Doğum: Ermenek - 1905 Vefat: İstanbul – 1985
Silifke’de 1905 yılında dünyaya gelmiştir. Babası Tahsin Efendi, annesi Dudu Hanım’dır. Eşi Ermenekli Sıdıka Hanım’dır. Silifke’ye yerleşmişlerdir. Ayten, Güneş, Yıldız, Gönül. Oya adında beş kız ve Teoman adında bir erkek evlatları vardır.
1923 yılında İstanbul’a giderek, kursa katılıp şoför ehliyetini almıştır. Bir röportajda kendi anlatımına göre: “Atatürk Silifke’deki çiftliği almaya karar verince Sadık Taşucu’na vekalet verdi. Bu çiftliği o aldı. 1924 nihayeti idi, o zaman otomobil filan yoktu. Atatürk çiftliğe geçemedi. Kıştı çamurda takıldı kaldı.
O sırada ben de İstanbul’dan yeni gelmiştim. Şoförlük öğrenmek için gitmiştim İstanbul’a. O zamanlar şoförlük öğrenmek için İstanbul’a kadar gidiyorduk. Çiftlik müdürü o zaman Nazım Bey idi. Nazım Bey bana “Çiftlikte bizimle çalışır mısın, Atatürk’ün şoförü olacaksın” dedi. Kabul ettim. Önce çiftlikte Atatürk’ün şoförlüğünü yapmaya başladım, daha sonra Ankara’ya gittim ölünceye kadar da şoförlüğünü yaptım, mahiyetinde bulundum.”
Atatürk’ün vefatından sonra müteahhitliğe başlayan Sadık Kutlu’nun Kızılcahamam Hükümet Konağı gibi pek çok yerde inşaat yaptığını biliyoruz. Yüzyıllarca sal kullanılarak geçilen Silifke Mut Köprüsünü de 1945-1949 yılları arasında Sadık Kutlu’nun yaptığını biliyoruz.
Merhum Sadık Kutlu yine bir söyleşisinde: “Rahmetli Atatürk nerede olursa olsun her zaman öğleden sonra kalkar zaten sabaha kadar devlet meseleleri ile uğraşır, bazen mühim meselelerde üzerine güneş doğardı. O uyumayınca biz de uyumazdık. Sofra etrafında ayakta onları dinleriz ama kimseye bir laf etmeyiz. Atatürk’ün sofrası benim naçizane kanaatim yüksek bir fakülte olarak telakki ediyorum. Alimler zalimler orada imtihan olurdu” demişti. Bu gerçek zaten Atatürk’ün olayları derinlemesine analiz edebilmesinden açıkça anlaşılıyor.
Bilgi almak için görüşme yaptığım herkes tarafından dünya tatlısı, iyi bir insan olarak anlatılan Sadık Kutlu tam bir deniz ve balık tutkunuydu. Silifke Dalyan 1950’li yıllardan itibaren Milli Emlak Genel Müdürlüğünden kiralanarak işletiliyordu. İlk kiralayan Ömer Boyar, arkasından Şefik Kumbaracıbaşı kiralamıştı. Ama Kooperatif Müdürü Sadık Kutlu idi. Yani adeta “Dalyan” la bütünleşmişti. Kalan hayatı Dalyanda geçiyordu. Daha Sonra Ağustos-1968 yılında Taşucu Balıkçılık Kooperatifi Kurularak Dalyan’ın işletmeciliği bu kooperatife geçti. Sadık Kutlu yine Dalyan’ın müdürü idi. 1975 yılında Kurulan Kurtuluş Balıkçılık Kooperatifine geçen Dalyan’da yine görevine devam eden merhum sadık Kutlu kendi isteğiyle ayrıldı.
Sadık Kutlu ile TRT başta olmak üzere pek çok yazar ve araştırmacı görüşmeler ve röportajlar yaptı. O ağırbaşlılık ve nezaketiyle, alçakgönüllülüğü ile hayatını Silifke’de sürdürdü.
Silifke’nin yakın geçmişiyle ilgi canlı şahit Aslan Türe Sadık Kutlu inançlı, namazını hiç geçirmeyen, bazen istihareye yatan, tertemiz bir insandı diyerek bilgi verdi.
Kanser hastalığına yakalanınca tedavi olmak maksadıyla İstanbul’a kızının yanına gitti ve orada 1985 tarihinde vefat etti. Bu sebeple mezarı İstanbul’dadır. Değerli hemşerimizin ruhu şad olsun.
Fotoğraf yeğeni Figen Kutlu'dan temin edilmiştir.