Sanat Terapisi; eğitimin temelidir!
Görsel Sanatlar / Resim dersi ile dışa vurma sanatı ile öğrenci; duygularını biçim, renk, çizgi, imaj, sembollerle anlatır.
Yöntem ve teknikler tüm öğrencilere aynı düzeyde, bilgi ile verilir, yansımalar birbirinin aynısı değildir.
Aynı konuyu farklı karakterler dinler, beyinlerin senaryoları, zeka yapılarının seçimleri farklı, sezgi ile dışa vuran sanatı destekleyen yöntemler, teknikler önemlidir.
Sanat Terapisi; doğru zamanlama ve beden dili ile birleşirse iç dünyada birikenin lisanını çözer.
Öğretmen iyi resim yapıyor, beden dilini etkili kullanıyor, canlandırma, drama, tiyatro tekniklerine hakim ise terapide başarılı olur.
Onu aynı anda dinleyen zeka kuramlarına hitap eden yetenek sadece eğitim değil, tecrübede gerektirir.
Birkaç ay ya da saat ile alınan sanat terapisi sertifikası ile bu alanın eğitimini veremez, uzmanı olamazsınız.
Renklerle iç içe, binlerce öğrenci ile ders yapmak, kişilik analizleri, ip uçları, uygulamaların sayıları, etkinlik, deneyimler sizi terapist eder.
Şovmenlerin türediği son yıllarda bu alanda üstünkörü eğitimlerle birçok kişi kendini terapist sanmakta, bu kişilerin uzman görülmesi üzücü bir durumdur...
Çocuklarda ve yetişkinlerde sorunun farkına varılması, dışa vuran sorunun giderilmesinde kullanılacak yöntem ve teknikleri bilmek ciddi bir eğitimdir.
Pozitif sonuçlar elde edilen sanat terapisi etkili eğitimdir. Diğer adı sanat eğitimidir.
Sorunun tespiti, kaynağı ve çözüm sürecinin adı sanat terapisidir.
Sonuç elde etme süreci bir terapi, iyileştiren eğitimdir.
Ders konusu tüm öğrencilere anlatılır, lakin öğrenciler uygulamaya geçerken kimi renk, kimi şarkı, kimi ilgi, beceri, yaratıcılıklarına uygun öznel ve özgün tepkiler etkili program ile elde edilir.
Öğretici tam bir terapist olmalı, beynin her iki tarafını kullanmayı hedefleyerek, sadece öğretmen değil, danışman, psikolog, rehber olmalıdır.
Öğrencinin ilgisini, gelişimini süreç içinde eğitmeli, teoriler, metotlar eşliğinde iç dünyanın projeksiyonuna yön vermeyi hedeflemek eğitimin amaçlarındandır. Sanat terapisi bu amacı koordineli bir şekilde destekler.
Bu alanda 20 yıllık Sanat Eğitimi deneyimine sahip, atölye ortamında uygulayıcısı olanlar sanat terapistleridir.
Ana sınıfı, ilkokul,ortaokul, lise seviyesinde Resim ve Görsel Sanatlar dersi vermesi gerekir.
Renk, çizgi, görsel alanda başarılı bir öğretici vasfı taşımadan birkaç saatlik belge ile danışan olanlar zaman kavramında oyalayan, bakıcı niteliği taşır.
Bu şahısların eğitme ve iyileştirme rolü yoktur!
Alanımda sorunların çözümünde bilimsel temellerden yararlanmak, fiziksel becerileri geliştirmek, özgüveni arttırmak, yetenekleri keşfetmek, korkuları yenmek, yüzleşmeler sağlayarak objektif olmayı öğrenmek, kabul etmek gibi duyguları pekiştiren sanat terapisi ile eğitimleri veriyorum.
Yüzyüze eğitimlerimde sanat malzemelerini ücretsiz guruplara veriyorum.
Bu alanda birçok seminerler verip, etkinlikler ve sisyal deneyler yapıp, sanat durağımda ilerlerken, renklerin psikolojik etkileri, her güne bir renk ve masal aktivitelerim ile mesleğimi icra ediyorum.
22 yıllık Görsel Sanatlar Öğretmeni olup, Hayatın Renkleri ile Sanat Terapisi eğitimlerimin birçoğu uygulamalı ve atölye ortamında gerçekleşmektedir.
Bu çerçevede gönüllü eğitimlerim, imza günlerim, seminerlerim devam ediyor.
Tüm eğitim kurumlarımıza programlarımın müsaitlik durumunda her yaş seviyesine uygun sınıflara, guruplara, bireysel, yüzyüze ya da online Sanat Terapisi Eğitimi veriyorum.
" HER RENK BİR MASAL " ile
Online Sanat Terapisi ile iş, özel ve okul yaşamınızda duruşunuzla fark yaratabilirsiniz.
Eğitimde Sanat Terapisi Eğitimi ile misafir olduğum ve davet eden okul idarecilerimize, İlçe Milli Eğitim teşkilatlarına şükranlarımla...
Sultan ÖZATEŞ
Şehit Doğukan Tazegül Anadolu Lisesi
Görsel Sanatlar Öğretmeni