Bakan Kurum: Adıyaman'da 28 bin 547 binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremden Adıyaman'da etkilenirken incelemede bulunan Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Depremden etkilenen illerimizde 4 milyon 953 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 622 bin binada inceleme yaptık. İçerisinde 604 bin 856 bağımsız bölüm olan 212 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Adıyaman’da ise 68 bin 12 bağımsız bölümden oluşan 28 bin 547 binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik"dedi.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremden etkilenen Adıyaman'a incelemek üzere gelen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, eşlik etti.
Adıyaman valiliğinde bulunan AFAD Koordinasyon Merkezi'nde STK temsilcileriyle bir araya gelen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a Ulaştırma ve Altyapı Bakanı İsmail Karaismailoğlu, istek ve taleplerini dinledi.
STK temsilcileriyle yapılan toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Altyapı Bakanı İsmail Karaismailoğlu,"6 Şubat üzerinden tam 25 gün geçti dünyanın en büyük depremi hakikaten 11 ilimizi aşırı derecede etkiledi. 25 gündür çok yoğun mücadele var. Planlı bir şekilde hayatı geri döndürmek, hayatı normal akışına çevirmek için çok aşamalar geçirdik. Şehrimizde altyapı açısından elektirik, su, doğalgazı temin ettik. Diğer çalışmalar bir taraftan devam ediyor. Şuanda işlerimizin en önemli en başında merkezdeki enkazların kaldırılması var. Hergün 1500 üzerinde kamyon sefer yaparak buradaki enkazı şehir dışına kaldırmaya çalışıyor. Vatandaşlarımızı çadırlardan konteyner kentlere geçici yaşam alanlarına taşımak için önemli çalışmalar yapıyoruz. İnşallah bu mart ayı itibariyle de hem konteyner hem diğer geçici yaşam alanları için önemli bir seviyeye getirip vatandaşımızı bir nebzede olsun rahatlatmak istiyoruz."dedi.
Daha sonra kürsüye çıkan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum,"Sizleri, tüm Adıyamanlı kardeşlerimizi en kalbi duygularımla selamlıyor, biz kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Adıyamanlı kardeşlerimizin acısına ortak olmak, yeni yaşam alanlarını incelemek, gözbebeğimiz Adıyaman’ımızı yeniden tıpkı eski günlerine, o ihtişamlı olduğu güzel günlerine kavuşturmak, ayağa kaldırmak için tekrar buradayız, Adıyaman’ımızdayız. Millet olarak her bir ferdimizi derinden sarsan depremin acıları hala tazeliğini korusa da üzerinden tam 25 gün geçen o karanlık gecenin izlerini devletimizin bütün gücünü, bütün imkanlarını seferber ederek bir bir siliyoruz. Yaralarımızı devlet-millet el ele hep birlikte sarıyoruz. Bizler ilk günden beri yaşadığımız acıları bir nebze olsun dindirebilmenin gayreti içerisindeyiz. Depremden etkilenen bölgelerimizde arama kurtarma, insani yardım ve hasar tespit çalışmalarımızdan sonra Bakanlık olarak sürdürdüğümüz çalışmalarımızı inceliyoruz.
Tüm ekibimizle, tam kadro buradayız, Adıyaman’dayız. Hem hasar tespit çalışmalarını takip ettik hem de valilerimizle, belediye başkanlarımızla, STK’larımızla, iş dünyamızla, kanaat önderlerimizle, vatandaşlarımızla istişarelerde bulunduk, Adıyaman’da yeni konutlarımızın inşa edileceği yerleri beraberce belirledik. Depremden zarar gören 10 ilimizde olduğu gibi Adıyaman’ımızda da çalışmalarımız büyük bir seferberlik anlayışla aralıksız devam ediyor. Sayın Bakanlarımız da burada tüm gayretiyle, özverisiyle çalışıyor. İnşallah 85 milyon tek yürek, tek bir aile olarak bir ve beraber olacağız, hep birlikte bu zor günleri atlatacağız ve kardeşlerimizin mutluluğuna yine hep birlikte şahit olacağız."dedi.
Bakan Kurum, prefabrik, çelik konstrüksiyon ve yığma yapılar olmak üzere geçici barınma alanlarını hızlıca inşa ettiklerini ifade ederek, hasar tespit çalışmalarını 7 bin personelle 11 ilde aralıksız sürdüğünü söyledi.
"68 bin 12 bağımsız bölümden oluşan 28 bin 547 binayı yıkık"
4 milyon 953 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 622 bin binada inceleme yaptıklarını aktaran Bakan Kurum,"Sürecin arama kurtarma çalışmalarına müteakip olarak tüm şehirlerimizde; TOKİ’mizle, Emlak Konut’umuzla, STK ve özel sektör temsilcilerimizle, prefabrik, çelik konstrüksiyon ve yığma yapılar olmak üzere geçici barınma alanlarımızı hızlıca inşa ettik. Şu anda halihazırda yer belirleme çalışmalarını tamamladığımız geçici barınma alanları kapsamında Adıyaman’ımızda 3 bin adet konteyner kent uygulamamız devam ediyor. Bu konteynerlerimizde sıcak sular akacak. Tuvalet, banyo, mutfak, salon ve yatak odası olacak. En kısa sürede hazırlayıp teslim edeceğiz. Bunun için var gücümüzle çalışıyoruz. Tabi bir yandan geçici barınma alanlarını inşa ederken, diğer yandan da hasar tespitlerimizi 7 bin personelimizle 11 ilimizde aralıksız sürdürüyoruz. Depremden etkilenen illerimizde 4 milyon 953 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 622 bin binada inceleme yaptık. İçerisinde 604 bin 856 bağımsız bölüm olan 212 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Adıyaman’da ise 68 bin 12 bağımsız bölümden oluşan 28 bin 547 binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik. İnşallah en kısa sürede tüm hasar tespit çalışmalarımızı tamamlayacağız." Şeklinde konuştu.
"Annesini, babasını kaybeden adıyamanlı bir çocuğun ailesi artık biziz"
Mart’ın ilk üç gününde de toplam 8 bin 463 konutun yapımına başlatmış olacaklarını aktaran Bakan Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Asrın felaketi 11 ilimizi ve 14 milyon kardeşimizi derinden sarstı. Ancak milletimiz müsterih olsun, devletimiz bütün varlığıyla milletinin yanındadır.
Bir devletin milleti için alabileceği en hızlı aksiyonu, gösterebileceği en hızlı refleksi depremzede kardeşlerimizin sıcak yuvalarına tekrar kavuşması için gösterdik. Cumhuriyet tarihimizin en büyük konut seferberliğini, en büyük afet dönüşüm sürecini tarihte görülmemiş bir hızla 11 ilimizde aynı anda başlattık. Afet bölgesinde ilk etap inşa edeceğimiz 319 bin konutumuzun, tüm mikro-bölgeleme, jeolojik ve zemin etüdlerini tamamladık. İlk sözleşmelerimizi imzaladık. Adıyaman’ımızda da Merkez İndere, Kahta Erikdere, Besni Eskiköy, Gölbaşı Yukarıçöplü mahallelerinde 47.350 konut ve 13.987 köy evi, inşa edeceğiz. Bölgenin zemin etütlerine başladık, inşallah Mart ayında ilk kazmayı vuracağız. Yine hasar tespitlerimize göre konut sayılarımızı artıracağız. Bu anlamda gerek bilim insanlarımız gerekse Bakanlığımızın uzman ekipleri yeni yerleşim yerlerine ilişkin gecesini gündüzüne katıyor, 7-24 çalışıyor. Bu kapsamda 21 Şubat’tan bu yana, yani 1 haftada; Gaziantep’imizde 3 bin 377, Adıyaman’da 1 bin 161, Kilis’te 645, Adana’da 590, Hatay’da 1 bin 185, Kahramanmaraş’ta 3 bin 826, Şanlıurfa’da 897, Malatya’da 948, Osmaniye’de 152 olmak üzere toplam 12 bin 781 konutumuzun yapımını başlatmış olduk. Mart’ın ilk üç gününde de toplam 8 bin 463 konutumuzun yapımını başlatmış olacağız. Yani 3 Mart itibariyle toplamda 21 bin 244 konutumuzun yapımına başlamış oluyoruz. İnşallah önümüzdeki 2 ay içerisinde 11 ilimizin tamamında toplamda 244.343 konutumuzun temellerini atacak, inşa süreçlerini başlatmış olacağız. Kalan konutlarımızı da şehir merkezlerinde, zemin etütlerini tamamlayarak, kültürel dokuyu da koruyarak inşa süreçlerini başlatacağız.
