AK PARTİ, ADIYAMAN VE 2023 SEÇİMLERİ

Hükümete yakın bazı gazeteciler son günlerde 2023 Genel Seçimlerin 7 veya 14 Mayıs’ta olacağını söylese de çok olağanüstü bir durum yaşanmazsa genel temayül seçimlerin 18 Haziran 2023’te olacağı yönünde güçlü bir kanaat var.

Abone Ol

Hükümete yakın bazı gazeteciler son günlerde 2023 Genel Seçimlerin 7 veya 14 Mayıs’ta olacağını söylese de çok olağanüstü bir durum yaşanmazsa genel temayül seçimlerin 18 Haziran 2023’te olacağı yönünde güçlü bir kanaat var.

Ülkede siyaset %50+1, Başkanlık sistemi ve yeni seçim yasası dolayısıyla artık iki cephe ve ittifak üzerine şekilleniyor. Cumhur ve Millet ittifakları 2018’den bu yana kendi masalarını kurdular ve bu 5 yıllık süreçte masaya yeni partiler dahil oldu. Ayrıca bu iki ittifakın dışında Emek ve Özgürlük ittifakı da kendi mecrasında devam ediyor. Seçim sath-ı mailine girildiğinde sürpriz yeni ittifaklar da kurulabilir. İttifaklarda bulunan bazı partiler masa değiştirebileceği gibi ittifakların dışında olan bazı partiler de masada bir sandalye sahibi olabilirler.

2002 seçimlerinden beri Adıyaman Ak Partinin en çok oy aldığı 10 ilden biri olma unvanına sahip, bazı ilçeleri ise %90’nın üzerinde bir oy oranı ile rekor kırmış ve şampiyon ilçe olarak biliniyor. 2002’de Adıyaman’da %40 oy alan Ak Parti 1 Kasım 2015 seçimlerinde oylarını %70’e kadar çıkarmıştır. Son genel seçimlerde yani 2018’de ise %55 oy oranı ile ülke ortalamasının çok üzerinde bir oy almıştır.

Seçimlere yaklaşık 200 gün kaldı, dolayısıyla Ak Parti’de siyaset düşünen siyasetçiler için hareketli ve yoğun günler, ziyaretler, kulisler ve görüşmeler başladı diyebiliriz. Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın beyin AK Parti içinde gücü, otoritesi ve karizması tartışılmaz bir yerde, hem külliyede, hem meclis ve bakanlıklarda, hem de yerelde Ak Partinin en güçlü ismi ve dolayısıyla en güçlü adayı Ahmet Aydın diyebiliriz. İbrahim Halil Fırat, Yakup Taş ve Muhammed Fatih Toprak’ın yeni dönemde Adıyaman Ak parti listelerinde olup olmayacağı ise mevcut vekillerin Adıyaman ve Ankara performansına, partinin yapacağı anketlere, temayül yoklamalarına, teşkilatların eğilimine, genel merkezin ve külliyenin inisiyatifine, Ahmet beyin yaklaşımına, diğer partilerin listelerine vb. bazı faktörlere bağlı olacağı söyleniyor.

Ak Parti’de önceki dönemlerde siyaset ve vekillik yapmış Mahmut Göksu, Hüsrev Kutlu, Mehmet Metiner, Mehmet Erdoğan, Adnan Boynukara, Salih Fırat, Murtaza Yetiş ve Şevket Gürsoy gibi isimlerin de vekilliğe niyetli oldukları ve 2023 seçimlerinde “partim bana görev verirse hazırım” diyecekleri ve doğal aday adayı olacakları konuşuluyor. Geçmişte ve günümüzde Ak Parti ilçe belediye başkanlarından bazılarının da gönlünün vekillikte olduğu ve bunu dost meclislerinde paylaştığı, teşkilatın ve Ankara’nın nabzını tutukları biliniyor.

AK Partinin mevcut il başkanı Mehmet Dağtekin’in yakın bir zamanda il başkanlığından istifa edip milletvekili aday adayı olacağı söyleniyor. Ayrıca Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç’ın, Merkez ilçe başkanı Mustafa Alkayış’ın, Adıyaman İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Can Erdoğan’ın da aday adayı olabileceği konuşuluyor. Keza Ak Parti İlçe teşkilat başkanlarından bazıların da vekilliği düşündüğü ve uzun bir zamandır dillendirdikleri biliniyor. Özellikle Besni Gölbaşı Tut bölgesinin temsiliyeti ve kontenjanı için birçok ismin yarışacağı biliniyor.

Adıyaman’da siyasetin merkez üssü olan ve Gerger Sincik Samsat havzasının ve üçgeninin tam ortasında olan Kahta’da ise ismi milletvekili adaylığı ile anılan bazı isimler var. Kâhta02 Spor kulübünün eski başkanı Musa Yıldırım, Ak Parti eski ilçe başkanı Engin Akel ve Kahta Belediyesi  Grup Başkan Vekili Sırrı Öztürk gibi aktörlerin de bu yarışta olacağı konuşuluyor.

2002’den bu yana Ak Parti’de gençlik kolları başkanlığı yapmış, kadın kolları başkanlığı yapmış ve halen Ak Parti’nin çevresinde veyahut göbeğinde çalışan isimlerin de gerekli çalışmalarını, hazırlıklarını ve lobi faaliyetleri yaptığı konuşuluyor. Bu seçimlerde tüm partilerin listelerinde gençlere ve kadınlara kontenjan verileceği gelen duyumlar arasında. Yine aynı şekilde Adıyaman’da ve il dışında bazı başarılı bürokratların da Ak Parti’nin milletvekilliği listesine girmek için bir mücadele verecekleri biliniyor.

Bunun yanı sıra İl Genel meclis üyelerinden, il ve ilçe belediye encümenlerinden, teşkilat yöneticilerinden, partiye yakın bazı stk, meslek ve oda başkanlarından ve iş adamlarından da aday adaylığı için müracaatların olacağı bize ulaşan kulisler arasında.

Bu tablonun dışında diğer bir başlık ise Adıyaman halkında ve gündeminde özgül ağırlığı ve karşılığı olan, açıklamaları ve çalışmaları merakla takip edilen, belirli bir ekip ve çevreleri olan, ilişki networklarıyla bazı şeyleri harekete geçirebilen ama aktif siyaset yapmayan veyahut geçmişte yapmış bazı isimlerin seçimlerde nasıl bir tutum ve karar alacağı, aktif siyaset yapıp yapmayacağı, hangi partileri ve adayları destekleyeceği mevzusu ise halen sürecin erken olmasından dolayı net değil.

Adıyaman’da Sokak, seçmen ve teşkilat ise vekil adaylık sürecinde etkin ve aktif bir sürece dahil olmak ve rol almak istiyor. Güçlü liderlik sergileyecek, şehre heyecan getirecek, halkın dertleriyle dertlenen, ilin ali menfaatleri için mücadele eden, sicili temiz, güven veren, ailesine ve yakınlarına siyasette mesafeli davranabilecek ve toplumun tüm kesimlerine hitap edebilecek şaibeden uzak ve şehrin gelişimine ve kalkınmasına öncülük edebilecek isimler isteniyor.

Bir sonraki yazımda Adıyaman’da MHP, CHP, HDP, İYİ, DEVA, SAADET, HÜDAPAR, YENİDEN REFAH ve GELECEK Partilerini ve listelerini yazacağım. Sağlıcakla kalın.

Kemal Kutlu

Kahta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı