30 yıldır Türkiye'de bir fiildir devam eden hiçbir taş ocağı zanımca yoktur.
Genel olarak ocaklar 5 veya 10 yıl arası çalışmıştır.
Burası çevre köy muhtarlarının itirazlarına rağmen, köy halkının tüm resmi kurumlar nezdinde yaptığı itirazlara rağmen ocak kaçak olarak Limak Tarafından çalıştırılmakta.
Kaçak diyorum; Çünkü 2016 yılından önce alınan ÇED raporları hileli, bu raporlar incelendiğinde, resmi evrak üzerinden yapılan sahtecilik çok bariz ortaya çıkacaktı.
Limak Çimento Fabrikası özelikle Çıtıkale Köyünde Yara acık Cezaevi koşulları oluşturmuş durumda, Köye ait olan , Köyün ortak kullanım yerleri olan binlerce dönüm araziyi tel örgü ile çevrelemiş durumda…
Teredüte olan yetkili varsa (Vali, Vekiller, Büyükşehir Belediyesi,Kurumlar) buyursun gelsin, görsün…
Bundan 2 gün önce Ocakta yapılan patlama sonucu taşlar köyün içine kadar düştü birçok evin camı kırıldı, hasarlar oluştu. Jandarma yerinde tespit yaptı.
Hafta sonuna denk gelmiş olsaydı, can kaybı’da yaşanabilirdi.
Köy halkının Taşeron firmalarla Şimdiye hiçbir alakası olmadı. Daha önce hiç bilinmeyen firmalar, insanlar taşeronluk yaptı.
Köy halkının sorunu Limak Çimento yönetimiledir.
Yapılan itirazlar ve şikayetler hep bunun üzerinde olmuştur, yapılmıştır, yapılacaktır
Limakın taşeron Firmaları köy halkını yasal olarak bağlamıyor.
Benimde hisselerimin olduğu, Ailemin yaşadığı yerdir, Çıtıkale köyü...
15 yıldır olduğu gibi, yasal zeminde Limak taş ocağı ile köy halkının mücadelesi devam etti, bundan sonrada devam edecektir.
İki şık önümüzde bulunmakta :
1. ya taş ocağı kapanacak
2. Yada köy yerleşim yeri değişmek zorunda kalacak.
ne yazık ki bu yer için 3. bir seçenek yoktur
Bizden Limak Çimentoyu uyarmak…
Şunuda çok iyi biliyoruz; Limak Çimento Devletin içinde küçük düşünen bazı uyanıklar tarafından korunuyor; bu yönde tespitlerimiz var.
Sonuç olarak, Şikayetlerimiz, Yasal, Hukuki zeminde, hak aramalarımız vicdanlar nezdinde devam edecektir.
Kamuoyunun bilgisine…
Mehmet Canbeyli
Urfahaber Gazetesi