İYİ PARTİ'DE 'MERKEZ SAĞ' TAMAMDIR

Abone Ol

Ne demiştik hadi hatırlayalım: 'Kısaca Türkiye; tam demokrat ruhlu, yeterince liberal tavırlı, kesinlikle milliyetçi çizgide, karizmatik, modern, dinamik ve şık duruşa sahip partiler istiyor...'

Bu cümleleri sıklıkla okudunuz benden. Bu tespitlerim sebebiyle siyaset camiasından meraklı sorular aldığımı da ilk kez itiraf ediyorum. ‘Gerçekten vatandaş bunları mı istiyor, sahayı nasıl okuyorsunuz, başka neler diyor vatandaş’ vb sorular devam ederken bir anda İyi Parti’den beklediğim hamle geldi!

İyi Parti ilk günden bu yana koyu milliyetçi politika yürütmedi ve bunu da istemedi zaten. Fakat kuruluşunda yer alan çekirdek kadro sebebiyle milliyetçi bir parti olarak zihinlere kazındı. Laf aramızda bu kadronun değişim karşıtı direnci halâ devam etse de ne Meral Akşener’in, ne seçmenin ne de tabanın bu yoldan dönmeye hiç niyeti yok!

Meral Akşener’in son kongrede aldığı büyük değişim kararı kamuoyunda şok etkisi yaratsa da ben uzun zamandır bekliyordum bu kararı.

‘İyi Parti merkez sağ çizgide yürümeye karar vermeli-verecek, AK Parti’ye kırgın seçmenin kazanımı sağlanabilir, AK Parti ile koalisyon birlikteliği gündeme gelebilir ve hatta çok büyük ihtimalle bu birliktelik gerçekleşebilir’ cümlesini kongrenin çok öncesinde bizzat İyi Parti yöneticilerine söylediğimde şaşkınlıkla yüzüme bakmışlardı. Fakat bu bakışlar ‘hayır asla olmaz’ şaşkınlığı değildi tam aksine ‘olabilir mi, olmalı mı acaba’ bakışlarıydı...

İyi Parti merkez sağ çizgisi ve Güneydoğu’dan öne çıkardığı Salim Ensarioğlu ile bölge oylarına talip olduğunu gösterdi bence. Ki doğru karar çünkü Salim Ensarioğlu geçmişten bu yana bölgede çok sevilen bir isim.

CHP son süreçte Güneydoğu oyları konusunda ve hatta aklındaki ‘kendince çözüm sürecini tek başına yürütme’ konusunda ilerlemeye çalışıyor fakat tutmaz! Çünkü CHP ne geçmiş ne de mevcut politikalarıyla Kürtlere samimiyetle asla dokunmadı, güven vermedi. Popülist ve herkesi küçümseyen tavrı ile CHP’nin Kürtlerden ve Anadolu insanından vize alması çok zor.

Gelelim eldeki verilerle ön gördüğüm koalisyon haritasına. İyi Parti ‘Doğruyol Partisi’ çizgisiyle ilerlemeye çalışacak... AK Parti-İyi Parti yakınlaşması aleni bir hal alabilir... MHP ile AK Parti’nin yolu devam edecek... Karşılıklı uzatılan ‘barış çubukları’ ile koalisyonun her partisi kendisine verilen görev çerçevesinde 2023’e ve belki de ‘çok öncesindeki’ sandığa yürüyecek.