Adıyaman ekonomisi tarıma dayanan bir ildir. 1965 yılından başlayarak Adıyaman’da tütün yetiştirilmeye başlandı. Köylerde yaşayanların yüzde 50’si tütün yetiştirerek geçimini sağlıyordu. Tütün ekimi ile birlikte Adıyaman gelişti ve kalkındı.
18 Nisan 1999 tarihinde yapılan seçimlerde tek başına iktidara gelen parti olmadı. Seçimlerden sonra, seçimlerde birinci parti olan DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit’in Başkanlığında DSP-MHP-ANAP Koalisyon Hükümeti kuruldu. Koalisyon Hükümeti uyum içinde çalışamadı. Başarısız oldu. Ülkede, 2000 ve 2001 yılında 2 büyük ekonomik kriz yaşandı. Ülke ve halk yüzde 40’lar düzeyinde yoksullaştı.
Koalisyonu oluşturan partilerin ortak kararı ile Dünya Bankası 1. Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Kemal Derviş Türkiye’ye davet edildi. Ekonomiden sorumlu Başbakan yardımcısı yapıldı. Kemal Derviş’ten Uluslararası Para Fonu’ndan (İMF) borç para alınmasına aracılık etmesi istendi. Kemal Derviş İMF yetkilileri görüştü. İMF yetkililer, borç para verme karşılığında tütün ve şeker pancarı ekinine kota getirilmesini istedi. DSP-MHP-ANAP Koalisyon Hükümeti İMF’nin isteğini kabul etti. Tütün, sigara ve şeker ihracatı yapan Türkiye’de, tütün ve şeker pancarı üretimine kota getirildi. Tütün, şeker pancarı yetiştirerek geçimini sağlayan üreticiler ve Türkiye yoksullaştı ve geriledi.
3 Kasım 2002 seçimleri öncesi AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, halkın gündemi üzerine siyaset yaptı. “YOKSULLUĞU, YOLSUZLUĞU, YASAKLARI” kaldırma sözünü verdi. Adıyaman AKP milletvekili adayları, Fehmi Hüsrev Kutlu, Mahmut Göksu, Mehmet Özyol, Ahmet Faruk Ünsal halka iktidar olduklarında tütün ekimine getirilen kotayı kaldırma, isteyenin istediği kadar tütün ekebileceğinin sözünü verdiler.
AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Adıyaman’da yaptığı mitingde yaptığı konuşmada iktidar olduklarında tütün ekimine getirilen kotayı kaldırma, isteyenin istediği kadar tütün ekebileceğinin sözünü verdi.
3 Kasım 2002 tarihinde seçimler yapıldı. Seçimlerde AKP tek başına iktidara geldi. Adıyaman’ın toplam 5 milletvekilinin 4’nü AKP kazandı.
2007, 2011, 7 Haziran 2016, 1 Kasım 2015, 24 Haziran 2018 seçimlerinde Adıyaman’ın AKP kazandı. 2002-2021 arasında tek başına iktidar olan AKP iktidarında bırakın tütün ekimine getirilen kotanın kaldırılmasını, isteyen istediği kadar tütün ekmesini, tütün ekimine yasak getirildi. İstanbul, İzmir, Adana, Samsun, Malatya, Tokat, Bitlis sigara fabrikaları kapatıldı. Tütün yetiştirilen illerde Tekel Tütün İşletmeleri kapatıldı. Sigara fabrikalarında çalışan binler çalışan, tütün yetiştirilen illerde Tekel işletmelerinde çalışan binler çalışan, işsiz kaldı.
AKP iktidarında Adıyaman başta olmak üzere geçimini tütün ekimi yaparak sağlayan üreticiler ve Türkiye yoksullaştı ve geriledi.
Okumayan, araştırmayan, bağımlılık kültürü ve öğretilmiş ezberlerle siyaset yapan AKP’liler,
AKP yandaşı sivil toplum örgütlerinin üyeleri ve yöneticileri,
AKP yandaşı gazeteler, televizyonlar, gazeteciler,
Ortaya bilgi ve beleğe koymadan, tütün ekimine kota uygulamasının 1990 yılında getirildi diyorlar.
Gözlerinin içine baka baka halka yalan söylüyorlar.