GAP Gazeteciler Birliği Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz, genel Yönetim Kurulu üyeleri Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torunoğlu’nu ziyaret ettiler.

Ziyarette GAP Gazeteciler Birliği Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz’a Yönetim Kurulu üyeleri Gazeteci Orhan Karakaş ve Yılmaz Çoban da eşlik etti.

 Ziyaretin ana gündem maddesini kentin ekonomisini ve ticaretini önemli derecede etkileyen ‘Mücbir Sebep Hali’ oluşturdu.

KIYMAZ: KIYMAZ MUCBİR SEBEP HALİ 5 YIL UZATILMALI

Ziyarette konuşan GAP Gazeteciler Birliği Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz, mücbir sebep halinde Van örneğini vererek 5 yıl süre uzatılmasını talep etti.

 Başkan Kıymaz; “Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı sayın Mehmet Torunoğlu beyi GAP Gazeteciler Birliği heyeti olarak ziyaret ettik. İlimiz 6 Şubat depremi sonrası şantiye alanına çevrildi ve biz inşaat alanı içerisindeyiz. Burada her sektörde yıkım söz konusu ama ticaret çok önemli. Ticari hayat burada canlanmazsa diğer yaşamda sürdürülebilir olmaz. Özellikle bu ay sonu sona erecek olan mücbir sebep halinin ne kadar önemli olduğunu Mehmet Torunoğlu bey daha iyi biliyor kendisi işin içerisinde.

VAN DEPREMİ SONRASI 5 YIL MUCBİR SEBEP HALİ UYGULANDI

Ben Maliye de üst düzey yetkililerle görüştüğümde ‘Burada kazancı çok iyi olan kimseler var vergi ödesin’ manasında işe yaklaşıyorlar. Öyle bakmasınlar. Burada işi iyi olanda olsun. Şehrimizde ticaretin gelişmesi sanayinin canlanması, istihdam açığının kapatılabilmesi için daha önce Van’da yaşanan deprem sonrasında nasıl 5 yıl mücbir sebep hali devam ettirilmişse Adıyaman’da da devam ettirilmesi hususunda toplumun değişim katmanlarından sivil toplum örgütlerinden ve siyasetten de Adıyamanlıların güçlü bir talebi olarak seslendirilmesi için sayın başkanımızın da katkı ve destekleriyle mücbir sebep halinin 5 yıl süreyle uzatılması talebimiz var. Bu çok elzem diye düşünüyoruz” dedi

TORUNĞLU: “ESNAFIMIZ, SANAYİCİMİZ KENDİNİ TOPARLAYAMADI”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu, mücbir sebep halinde sürenin yetersiz kalacağını belirterek; “Zeynel başkanım bugün Yönetim Kurulu üyeleri Orhan bey ve Yılmaz beyle Odamızı ziyarette bulundular. Bizde bundan dolayı memnuniyetimizi ifade ediyoruz. Malum deprem süreci. Başkanımın da ifade ettiği gibi uzun zamandır gündemde mücbir sebep hali var. Mücbir sebep kısaca nedir? Mücbir sebep hali döneminde vergi levhası olan tüm mükellefler işletmeler, esnaflar, sanayiciler tüccarların tamamı bu 22 aylık süreçte KDV ödemelerini, sigorta primlerini faizsiz bir şekilde öteleme imkanında bulunuldu. Tabi bu 30 Nisan 2024 tarihinde son buluyordu. O dönemki çalışmalarımızda bölge oda başkanlarımız, hem Adıyaman’daki sivil toplum kuruluşlarının başkanlarıyla beraber milletvekillerimizle beraber bu sürenin uzatılması için çok ciddi bir mesai harcadık. Daha sonra 30 Ağustos tarihine kadar bir süre uzatımı oldu. Tekrar bu sürenin yetmeyeceğini yetersiz kalacağını,  Van, Adapazarı depremlerindeki örnekleri de ifade ettiğimizde en son 30 Kasım tarihinde son bulacak bir durum var. Bugün baktığımızda 25 Kasım’dayız 5 günlük bir sürecimiz var. Ama halen esnafımız, sanayicimiz kendini toparlamış değil”

“DEPREMİN AÇTIĞI YARALARI HALA KAPATMIŞ DEĞİLİZ”

Esnafların ve sanayicilerin halen bir düzen kuramadığına dikkat çeken Başkan Torunoğlu, “Aynı şekilde bir kent meydanı projesi başladı. Bu proje içerisinde kalan iş yeri depremde hasar almamış esnaflarımız bile kent meydanı projesinden dolayı ki çok desteklediğimiz bir projeydi. Kent meydanı projesi kapsamında iş yerlerinden oldular. Yeni bir düzen kurmaları gerekiyor, yeni bir iş yeri açmaları gerekiyor. Eski dükkanlarına harcadıkları masraflar, tadilat masrafları hava paraları hepsi boşa gitmiş durumda. Sanki bir deprem daha olmuş gibi orada binin üzerinde bağımsız bölüm vardı. Oradaki esnaflarımızda tekrar mağdur durumuna düştüler. Biz burada 3 aylık uzatmaları istemiyoruz, talep etmiyoruz. Bizim söylemimiz buradaki kalıcı konutların tamamı bitene kadar, iş yerlerinin tamamı teslim edilinceye kadar mücbir sebep halinin devam etmesi gerekiyor. Tabi ki burada bazı sektörlerimiz daha iyi durumda olabilir ama siftah yapmayan esnaflarımızda var. Tekstil şehri olma yolunca ilerliyoruz. Tekstil bizim lokomotif sektörümüz ama tekstilde durumumuz çok kötü. Depremin açtığı yaraları hala kapatmış değiliz. Tekstilcilerimiz hem sipariş bulamıyor sipariş bulduğunda da deprem bölgesinde olmamız hasebiyle personel bulmakta da zorlanıyorlar.

“ADIYAMAN DEVLETİNE YÜK OLMADI”

Mücbir sebep halinde borçların terkin edilmesi gerektiğini ve Adıyaman’ın devlete yük olmayacağını ifade eden Torunoğlu; “Aslında depremin özellikle ticari noktada yaralarını henüz sarmış değiliz. Bu süreçte 3 aylık periyotlarla iyileşecek bir durumda değil. Bununla ilgili hem Maliye Bakanlığımıza hem Cumhurbaşkanı Yardımcımıza, Strateji ve Bütçe Başkanımıza bunları ifade ettik. Geçen hafta TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Aslında bu süreçte bu borçların terkin edilmesi gerekiyor. Daha önce de bunun örnekleri var. Ama şu anda devletimizin politikasını biliyoruz, durumunu biliyoruz. Bizler hiçbir zaman Adıyaman özelinde devletimize yük olmadık, olmayız da. Ama bu süreçte gerçekten esnafımız sanayicimiz mağdur durumda. Burada ufak tefek çarkını çeviren de en azından bu mücbir sebep halinden dolayı ödemediği borçlarıyla faizsiz bir finansmana erişmiş oluyor. Bu finansmanla da çarkını çevirmeye devam ediyor. Ne yazık ki 5 gün sonra bir uzatım daha olmazsa sanayicilerimiz, esnaflarımız bir deprem daha yaşamış olacaklar. Belki bir kısmı maalesef iflasa sürüklenecek. Bu mücbir sebep halinin devamı sadece esnafımız sanayicimiz için değil şehrimizin tamamı için çok çok önemli”

Bülent Kablan 'Tutdere Önlem almalıydı' Bülent Kablan 'Tutdere Önlem almalıydı'

“ZEYNAL BAŞKAN MEMLEKETİ KENDİNE DERT EDİNMİŞ BİR BAŞKANIMIZ”

“Bu ortamda çalışmak üretmekte çok zor. Biz çalışmak üretmekte istiyoruz” diyen Başkan Torunoğlu, destekleri nedeniyle Kıymaz’a teşekkür ederek sözlerine şöyle son verdi; “Yine mali müşavirlerimizin yerine getireceği yükümlülükler var. Mücbir sebep hali devam ettiği için bu yükümlülüklerin de bir esneme payı var. Halen daha çoğu mali müşavirimiz iş yerlerine geçemediler konteynerlerde çalışma yapıyorlar. Daha geçtiğimiz hafta yine 5’in üzerinde depremleri biz burada yaşıyoruz. Bu ortamda çalışmak üretmekte çok zor.

ŞEHRİN TAMAMI ORTAK NOKTADA BULUŞMALI

Biz çalışmak üretmekte istiyoruz. Devletimizden talebimiz bizlere destek olmasıdır. Bu mücbir sebep halinin uzun bir süre daha uzatılmasını istiyoruz. Normalleşeceğimiz güne kadar her hangi bir süre vermeden uzatılmasını talep ediyoruz. Zeynel başkanımız da bu konuyu dert edinmiş ve bir platform kurmuş. Bu platformun ekibini gördüm. Açıklanan kararları da olumlu görüyorum çokta mutlu oldum. Biz mücadele ediyoruz ama şehrin tamamının aynı noktada buluşması lazım. Zeynel başkan da buna öncülük ettiği için ayrıca teşekkür ediyorum

Haber: GAP olay

Editör: Zeynel abidin Kıymaz