HÜSEYİN SEVİM

Abone Ol


Doğum: 1923 Vefat:1997
Hüseyin Sevim, 1923 yılında (1920 olarak geçen kayıtlar da vardır) Gülnar’ın Bozağaç köyünde dünyaya geldi. Gülnar İlkokulunu bitirdi. Üç yıl ara verdikten sonra 1938’de Silifke Ortaokuluna kayıt oldu. 1940’da bu okulu bitirdi. Öğretmenler Kurulu’nca Öğretmen Okuluna seçildi. 1941-1943 yılları içinde Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu’nda okudu. 1946’da da Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nün Resim-İş Bölümünden mezun oldu. Mezun olduğu 1946’da Temmuz ayında Aydın-Ortaklar Öğretmen Okulu’nda göreve başladı. Üç ay sonra da İzmir-Kızılçullu Öğretmen Okuluna nakledildi. İki yıl burada çalıştı. Askerlik görevini Erzurum’da tamamladı.

1949 yılı Kasımında mersin Lisesine atandı. Yedi sene bu okulda çalıştı. Resim-İş ve Sanat Tarihi öğretmenliği yaptı. Müdür yardımcılığı gibi idari hizmetlerde bulundu. 1956 yılı Ekim ayında kendi isteği ile İzmir-Karşıyaka Halk Kütüphanesi memurluğuna atandı.
Karşıyaka Halk Kütüphanesinde iken, bu kütüphanelerin kuruluşunu hazırladı. 1959 yılında hizmete açtı. 1961 yılında da aynı ilçede Hoca Mithat Halk Kütüphanesi’ni ve bölge cilt atölyesini kurdu. Görevi baş memurluğa yükseltildi. Daha sonra da müdür oldu. Bu kütüphaneyi de kat ilavesi dahil yeniden tadil ve tesis ettirdi, büyüttü. Kullanma alanlarının yerleştirme planlarının, iç tesisi ve eşyaların, plan, proje ve teknik resimleri kendisi hazırlayıp çizdi. Dekorasyonun tümünü kendisi yaptı. Kadro kıtlığı nedeniyle, günlük büro hizmetleri, tahakkuk memurluğu yanında kütüphaneciliğin sistematik teknik iş ve hizmetlerini de yine kendisi yürüttü. Kütüphane, yapılan denetimlerde “Türkiye’nin en modern kütüphanesi” unvanı ile değerlendirildi. 1974 yılında İzmir Merkez İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğüne ataması yapıldı ise de kabul etmedi. 1975 yılı, Ekim’inde de emekli oldu. Hukuk Fakültesi mezunu bir kızı vardır.
Hüseyin Sevim ilk resim sergisini Aydın Halkevi’nde açtı. Mersin’de bulunduğu yedi yıllık sürede her yıl sergiler açmayı bir gelenek halinde sürdürdü.
1947 yılında ilk öğrenci sergisinin Karşıyaka Halkevi’nde açılmasını sağladı. Mersin Lisesinde de yoğun çalışmaları oldu. Her yılsonu öğrenci sergileri düzenleyerek, Mersin’de bir hareket yarattı. Sanatseverlerin, heveslilerin sayılarının artmasına ve yeteneklerinin meydana çıkarılıp tanınmalarına yardımcı, teşvikçi oldu.
Hüseyin Sevim hece veznine sadık kalarak şiir denemeleri de yaptı. Şiirlerini, etkilendiği kamu ve olaya göre, bazen destanımsı, bazen methiyevari, bazen de ağıdımsı bir atmosfere sokar. Biraz bedbince duygusaldır. Deniz ve kara avcılığı yapar. Doğayı çok sever. Bilhassa son yıllarda çiçek sergisi bir tutku haline dönüşmüştür. Çiçeklerle uğraşmaktan büyük haz duyardı.
Hüseyin Sevim 1997 yılında Mersin’de hayata veda etmiştir. Ruhu şad olsun.
Not: Bu yazı Mersin Liselileri Derneği tarafından 1987 yılında yayınlanan “Evlerinin Önü Mersin” kitabından alınmıştır.