Çözüm üretimdir

Abone Ol

Büyük devletler halkla olan tüm ilişki biçimlerini (Adli suçlar hariç) cezalandırma yöntemiyle değil, eğitim metoduyla ve bilinçlendirerek çözer.

Her gün farklı alanlarda yeni yeni cezalar ihdas ediliyor, en çokta trafikte!

Halk zaten ekonomi sarmalında boğulmuş, üstüne birde trafik cezalarıyla bunaltılıyor.

Saçma sapan yasaklar var!

İktidarlar artık bu ceza beleşçiliğinden vazgeçmelidir. Ülkede katma değer üretilmelidir. Tabana hiç yansımayan teşvik ve hibeler, her şehrin kodaman ve zenginlerinin cebine akıyor.

Misal vereyim: Köyde yaşayan bir çiftçi olduğunuzu varsayalım. Devlet süt inekçiliği konusunda teşvik açıkladı ve hibe dağıtıyor. Bundan faydalanmak istediğinizde gerekli dosyaları hazırlatmak için bir danışmanlık firmasına gitmeniz gerek. Dosya masrafı ve gerekli projeler için yaklaşık 20 Bin lira para ödersiniz. Bir zaman sonra hibe projeniz onaylanır ancak size verilecek olan hibeyi alabilmeniz için projenin tamamını yapmak zorundasınız. Yani, Hayvan barınakları inşaatını ve tüm ekipmanı tamamladıktan sonra hibeyi alabileceksiniz. Bunların yaklaşık maliyeti ise 1 Milyon lira civarıdır.

Soru şu: Cebinde nakit 1 Milyon lirası olan kaç tane çiftçi tanıyorsunuz?

Peki, bu hibelerden kim faydalanıyor, nereye gidiyor bu paralar?

- Para parayı çekiyor azizim! Dedim ya! Şehrin veya yörenin zenginleri, aşiret reisleri, kısaca parası çok olan zevatın cebine akıyor! Zengini daha zengin etmekten başka bir işe yaramıyor elbette...

Devlet özellikle tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi konusunda acil ve ayağı yere basan projeler üretmelidir. Biz tarım toplumuyuz ve ekonomimizi düzeltecek olan şeyde tarım ve hayvancılıktır. Dünyanın en verimli arazilerine sahibiz. Jeolojik olarak harika bir iklimimiz var. Hem organik tarıma hem de seracılığa uygun koşullarımız var ama buğday ithal ediyoruz! Bu olacak iş değil.

Ben hibe ve teşvikler hususunda TOKİ modelini öneririm. Devlet çiftçilere hibe yerine hazır çiftlik yapıp vermeli. Bunun yanı sıra içerisine her türlü makine ekipmanı ve hayvanları da koyarak çiftçiye teslim etmelidir. Bu şekilde çiftçiyi uzun vadeli faizsiz borçlandırarak hem yeni istihdam sağlamış olur ve hem de ciddi manada katma değer üretir.

Sözün kısası; Öyle para cezalarını artırarak, yeni vergiler ihdas ederek bütçe sorununu aşamazsınız. Cari açığı kapatmanın ve ekonomik istikrarın tek yolu üretmektir vesselam...