10 Ocak’ta GAP Gazeteciler birliği Cemiyeti’nin düzenlediği '21.y.y.da Basın ve yerel yönetimler' Paneli vesileyle Adıyaman’daydım.
Yerel Yönetimler ve basını her açıdan konuştuğumuz bir panel gerçekleştirdik.
Duayen gazeteci Banu Avar,Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve bendeniz konuşmacı olarak masadaki yerimizi almıştık.
Basının son süreçte yaşadığı sorunların haddi hesabı yok bunu hepimiz biliyoruz ve sıklıkla dile getiriyoruz.Fakat yapılan konuşmalarımızda kısa vadede gerçekleşecek,kalıcı ve akılcı çözümlere pek rastlayamıyoruz malesef...Laf ola beri gele misali kürekler çekiliyor.
Öncelikle şu unutulmamalı;basın mensupları şehirlerin yükünü taşıyan gönüllü hammallardır... Şehirlerin kalkınması ve tanıtılması,aydınlanması,yön bulması,kurumların güçlenmesi ve çok daha fazlası “doğru ve etik” basın ile gerçekleşir!!
Doğru ve etik basının güvence altında tutulmasından da o şehrin kurumları ve dinamikleri sorumludur!!Bu kadar kısa ve öz mevzu.
Tamam sıkıntı var da!!! Çözüm ne dediğimiz anda suç top misali bir o yana bir bu yana savruluyor.
Misal bir kurum sorumlusu “ben çok çalışıyorum basın bana yer vermiyor” diye sitem ediyor...Basın da “sen çalışıyorsun ve bunun karşılığında maaşını alıyorsun peki basın nereden alacak maaşını” diyor...
Veya bir yerde etkinlik var ve basın davet ediliyor.Sonrasında etkinliğin evsahibi “basın gelmedi,yer vermedi,yazmadı,çizmedi” diyor...
Basın da “oraya gidip gelmek için masraflarımı kim karşılayacak” diye cevap veriyor...
Tarafsız gözle bak ve kim haklı söyle derseniz hiç düşünmeden BASIN HAKLI derim...
Kurumlar ve markalar maddi anlamda etik basını desteklemezse işte o zaman istenmeyen “zararlı basıncıklar” türemeye başlar şehirlerde malesef.
Adıyaman’da gerçekleşen panelde çözümler konuşuldu elbette.
Yıllardır dile getirdiğim ve arkasında Israrla durduğum çözümü o panelde birkez daha dile getirdim. Neydi bu basını maddi manevi güçlendirme hamlesi hadi hatırlayalım.
Her şehirde valilikler koordinatörlüğünde basın havuzları oluşturulmalı.Bu havuzun belli bir işleyiş prosedürü olmalı.İsteyen basın o havuzda resmiyette yer almalı.Şehrin valiliği,kurumları,odaları,borsaları,belediyeleri,markaları,sanayi ve ticaret oluşumları ve isteyen STK ları bu havuza yıllık bir bütçe aktarmalı....
Kısaca basın maddi anlamda destek görmediği takdirde şehirlerin kalkınması ve kaynaşması imkansız bir hal alır!