Her şey dahil sistemi tartışılırken, hayır kesin olamaz, bu şekilde kalması gerekli diyenler kimlerdi. Neden ve kimlerin yararınadır ki, mesleğin icraatına engel her şey dahilin devam etmesini istiyor. Dünyanın en pahalı değeri, en ince kaliteli ipeğin, işçiliğinden çıkmış halı değil mi. Ne kadar bilgi birikiminin uygulanabilirliği olursa, o kadar değeri olur. Ucuz işçiliğin ederi de, kalitesiz olmaya mahkum dur.
Turizme erken rezervasyonlarla, daha iyisi olma hayali söz konusuydu. covid-19 uygulaması, her şey dahil sistemi de, özlenen uygulama ile nasıl olacağıydı.Gelinen noktada maliyetlerin ve işleyişin nasıl olması fikrinin, tartışılmaz olduğunu gördük. Sadece belirlenen kurallara uygunluk gösterip, sistemi en iyisi olması konusunda yarışır hale geldik.
Sezon başında pandeminin uzun süre devam edeceğini anladığımızda, turizmin özeleştirisini ilk defa tartışılır bulduk. Her şey dahili acentenin talebi deyip, isteklerin en iyisini yapmaya odaklandık. Hiçbir zaman arz talep dengelerini sorgulamadık. Ufakta olsa çatlak sesler çıksa da, geçiştirmeyi seçtik. Bazı işletmecilere eski sistem H/B veya F/B sistemlerini getirtti. Öyle ki +16 ile +60 yaş aralığında değişik konseptler üretilerek, pazardan pay almaya başlandı. İşletme ve misafir arasındaki sistemi, düzgün işletenlerin sayesinde memnuniyeti sağladık. Hizmet kalitesinin ve kuralların belirlenmemiş olması, ileride bizlere sıkıntıya sokacağını hesaplamadık. Maalesef gidişat kontrolsüz olunca kaliteden ve hizmetten ödün verilerek daha fazla kâr amacı güdülmeye başlandı. Önceleri ufak ufak başlayan bu kontrolsüzlük, ilerleyen zamanlarda raydan çıktı. Kimse her şey dahili sorgulamamış ve daha fazla istedikleri verilerek, her şeyin iyi olunacağı düşünüldü. Pandemi öncesi gelinen son noktada sistemin irdelenmesi ve tekrar kalitede hizmetin daha iyi olması çığlıkları duyulmaya başlandı. Pandemi bu durumda imdat çığlığına yetişir gibi ilaç olarak geldi. Gerek sosyal medyada, gerekse canlı yayınlarda üzerine vazife edinen tüm turizmciler eleştirilere katıldı. Olumlu ve olumsuz eleştirilerin gölgesinde nihai karar Covid-19 sertifikası ile belirlendi. Şimdi uygulanan sistem ne her şey dahil, ne de eski sistem. İsmi henüz konulmayan hizmetin ismi, misafir arzuları hijyen sistemiyle devam eder.
Her şey dahil irdelenmesinde anlatılamayan, hizmette kalite nedir. Turizm hizmet gönüllülerinin, mesleğine sahip çıkmak ve icra etmek isteyişi çözümsüz kaldı. Turizm okulu veya meslek kuruluşlarının önü, kapalı bir kutu anlayışında. Kimsenin kendisini daha ileriye taşıyacak bilgisi eksik ve meslek olmasından uzaklaştırmakta. Her şey dahil demenin mesleğe yakıştırılması, doldur boşalt la özdeşleşti. Buda turizm adına iltifat değil, hakaret konumunda algılandığı da aşikardır. Gastronomide bilgiler kısır döngü oldu. Menüler bir yılda dönemsel yapıları hiç bozulmadan aynen devam edilmekte. İşe alınacaklara mesleğe dair, hep aynı sorular ve cevaplar oldu. Gerek Servis ve bar, gerekse mutfak ta, neredeyse her şey monotonlaştı. Alakart çeşitleri belli, menüler belli, içecekler belli. Mesleği icra etmek bol şekilli dekorla oyalan ve sanatsal içerikli modellerle geçiştir. Bizim mesleğin tekrar heyecanlanması için çalışanların ve çalışacak olanların sesine kulak verilmeli.
Turizm çalışanların ne zamandır fikirleri alınır ve sorgulanır oldu sizce. Departman müdürlerinin ve çalışanların sözlerine, ne zaman itibar gösterildi. Her seferinde sen sus mesleğinde tek departmanı bilirsin, oysaki biz her şeyi ön safta duranlar bilir denilmedi mi. Her şey dahilde kişilerin bilgi becerisi ilerleyemedi. Meslek edinilmesi için, bilgiler yetersiz olduğundan sevdirilemedi. Olumsuzlukların piyangosu her seferinde, turizmcilerin biletlerine çıktı. Hani aşçı kızdığında arkadaşına, hiçbir şey yapamasam köfte yoğurur satarım, sen ne iş yaparsın alınganlığı vardır ya. Sahillerde her şey dahil sistemde yetişmiş servis müdüründen, kaç kişi büyük şehirlerin lüks lokantalarında garsonluk yapabilir. Sahillerde yetişmiş kaç aşçı başı, standart öğrendiği menülerin ve alakartların dışında, lüks mutfakta kısım şefi olarak çalışabilir. Meslekleri yüceltmek ve yapılan işlerin sonu gelmez bilgi deryasında ilerlemesini sağlamak, yöneticilerin görevi değil mi.! Her şey dahil sistemi tartışılırken, hayır kesin olamaz, bu şekilde kalması gerekli diyenler kimlerdi. Neden ve kimlerin yararınadır ki, mesleğin icraatına engel her şey dahilin devam etmesini istiyor. Dünyanın en pahalı değeri, en ince kaliteli ipeğin, işçiliğinden çıkmış halı değil mi. Ne kadar bilgi birikiminin uygulanılır lığı olursa, o kadar değeri olur. Ucuz işçiliğin ederi de, kalitesiz olmaya mahkum dur. Şimdi sorgulama dönemi değil, uygulama dönemidir. Mesleğimiz dediğimiz ve ekmek yediğimiz değerlere sahip çıkılması gerekir. Eleştirileri dozunda ve uygulanabilirliği olması konusunda, hem fikir olmak zorundayız. Turizm söz konusu olduğunda, her kesimin bilinçli konuşması zorunludur. Nedenleri ve ne edecekleri belli olması gerekir. Seviyor isek her kesin taşın altına eline koyması kaçınılmazdır. Hem sevip hem de bana nemilazım cılık düşünülemez.
Turizmin daha iyi yerlere gelmesi adına, zor geçen bu süreci atlatmaya çalışmalıyız. Çalışanlar ve işsiz bekleyen herkesin, rollerinin bir gün değişerek farklı yerlerde olunacağı bilinmeli. Bizleri bekleyen turizm li geleceğe, daha güvenli ve istikralı karşılamak nasip olsun.Turizm gönüllülerinin sıkıntılı günlerde dayanışma örneği sergileyerek, atlatılacağına eminim. Turizm bir aile birliği olmaya daima devam edecektir. Geleceğin turizm inşasında, dayanışma örneğinin asırlarca devam etmesini temenni ederim..
Sevgi ve Saygılarımla