DEPREMDEN ETKİLENENLERİN KIDEM TAZMİNATI, ÜCRET ALMA HAKLARI VAR

6 Şubat depreminde ölen işçi yıllık izin kullanmamışsa yıllık izin ücreti ödenmeyen aylık ücretleri varsa söz konusu ücretlerinde mirasçılara ödenmesi gerekli.

Abone Ol

DEPREMDE YAKINLARINI KAYBEDENLERİN KIDEM  TAZMİNATI VE ÜCRET ALMA  HAKLARI VAR

Bilindiği üzere 6 Şubat 2023 tarihinde  meydana gelen ve  11 ili etkileyen  Kahraman Maraş depreminde  yaklaşık 50 bini aşkın kişi vefat etti. Vefat edenlere Allahtan rahmet ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum. Deprem bölgesinde özel veya kamuya ait bir işyerinde çalışırken hayatını kaybedenlerin   mirasçılarına kıdem tazminatı ödenmesi söz konusu. Ayrıca ölen işçi yıllık izin kullanmamışsa yıllık izin ücreti ve ödenmeyen aylık ücretleri varsa söz konusu ücretlerinde mirasçılara ödenmesi gerekiyor. Depremde çalışan yakınını kaybedenlerin kıdem tazminatı, aylık ücret ve yıllık izin ücreti  alma   şartlarını açıklayalım.

Ölüm Kıdem Tazminatına Hak Kazanma Sebebi

Eski 1475 sayılı İş kanununun 14.maddesine göre çalışan işçi öldüğünde kıdem tazminatına mirasçıları  hak kazanıyor. Buna göre 6 Şubat 2023 depreminde ölen işçi işyerinde bir yıl ve üzerinde çalışması varsa mirasçıları kıdem tazminatına hak kazanıyor.

Yıllık İzin Ücreti

6 Şubat 2023 depreminde ölen işçi işyerinde bir yıl ve üzerinde çalışmışsa, öldüğü tarihte yıllık iznini kullanmadıysa kıdemine uygun olarak hak ettiği iznin parasını mirasçılar alabilir.

Aylık Ücret

6 Şubat 2023 depreminde ölen işçi işyerinde çalıştığı süreler içerisinde son 5 yıl içerisinde ücretini alamadığı dönemler var ise bu ücretleri işçinin mirasçıları işverenden talep ederek alabilir.

Mirasçılık Belgesi İle İşverene Başvuru Yapılacak

Mirasçılık belgesi, mirasçılar tarafından  Sulh Hukuk Hakim'inden veya  noterlerden alınıyor. Mirasçılar bu belgeyi aldıktan sonra  depremde ölen yakınlarının çalıştığı işverene bu belge ile başvurup, yıllık izin ücretinin, aylık ücretinin ve  kıdem tazminatının ödenmesini talep edebilirler.

Yıllık İzin Ücreti, Aylık Ücret ve Kıdem Tazminatı Ödenmezse Arabulucuya Başvurulacak

Mirasçılara, işveren kıdem tazminatını ödemezse, mirasçılar arabulucuya başvuracaklar. Arabulucu da taraflar anlaşırlarsa arabulucu tutanağı tutularak tutanakta belirtilen ödeme kalemleri ödenecek.

Arabulucuda Anlaşma Sağlanmazsa Dava Açılacak

Arabulucuda anlaşma sağlanmazsa mirasçıların iş mahkemesinde yukarıda belirtilen hakları ile ilgili dava açmaları gerekecek.

6 Şubat 2028 tarihinde Zamanaşımı Doluyor

Yıllık izin ücreti ve kıdem tazminatı ile aylık ücretlerde zamanaşımı süresi 5 yıl.  Beş yıllık süre  6 Şubat 2028 tarihinde doluyor.  Mirasçıların bu haklarını alabilmeleri için  bu süre içerisinde işverene başvurması ve 5 yıllık süre dolmadan  arabulucuya ve mahkemeye müracaat etmesi gerekiyor.