Sözleşmelerini imzaladığımız ve yapımına başladığımız yeni yuvalarımızın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Peygamberler, sahabeler şehri; binlerce yıllık kadim birikime sahip olan Adıyaman’ımız; her taşında, sokağında, caddesinde tarihinden, kültüründen bir iz barındırıyor. Tarımın, turizmin ve madenciliğin şehri Adıyaman’ımızı tıpkı eski günlerinde olduğu gibi yeniden ihtişamıyla ayağa kaldıracağız. Enkaz karanlığında kaybolan umutları yeşertip; bu güzel şehri tarihi sokaklarıyla, meydanlarıyla, bahçeleriyle yeniden inşa edeceğiz. Adıyaman Ulu Camimiz başta olmak üzere yıkılan tüm camilerimizi ivedilikle yenileyeceğiz. Tarihi camilerimizin minarelerinden yeniden ezan sesleri yükselecek; acı ve hüznün yerini el ele milletçe kurduğumuz hayallerimiz, yeni hayatlarımız alacak.
Anadolu’nun sarp kayalıklarında kurulan, medeniyetiyle göz kamaştıran bu ihtişamlı şehri yeniden Güneydoğu’nun parlayan güneşi yapacağız. Bu coğrafya, bu bölge, gözbebeğimiz Adıyaman’ımız; Allah’ın izniyle gökte bir hilal gibi yükselecek. Şunu özellikle belirtmek istiyorum. Biz sadece ekibimizle, araçlarımızla, yaptığımız çalışmalarla burada değiliz. Biz kalbimizle buradayız. Ruhumuzla buradayız. Aklımızla, fikrimizle, gönlümüzle, tüm duygularımızla buradayız. Adıyamanlı bir annenin kaybettiği evladı artık biziz. Annesini, babasını kaybeden Adıyamanlı bir çocuğun ailesi artık biziz. Burada ve diğer 10 ilimizde hayat yeniden normale dönene kadar, acılar yerini mutluluğa, hüzünler yerini umuda bırakana kadar burada olacağız, Adıyaman’ın ellerini, kardeşlerimizin ellerini sımsıkı tutacağız. Siz gönlünüzü ferah tutun. Güzel Adıyaman’ımız için gece gündüz, kar kış demeden çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bugün biz TOKİ eliyle 1 milyon 180 bin konutumuzu yaptık mı? Yaptık 3.3 milyon konutumuzu dönüştürdük mü? Dönüştürdük! Yapılamaz denilenleri yaptık mı? Yaptık! Bitirilemez denilenleri bitirdik mi? Bitirdik. Şimdi yine Allah’ın izniyle, milletimizin desteğiyle Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde buradaki konutlarımızı da bir yıl içerisinde sizlere teslim edeceğiz. Çevre düzenlemeleriyle, parklarıyla, bahçeleriyle, camileriyle, okullarıyla, tüm sosyal donatı alanlarıyla Adıyamanlı kardeşlerimize yeni yaşam alanları sunacağız. El birliğiyle şehirlerimizi yeniden kalkındıracağız. Tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, doğasıyla bu kadim coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın."