Bilindiği üzere, Hollandalılar organizasyonda, hele festival organizasyonunda çok iyi bilinirler. Pandemi vesilesiyle son iki yıldır yapılamayan eğlence organizasyonları, baharın gelmesiyle, aldı başını gidiyor. Bunların başında, tam 75 yıldır organize edilen ve bu yıl 75’inci yılı kutlanmakta olan ‘Holland Festival’ yer alıyor. Artık bir Hollanda geleneği halini almış festival, tiyatro, müzik, oyun ve diğer etkinliklerden oluşuyor. Farklı merkezlerde yapılmakta olan festival, 3 Haziran’da başladı ve 26 Haziran’da sona erecek.
Elbette, bir festivaller ülkesi olan Hollanda’da, sayamayacağımız kadar eğlence etkinliği var. İşte bunlardan bazıları şöyle: Red Light Jazz Festival, Bacchus Şarap Festivali, Amsterdam Açık Hava Festivali, DIYnamic Festivali, Voldelpark Açık Hava Tiyatrosu, Sunsation Festivali, Mistik Bahçe Festivali, Ijmuiden Liman Festivali, Over het IJ Festivali, Amsterdam Roots Festivali, Muzica Mundo Festival, Rock Station Festival, Gitar Festivali…
Eee, Hollandalılar bu kadar çok festival organize eder de, bizimkiler dururlar mı? Hayır.
Türkler de, havaların ısınmasıyla, mayıs ve haziran ayları ağırlıklı olmak üzere, coştular adeta. Oteller, parklar, salonlar, tiratrolar, cami önleri, dernek ve vakıf binaları, hemen hemen her hafta Türk programlarıyla doldu. Festivaller, konserler, hayır pazarları, panayırlar, şenlikler, tiyatro gösterileri, halk dansları yarışmaları, fuarlar, birbirini takip ediyor. Türkler, son iki yılın acısını çıkartırcasına bir hareketlilik içindeler Avrupa’da…
Kalabalıklar salonlara, parklara sığmıyor.
Örneğin, mayıs ve haziran aylarında sadece Hollanda’da, ülke düzeyinde yapılan bazı organizasyonlar şöyle: Amsterdam’da Sağlık Fuarı, Schiedam’da Festi Ala, Amsterdam’da Anatolia Festijn, Utrecht’de FUARIM.
Bunların yanı sıra, bazen iki gün süren Utrecht Ulu Camii, Zaandam Sultan Ahmet Camii, Almere Sultan Ahmet Camii, gibi bir çok caminin ‘Hayır Çarşısı’ organizasyonları da Türklerin bahar etkinlikleri arasında yer alıyor.
Fuar, hayır çarşısı, panayır, festival yanı sıra, bir de konserler var Türklerin coştuğu etkinlikler arasında… Rotterdam’da organize edilen ‘Bir Arabest Müzikali AFARA’, Capella aan den IJssel’da yapılan YAZ KONSERİ, Amsterdam’da Candan Erçetin ve Metropole Orkestrası ve diğerleri bunlardan bazıları…
Türklerin organize ettikleri programlar, Hollanda’nın Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag şehirleriyle sınırlı değil elbette. Benzer organizasyonlar, Brüksel, Paris, Köln, Viyana ve diğer bir çok Avrupa kentinde organize edilmektedir. Bu programlar, sosyal medya sayesinde kısmen canlı olarak da izlenebiliyor. Programlarda hem yerel hem de Türkiye’den gelen tanınmış sanatçılar, konuşmacılar, yazarlar yer alıyor.
Bu hafta sonu, Amsterdam’da yapılan Anatolia Festijn’e Türkiye’den katılan bir grup sanatçıyı, akşam ziyaret ettim. Sohbet esnasında sanatçılardan, şiddetli yağmura rağmen, annelerin, çocukların ve gençlerin programı terk etmediklerini duydum. Sanatçılara göre, Avrupa’da dinamik, coşkulu bir Türk topluluğu var.
Avrupa’nın her yerinde gözlenen bu olağanüstü hareketlilik, esasen Ramazan ayında başlamıştı. Bir çok kuruluş tarafından, adeta birbirleriyle yarışırcasına organize edilen iftar sofraları, şimdi yerini, kültür, sanat, eğitim ve spor etkinliklerinden oluşan fuar, festival ve konserlere bıraktı. Zira, iki yıl insanlar, bırakın parklarda piknik yapmayı, bayramlarda bile, büyüklerini ziyarete gidemediler. Salgın geçince de, Türkleri tutmak mümkün olmuyor.
Türkler de coştu artık. Yorulana kadar, yaz tatilinin başlangıcına kadar, Türkler festivalleri, fuarları ziyaret edip, konserlere gidecekler. Sonra da bir çoğu, hızını alamayıp, anavatan Türkiye’nin yolunu tutacaklar.